- 12 Temmuz 2006
- 35.016
- 30.373
- 60
Banyo ve mutfakların olmazsa olmazı havlular, şık desenleri ve yumuşacık dokuları ile kullanışlı ve dekoratif tekstil ürünlerini oluşturur. Ancak bu ürünlerin de bir ömrü vardır ve hijyen açısından 3-4 yılda bir tüm havluların değiştirilmesi önerilir. Peki, havluların ömrü bu kadar kısa olmak zorunda mı? Eğer doğru öneriler dikkate alınırsa değil, işte havluların ömrünü uzatacak öneriler!
Yıkama kurallarına dikkat
Havlular yıkandığında çabuk kuruması hayati önem taşır. Havluların kuruma süresini belirleyen en önemli etkenlerden biri de yumuşatıcıdır. Dokulara esneklik kazandırarak daha hızlı kuruma vadeden yumuşatıcıların muhakkak kullanılması, havluların ömrünü uzatacak öneriler arasında yer alır. Uzun süre nemli kalan dokumalarda bakteri üremesi, koku ve çürüme görülebilir. Kurumanın ardından belli aralıklarla havluların ütülenmesi de tavsiye edilir. Hem yumuşaklığı artan hem de bakterilerden arınan havluların ömrü böylelikle uzayabilir. Havluların nakış ve baskılarının ısıya dayanıklı oldup olmadığı ise ütü öncesi kontrol edilmelidir.
Bakteriler çözümsüz değil
Tüm yıkamalara rağmen nemli bir banyoya ve rutubetli alanlara sahipseniz havlularınızda kötü koku fark edebilirsiniz. Bu durumlarda bir bardak (250 ml) kadar beyaz sirke, yarım bardak karbonat ve sıcak su size yardımcı olabilir. Çamaşır makinenizi sıcak su ayarına getirerek sulandırılmış beyaz sirkeyi makinenin içine ekleyin ve havluları yıkayın. Havlular sıkmaya geldiğinde programı başa alarak yeniden yıkama başlatın ancak bu sefer hazneye karbonat ekleyin. Yıkama sona erdiğinde havlularınızda koku kalmadığını göreceksiniz. Eğer rutubet küf oluşturmuşsa küf lekeleri için gliserin kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer lekeler çıkmıyorsa havlunuzu bu şekilde kullanmaya devam etmemeli ve yenisi ile değiştirmelisiniz.
Havlu seçimi önemli
Havluları seçerken ortalama ömrünü tahmin edebilirsiniz. Havlunun suyu ne kadar emdiği aslında ömrünü de ele vermektedir. Emici ve kaliteli havlular pamuklu içerikleri ile çok daha dayanıklı olur. Emiciliği düşük ve yüzeyi daha parlak olan dokumalar ise naylon içerikleri ile daha kısa sürede kullanım ömrünü doldurur. Havluları pamuklu dokumalardan seçerek daha uzun süre kullanabilir, emiciliği yüksek ürünlerle daha konforlu deneyim yaşayabilirsiniz. Havlulardaki nakış, dantel ve baskıların da yıkamaya dayanıklı olup olmadığını kontrol ederek seçim yapmalısınız. Havlu sağlam olsa bile yıkama ile nakışlar, dantel ve baskılar eskiyebilir ve havlular kullanılamaz hale gelebilir.
Yalnızca kullanılan havluları değil, dekoratif havluları da kullanılmasalar bile zaman zaman yıkamalısınız. Kullanılmayacak olan dekoratif havluların arasına naftalin veya lavanta koyarak hoş kokmalarını sağlayabilirsiniz. İki ayda bir bu havluları yıkayıp havalandırarak dokularının sağlam kalmasına ve sararmamalarına yardımcı olabilirsiniz.
milliyrtemlak.com