1-Mutlaka üçayak ( tripod) kullanın. Fotoğrafta istenen en önemli özellik kesinliktir.Buda titretilmeden çekmekle mümkün olur. Üstelik fotoğrafları gece karanlıkta çektiğiniz düşünülecek olursa titreşim az ışıkta uzun pozlama süresi nedeniyle çok daha fazla hissedilecektir.
2-Yine sarıntıyı engellemek maksadıyla uzaktan kumanda ya da zamanlama ( selftimer ) kullanın. Ancak zamanlama kullanacaksanız bunu en düşük değere getirip, havai fişek ateşlendiği anda çekimi başlatmanız gerektiğini unutmayın.
3-Hafıza kartınızın boş olduğundan ve pilinizin şarjı olduğundan emin olun.
4-Makinanızın havai fişek çekim modu ( fireworks ) varsa onu seçmeyi unutmayın.
5-Flaşınızı mutlaka kapalı duruma getirin. Unutmayın yalnızca havai fişeklerin fotoğraflarını istiyoruz. Yakınınızda kadraja girebilecek sokak lambası gibi başka ışık olmamasına dikkat edin.
6-Gece çekimlerinde yaşadığımız grenlerden kurtulmak için ASA veya ISO ayarını düşük bir değerde ( 100 veya 200 gibi) sabitlemek iyi sonuç verecektir.
7-Tam manuel çekim yapıyorsanız diyafram açıklığınızı ( apature ) f/8 - f/11 gibi değerlere ayarlayın.Makinanız bu ayarları yapmanıza izin vermiyorsa manzara çekim modunu kullanabilirsiniz.
8-Yine tam manuel çekim yapıyorsanız estantane/ pozlama süresi için denemeler yapabilirsiniz. Her seferinde farklı görüntüler elde edeceksiniz. Uzun fozlamalarda havai fişek ışıkları çizgi gibi görülürken kısa pozlamalarda yıldız gibi görülecektir.Fotoğraf makinanız da ( bulb mode ) varsa onu kullanmanız faydalı olabilir.Çünkü bu modda pozlama süresine siz karar verirsiniz.
Estantane ayarını bulba getirirseniz patladıktan sonra ışığın süzülüşünü ve küllerin yere dökülüşünü bile çekmeniz mümkün olur. Bu bazen çok güzel görüntüler oluşturur....