hayat bir ocua nasl anlatlr ki?

serçecik

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Ekim 2007
1.710
21
Annelik uzun zaman alan ve günün yirmi dört saati devam eden adı 'insan yetiştirmek' olan bir iş. Bir kere bilmelisin ki, zaman alacak. Neye zaman harcarsan onun karşılığını alırsın. İşine zaman harcarsan işinden, eşine zaman harcarsan eşinden, çocuğuna zaman ayırırsan da ondan karşılığını alırsın. Yapabiliyorsan gözyaşlarını tutmamasını öğret, acı çekmeden olgunlaşamayacağını... Kıskanmamayı öğret ona, arkadaşının başarısından mutlu olmayı, birlikte sevinçleri paylaşmayı, içinden 'neden ben değil de o?' demeden...

Kazanmaktan mutluluk duyup içine sindirmeyi, ama aynı zamanda kaybetmeyi öğrenmesini. Çünkü bir adım sonrasında görünüşte galip olanları gösterecek hayat ona. Her şeyin bir sonu olduğunu öğret. Sahip olduğu bütün değerlerin bir gün keyif vermeyebileceğini, kazanılan ve harcananın bir sonu olduğunu, gidilen yerlerin zamanla bıkkınlık verebileceğini, her şeyi tüketebileceğini, tüketemeyeceği tek şeyin bilgi olduğunu öğret. Kitaplardan keyif almasını, ders çalışmak istemiyorsa zorlanmamasını , ama okumayı sevmesini öğret ona. Elbet er ya da geç alacaksın biliyorum, ama mümkün olduğunca geç al ona bilgisayarı. Ona kendisi ile kalacağı sakin zamanlar ver, sıkılmayı öğret ona, sıkılıp ta kendini yönlendirmeyi bulmasını.

Doğaya götür onu, hayvanlardan korkmaması gerektiğini öğret. Arıların bizi sokmasından çok, nasıl bal yaptığını anlat. Doğanın kendi içindeki gizemini bulmasına yardımcı ol, yağmurdan sonraki toprak kokusundan keyif almasını sağla. Soğuk kış gecesinde ateş yakmayı öğret, belki büyüdüğünde bir gece sevgilisine ateş yakar ve belki binlerce yıldızın altında birbirlerine sarılırlar, bunu öğretmemiş diğer sevgililerin aksine...

Şartlar çok zor olsa da yalan söylememesi gerektiğini öğret ona. Kazandığı elli milyonun piyangodan çıkan beş yüz milyardan çok daha keyifli olduğunu öğret. Alın terine saygıyı öğret ona. Aşk acısı çekmenin hiç âşık olmamaktan daha güzel bir duygu olduğunu öğret. Kendi doğruları üzerinden kimsenin onu yargılamasına izin vermemesi gerektiğini öğret, başkalarını da kendi doğruları üzerinden yargılamamayı. .. Bunun başkalarını dinlememek olduğunu değil, söylenenleri kendi eleğinden geçirmesi gerektiğini öğret. Kendi fikirlerine inanmanın güzelliklerini anlat.

Hayatı sorgulamayı öğret ona... Bilginin en büyük güç olduğunu öğret. Yapabilirse bunu en büyük fiyata satmasını, ama kalbini ve ruhunu kendisine saklaması gerektiğini öğret. Haklı olduğu konuda sonuna kadar diretmesini öğret ve haklıyken dik durmasını.

Günün birinde yaptıkları değil yapmadıkları için pişmanlık duyabileceğini öğret. Basit yaşaması gerektiğini öğret ona, çay içmekten keyif almayı... "İstemiyorum" , "hayır" demeyi öğret ona, istediğinde ise "istiyorum" demeyi, Sevdiğinde ise "seni seviyorum" diyebilmeyi öğret ona. Bir kot pantolon ve tişörtle üniversiteyi bitirmeyi öğret ona. Temiz kokmasını...

Sorgusuz sevmeyi... El yazısı ile notlar yazmayı... Lafı dolandırmamayı ... Sevdiklerinin hiçbir zaman çantada keklik olmadığını, dostluğa yatırım yapması gerektiğini, kıymetini bilmeyenlerden uzaklaşmasını öğret ona. Müziği sevmesini, sporla barışık yaşamasını, İşlerin hiçbir zaman bitmediğini söyle ona, en yoğun zamanda bile kendine vakit ayırması gerektiğini öğret... Ama en çok da kendini sevmesini öğret... Kendini sevmezse kimsenin onu sevmeyeceğini... Kendine çiçek almazsa kimseden çiçek beklememesi gerektiğini... Kendine özenli yemekler yapıp sofralar kurmazsa kimsenin onun için yemek hazırlamayacağını...

Hayatta her şeyden çok kendisinin önemli olduğunu öğret ona...

alıntıdır....kızlar bence her cümlesi yaşam dersi olmalı..a.s.a.s.a.s.

ne kadar guzel anlatılmıs hersey evet cok guzelbır yazı paylastıgınıcın tşk ederımm..vala okurken gozlerım doldu bende bole evlat yetıstırebılecekmıyım oglumu bole buyutebılecekmıyım acaba..umarım bende basarılı olurumm..:eek:a.s.ellerıne yuregıne sağlık arkadasımm...

süper bir yazı kim yazdıysa eline yüreğine sağlık sana çok teşekkürler canım paylaştığın için
inşallah hepimiz evlatlarımızı böyle yetiştirebilirz

canım çok teşekkürler paylaştığın için.çok duygulandım okurken..evladımı böyle yetiştirebilirsem ne mutlu bana:)

Gerçekten çok güzel okurken her cvümlesini düşündüm umarım hepimiz bu şekilde evlatlar yetiştirebiliriz.

canım çok güzel yazmışsın bende bu konuyla ilgili bir konu açmak istiyordum aslında yani çocuklarımızı nasıl yetiştirmeliyiz yetiştirirken ne yapmalı ne yapmamalıyız
hangi kaynaklardan faydalanmalıyız
yetiştirmeye öğretmeye ne zaman nasıl başlamalıyız
sen bide psikologdun yanlış hatırlamıyorsam bu konularda beni biliglendirrisen çok sevinirim

arkadaşlar sizin yaptıklarınız ve bilgilerinizi de bekliyorum
bu aralar bu konuyu kafama çok takıyorum

canım çok güzel yazmışsın bende bu konuyla ilgili bir konu açmak istiyordum aslında yani çocuklarımızı nasıl yetiştirmeliyiz yetiştirirken ne yapmalı ne yapmamalıyız
hangi kaynaklardan faydalanmalıyız
yetiştirmeye öğretmeye ne zaman nasıl başlamalıyız
sen bide psikologdun yanlış hatırlamıyorsam bu konularda beni biliglendirrisen çok sevinirim

arkadaşlar sizin yaptıklarınız ve bilgilerinizi de bekliyorum
bu aralar bu konuyu kafama çok takıyorum

evet canım psikoloji mezunuyum ancak suan laborantlık yapıyorum:) hayat şartları dolayısı le..okudugumca bildiğimce paylaşmak isterim..ancak hayat cogu zaman kitaplarda yazdığı gibi değil ve her çocuk kendine özgü..ancak her türlü bilgiyi paylaşmak isterim sizlerle ve tabiki sizde benimle..

anladım canım olsun hiç değilse bu konu üzerine okudun
psikoloji üzerine yazarları tanırsın
dediğinde haklısın
bizim için olan psikoloji kitaplarında bile yaşamla ters orantılı şeyler var
mesela diyorki tatile çıkın yanlız kalın
bizler gibi klasik ve bu maddiyatı kısıtlı yaşayan insanlar nasıl tatile çıkacak yada nasıl yanlız kalacak
-kocacığım benim yanlız kalmaya ihtiyacım var
-tabi hayatım git bir arkadaşında 3-5 gün kal mı dicek
-yada kaynanacığım benim yanlız kalmaya ihtiyacım var bri süre bana müsaade edin
-tabi gelin ne demek bir süre biz gelmeyelim sende gelme v.s

hayat bunlarla aynı orantıda değil ama kitaplardan öğrenmediğimiz şeyler yok değil
bilgi anlamında çoğu şeyi heba edemeyiz

mesela ben Friedrich Nietzsche çok okudum mest oluyorum ve çok şey öğrendim
anlatımı gene farklı dolaylı ama yaşama bakışı ve yaşamı anlayışı benimle aynı düzlemde
sadece yaşama şeklimiz ve biçimimiz farklı
ama ben nietzsche ile adını koyamadığım düşüncelerime yön verdim
o nedenle çocuklada ilgili bazı önlemler almalıyız

mesela bize çok mantıklı gelen bişey çocuk büyüdükçe ters gelebilir birde çocuğu tanımak önemli tabi

nasıl eşimizi tanıyıp karar ve haraketlerimizi yönlendiriyoruz buda böyle birşey
tabi taviz vermiyoruz
uyum yaratıtıyoruz

çocuklada ilgili nerden ve nasıl başlanmalı diye soruyorum kendime
klasik yaklaşımların dışında olaması gereknenleri arıyorum yani

Son düzenleyen: Moderatör:
taviz vermiyoruz
uyum yaratıyoruz
işte bu söz bir çocugu yetiştirmek için de en önemli sözlerden birisi canım...

ne kadar güzel bir paylaşım teşekkürler canım. hemen yazıcıdan çıkardım astım. çok önemli çocuk yetiştirmek. inşallah hepimizin çocukları vatana millete hayırlı olurlar.

tşkler canım benim bizimle paylaştıgın için çok güzel gerçekten soluksuz okudum umarım iyi bir ebeveyn oluruz bebeklerimiz hayırlı iyi bir insan olurlar tek temennimizde bu degilmi zaten..hep dediler bu dünyaya bir çocuk getirmek ne kadar doğru diyee evet dünya kötüye gidiyo ama bizim yetiştirecagimiz nesiller sayesinde çok daha iyi olucak benim hala umudum var....böyle duyarlı anneler oldugunu bildigim sürece hepinize kocaman....alkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkis

cok guzel bır yazı. herseyın en ıyısını ıstıyoruz cocuklarımıza. hatalar yapacagız bu doğal. ama en onemlısı onları ne sartta olursa olsun sevecegımızı bılmelerı. sevgımızın kosullu olmadıgı gercegı. bır psıkoloğun kıtabında yazıyordu bunlar cok hosuma gtmıstı. cocugunuzu asla küs uyutmayın dıye. yatmadan once mutlaka onu öpüp oksayın. okula gıderken her sabah saclarını oksayarak seslenin ki buyudugunde bagıran bır ses degıl ensesındekı sıcak ellerınızı hatırlasın.
esyaların,mobılyaların kırlenebılecegını kabullenın ve bunun ıcın sakın kızmayın. mesela cocuklardan oğrenebılecegınız cok sey var. onlar gulmeyı severler bu yuzden de nedensız gulerler sız de onlarla gülün. ona sık sık onu sevdıgınızı soyleyın. oyun cagı cocuklar ozellıkle buna cok ıhtıyac duyarlar. eşinizle bırbırınıze sarılın. kavga etsenız bıle bırbırınızı sevıdgınızi anlayacaktır.
o kadar ince bı cızgı kı ınsan yetıstırmek. meslekten dolayı zaten ilgiliyim bu konulara. ama kendı cocugu olunca ınsanın dünya bı baska dönüyor artık. sonsuz annelık mesaımızde hepımıze basarılar...

cok guzel bır yazı. herseyın en ıyısını ıstıyoruz cocuklarımıza. hatalar yapacagız bu doğal. ama en onemlısı onları ne sartta olursa olsun sevecegımızı bılmelerı. sevgımızın kosullu olmadıgı gercegı. bır psıkoloğun kıtabında yazıyordu bunlar cok hosuma gtmıstı. cocugunuzu asla küs uyutmayın dıye. yatmadan once mutlaka onu öpüp oksayın. okula gıderken her sabah saclarını oksayarak seslenin ki buyudugunde bagıran bır ses degıl ensesındekı sıcak ellerınızı hatırlasın.
esyaların,mobılyaların kırlenebılecegını kabullenın ve bunun ıcın sakın kızmayın. mesela cocuklardan oğrenebılecegınız cok sey var. onlar gulmeyı severler bu yuzden de nedensız gulerler sız de onlarla gülün. ona sık sık onu sevdıgınızı soyleyın. oyun cagı cocuklar ozellıkle buna cok ıhtıyac duyarlar. eşinizle bırbırınıze sarılın. kavga etsenız bıle bırbırınızı sevıdgınızi anlayacaktır.
o kadar ince bı cızgı kı ınsan yetıstırmek. meslekten dolayı zaten ilgiliyim bu konulara. ama kendı cocugu olunca ınsanın dünya bı baska dönüyor artık. sonsuz annelık mesaımızde hepımıze basarılar...

buda süper bir yazıymış canım ya
nedendir bilmem ama çok duygulandım of

evet ınsan duygulanıyo. anne olmak gercekten ınsanı aglak yapıyomus. ben zaten zırzırdım simdi ıyıce musluklar acık:))))

X