yanmış camları kırılmış otobusleri gördüm.
sizin kadar dşünemiyor ! siz yakıp yıkmayı bildiğiniz gibi hakaret etmeyide çok iyi biliyorsunuz.
Yanmış, camları kırılmış otobüsleri görürsünüz. Çünkü vardı evet. Benim yok, olmadı gibi bir ifadem oldu mu? Kaldı ki medyanın dön dolaş aynı görüntüleri verdiği bir süreçte görmemeniz imkansız olurdu zaten.
"binlerce insan yakıp yıkma amacıyla sokağa çıksa olayların hangi boyutlarda olabileceğini hayal edebilirsiniz zaten"
Bu söylemimin hala arkasındayım. 80 şehir diyorum, milyonlarca insan diyorum, 3 ay boyunca sokaktaydı. Bu insanların amacı yakıp yıkmak, vandallık olsa sonuçları neler olurdu bunu hiç düşündünüz mü diyorum. Yoksa sadece size söyleneni sorgulamadan kabul mu ettiniz "evet bunlar terörist" diye?
Ayrıca ben size biraz düşünürseniz dedim, düşünün demek de hakaretse artık pes. Hakaret etmeyi biz başbakandan öğrendik o zaman, malum kendisi halkına tinerci, çapulcu, kemirgen, kafası kıyak, terörist, ayyaş dedi, aklıma gelmeyenler de vardır. Bunlar denince doğru, ben biraz düşünün deyince "hakaret". Peki, ona da peki.
Bakın şöyle ifade edeyim.
Gezi olaylarında 6 kişi öldü, bunların 4ü ÖLDÜRÜLDÜ, 1inin ölümü şaibeli, diğerininki kaza. 3.5 milyon kişi yakıp yıkmaya çıksa ölü sayısı ne olurdu? Buna karşın polis müdahaleleri sonucunda 12 eylemcinin gözü çıktı.14 yaşında bir çocuk 7 aydır yoğun bakımda.
Gezi olaylarında 694 kolluk kuvveti yaralandı. Yaralanan sivil sayısı ise 4 bin 312. Yakıp yıkmaya, zarar vermeye çalışsalar yaralı polis rakamı daha yüksek olmaz mıydı? Aylarca diyorum, milyonlarca insan diyorum...
Müfettişler İstanbul ve İzmir'de orantısız güç kullanıldığını ifade etti. Eylemciler iddia ettiğiniz kadar saldırgan olsa güç nasıl "orantısız" olurdu?
Bunlar aklıma ilk etapta gelen şeyler. Aylarca süren kitlesel eylemlerde hiçbir yerin zarar görmeyeceği zaten beklenemez, keşke olmasaydı ama oldu. Ancak yaşananlar ve zarar gören mallara baktığınızda oradaki 3.5 milyon kişinin yakıp yıkma amacıyla çıkmış olamayacağı zaten belli.
Yaralanan polise yardım eden Gezi doktoru, namaz kılanları çevreleyen gençler, parktaki çocuklarının etrafında zincir oluşturan anneler, yeryüzü sofraları,
polis karakoluna zarar gelmesin diye korumaya alan eylemciler... Hiç tanımadığı insanlara evini açan apartman sakinleri, gecesini gündüzüne katan gönüllü doktorlar ve avukatlar... Bakın yaz yaz bitiremem, dediğim gibi elbette ki provokasyon çabaları oldu, elbette ki zarar gören kamu malları oldu, bunu kimse inkar edemez, "çapulcu"lar bile. Ama büyük resme bakın, oranlayın ve tekrar rica ediyorum -hakaret değil- düşünün. Size söylenenin, gösterilenin ötesini düşünün. Binlerce, milyonlarca insanı "otobüs yaktı onlar terörist" demeden bir değerlendirin sadece.
Bakın siz bu insanlara terörist diyorsunuz.
Bu insanlar sizin benim gibi insanlar. Bazıları öğrenci, bazıları mühendis, kimi esnaf, eczacı, ev kadını, muhasebeci... Az da olsa AKPli de vardı, CHPli, BDPli, MHPli, oy vermeyeni... Kimseye etnik kimlik sorulmadı ama Türkler vardı, Kürtler de, Ermeniler, Lazlar, göçmenler. Müslümanlar namaz kıldı, yanlarında Hıristiyanlar vardı ateistlerle beraber. Beşiktaşlılar ve Galatasaraylılar çabalarken Fenerbahçeliler "dayanın geliyoruz" dedi. Esnaf işyerini açtı insanları korumak için.
Ve evet provokatörler vardı, siyasi grup veya sivil toplum grubuna mensup. Evet insanları kışkırtmaya çalıştılar, bazen kısmen başardılar da, arkadaki grup "taş atmayın/gitmeyin/sakin olun" diye bağırana kadar. Provokatörlerin parkta yakmaya çalıştığı kulübeyi elden ele su taşıyıp eylemciler söndürdü.
Bunları sizi ikna etmek, eylemciler süper insanlardır demek için yazmıyorum. Elbette kötü niyetliler de vardı. Keşke kimse yaralanmasa, keşke kimse maddi manevi zarar görmeseydi. Ama bu insanlar dağdan gelmedi, yanınızda yaşıyor, yakıp yıkma amacındaki teröristler değiller. Sizce haksız olsalar da rahatsızlıkları var ülkeyle ilgili ve bunu protesto ediyorlar, karşılığında yaralanıp öldürülüyorlar, bu sefer bunu protesto ediyorlar. Eylemleri desteklemezsiniz, saygı duyarım. Haksız bulursunuz, gereksiz bulursunuz, saygı duymaktan başka bir şey yapamam.
Ama lütfen bir kez de duyduğunuzun gördüğünüzün ilerisini düşünün. Bu insanlar terörist değil.