• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Hastalıkla beraber ek gıda çeşitliği

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Mavipatikk

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
24 Ekim 2018
388
225
103
30
Merhaba arkadaşlar 6 ay 12 günlük oğlum var sadece emdi hep. Tam 6 aya birkaç gün kala dişi çıkmaya başladı ve bir yandan da rota virüsüne yakalandı rota aşımızı yapmamiza rağmen neyse ki hafif atlatmamıza yaradı aşı. Ama yine de dişle beraber olduğu için ağır geldi çocuğa. 6 ay 1-2 günlükken yoğurtla başladım bi yandan sık sık ateşi çıkıyodu habire ates düşürücü şurup alıyordu ishal icin de şase vermişti dr yoğurtla karıştırarak böylelikle ek gıdaya ilk yoğurtla başlamış olduk. Bi hafta kadar sadece ev yapımı yoğurt aldı hem zengin probiyotik içermesinin bağırsak florasına ishaline iyi geleceği için dr bol yoğurt önerdi hem de şaseyi yoğurtla vermek kolay oluyordu. çocuk hastayken habire şurup icmekten artık ağzına ne yaklaştırsam iteliyodu ağlıyordu ben de iyileştikten sonra birkaç gün ara verdim tiksinti oluşur da iştahı olmaz diye hastalıkla beraber gıdalar tatmasını istemedim keyfi yoktu. Iyileşince 6ay 1 hafta doldu 6.5 aya yaklaştık ve tek tek tadım zamanı için gecikmiş gibi olduk. Blender kullanmıyorum tel süzgeçten geçiriyorum ilerde problem olmasın diye. 6 ay 1 haftadan sonra yoğurttan sonra ilk olarak 3 gün havuçlu patates püresi verdim daha sonra 3 gün havuçlu balkabağı püresi verdim. Havuçlu balkabağının 2. Günü biraz kıyma ekledim onu da yedi 3 gün . Şimdiye kadar herhangi bi alerjik bulgu gözlenmedi. 2 gündür sabahları da yumurta sarısının çeyreğini veriyorum. Bugün balkabağı ve ıspanak beraber haşladım ilk tadışında sadece ıspanak kısmından yedirdim sonra sadece balkabağı kısmından yedirdim ama başlarda olan olmuştu tabi ikili karışımlar açısından . Benim aklıma takılan çocuk pek tek başına sebzeleri tadamadı bu ilerde tat algısı yemek seçme problemleri doğurur mu sizce ? Deneyimleri olanların yorumlarını bekliyorum.

Merhaba. Bu konuyu kafanızda çok büyümüş gibi göründü bana. 6 ay tavsiye edilen ek gıdaya başlama ayı, 15 gün geçti diye neden tadim için gecikmiş olsun ki bebeginiz. Merak etmeyin siz sürekli yeni ve sizin yiyemeyeceginiz karışımlar vermediginiz sürece bebeginiz ortalama her bebek gibi yemeye devam edecektir.

Çocukta yeme problemi olusmamasi için begenmedigini anladığınız yerde durun ve o gıdayı yeniden denemek için iki hafta bekleyin. Vitamini kaçmasın diye az pişmiş vermekten kaçının, siz ne kıvamda yiyorsaniz o kadar pisirin. Madem karisim seklinde sebze veriyorsunuz her yemeğini kendinize pişirir gibi ama suyunu cektirerek pişirin. Örneğin kendinize patates yemeğini nasıl yapiyorsaniz bebeğinize salcasiz ve zeytinyağ kullanarak aynı yöntemle suyunu cektirerek pisirin. Kendi yemeye alışmasını isterseniz küçük bir tabağa süzgeçten geçirip yayın yemegini, parmaklayarak yesin. Bu hem bağımsızlığni destekleyip ozguven duymasini sağlar hem göz el koordinasyonu gelişir, hem motor becerileri gelişir hem de farklı dokular farklı ısılar hissetmek zeka gelişimine katkıda bulunur. Bir artısı da bebeğiniz daha iştahla yer, o yerken siz de kendi yemeğinizi rahat rahat yiyebilirsiniz.

Merhaba. Bu konuyu kafanızda çok büyümüş gibi göründü bana. 6 ay tavsiye edilen ek gıdaya başlama ayı, 15 gün geçti diye neden tadim için gecikmiş olsun ki bebeginiz. Merak etmeyin siz sürekli yeni ve sizin yiyemeyeceginiz karışımlar vermediginiz sürece bebeginiz ortalama her bebek gibi yemeye devam edecektir.

Çocukta yeme problemi olusmamasi için begenmedigini anladığınız yerde durun ve o gıdayı yeniden denemek için iki hafta bekleyin. Vitamini kaçmasın diye az pişmiş vermekten kaçının, siz ne kıvamda yiyorsaniz o kadar pisirin. Madem karisim seklinde sebze veriyorsunuz her yemeğini kendinize pişirir gibi ama suyunu cektirerek pişirin. Örneğin kendinize patates yemeğini nasıl yapiyorsaniz bebeğinize salcasiz ve zeytinyağ kullanarak aynı yöntemle suyunu cektirerek pisirin. Kendi yemeye alışmasını isterseniz küçük bir tabağa süzgeçten geçirip yayın yemegini, parmaklayarak yesin. Bu hem bağımsızlığni destekleyip ozguven duymasini sağlar hem göz el koordinasyonu gelişir, hem motor becerileri gelişir hem de farklı dokular farklı ısılar hissetmek zeka gelişimine katkıda bulunur. Bir artısı da bebeğiniz daha iştahla yer, o yerken siz de kendi yemeğinizi rahat rahat yiyebilirsiniz.
Merhaba teşekkür ederim önerileriniz için. Blw yönteminden bahsediyorsunuz galiba onu da araştırdım ben de uygulamak istiyorum ama daha püre kivamlarinda olduğumuz için gerçekleştiremeyiz sanıyorum. Ama yavaş yavaş puturlu gıdalara geçince kontrolu biraz da ona bırakacağım klasik + blw olacak benimki yani. Simdi ben yedirirken kasik ağzına yaklasinca ellemek istiyor müsade ediyorum yemegin kivamini ogreniyor veya kaşığı ağzına koyarken parmakliyor kasiktan ağzına kaydiriyor. Sizce tekli sebze olarak mi devam edeyim 2li de sakinca olmaz mi dersiniz

Merhaba teşekkür ederim önerileriniz için. Blw yönteminden bahsediyorsunuz galiba onu da araştırdım ben de uygulamak istiyorum ama daha püre kivamlarinda olduğumuz için gerçekleştiremeyiz sanıyorum. Ama yavaş yavaş puturlu gıdalara geçince kontrolu biraz da ona bırakacağım klasik + blw olacak benimki yani. Simdi ben yedirirken kasik ağzına yaklasinca ellemek istiyor müsade ediyorum yemegin kivamini ogreniyor veya kaşığı ağzına koyarken parmakliyor kasiktan ağzına kaydiriyor. Sizce tekli sebze olarak mi devam edeyim 2li de sakinca olmaz mi dersiniz
Blw yönteminden bahsediyorum evet. Ben bebeğim 6 ayı doldurdugunda basladim ek gıdaya ve o zamandan beri kendi yiyor. Bebek 1 yaşında gelene kadar ek gıda zaten sadece tadımlık miktarda verildiği için 6 aylık bebeğin kendi başına yiyebileceği kadarı onun için yeterli olacaktır. Az yer, yiyemez endiseniz olmasın. Bebeğim şu an da kendi yiyor döke saca ama mesela yemeğin suyunu merak ediyor, onu ya ben iciriyorum ya bardağa koyup pipetle eline veriyorum ya da küçük kahve fincanina koyup veriyorum kendi içiyor. 15 aylik, bir aydır pipet kullanmayi biliyor, bir yaşından beri de bardaktan iciyor. Klasik + blw tabirinizi biz bu şekilde uyguluyoruz.

Sebze karışımları konusunda ben hep çok temkinli davranmaktan yanayım çünkü benim bebegimin çok geniş bir alerjisi var. Şu an tam da hatirlayamadim ama 1 yaşından önce uzunca süre sebzeleri tek tek yedirdim. Sogandan emin olunca her bir sebzeyi tek başına soğanla pişirip yedirdim. Etten emin olduktan sonra soganli etli tek sebzeli ama salcasiz susuz yemek yaptim kendime yapar gibi. Bunun gibi salcasiz gerçek bir yemeği 8 aylık olduğunda yiyordu. Ve bebegime sadece ilk bir kaç kere ezip yedirdikten sonra sebzeleri hep cig nohut büyüklüğünde parçalayıp verdim. Damağında ezebildiği sürece taneli yedirmekte sakınca yok. Siz zaten onu yalnız birakmazsiniz.

Blw yönteminden bahsediyorum evet. Ben bebeğim 6 ayı doldurdugunda basladim ek gıdaya ve o zamandan beri kendi yiyor. Bebek 1 yaşında gelene kadar ek gıda zaten sadece tadımlık miktarda verildiği için 6 aylık bebeğin kendi başına yiyebileceği kadarı onun için yeterli olacaktır. Az yer, yiyemez endiseniz olmasın. Bebeğim şu an da kendi yiyor döke saca ama mesela yemeğin suyunu merak ediyor, onu ya ben iciriyorum ya bardağa koyup pipetle eline veriyorum ya da küçük kahve fincanina koyup veriyorum kendi içiyor. 15 aylik, bir aydır pipet kullanmayi biliyor, bir yaşından beri de bardaktan iciyor. Klasik + blw tabirinizi biz bu şekilde uyguluyoruz.

Sebze karışımları konusunda ben hep çok temkinli davranmaktan yanayım çünkü benim bebegimin çok geniş bir alerjisi var. Şu an tam da hatirlayamadim ama 1 yaşından önce uzunca süre sebzeleri tek tek yedirdim. Sogandan emin olunca her bir sebzeyi tek başına soğanla pişirip yedirdim. Etten emin olduktan sonra soganli etli tek sebzeli ama salcasiz susuz yemek yaptim kendime yapar gibi. Bunun gibi salcasiz gerçek bir yemeği 8 aylık olduğunda yiyordu. Ve bebegime sadece ilk bir kaç kere ezip yedirdikten sonra sebzeleri hep cig nohut büyüklüğünde parçalayıp verdim. Damağında ezebildiği sürece taneli yedirmekte sakınca yok. Siz zaten onu yalnız birakmazsiniz.

Sağlık ocağındaki doktorum 6-8 aylarda %75 anne sütü %25 ek gida önerdi günde 2 çay bardağı kadar. 9-12 aylarda da %50 anne sütü %50 ek gida önerdi 3 cay bardağı kadar hatta broşürü vardı ekleyeyim. O yüzden biraz yetersiz kalır mi suan pure dönemindeyken diye tereddütteyim açıkçası. Teşekkür ederim açıklamaların için.

Eklentiler

• 20181108_113350.jpg
    20181108_113350.jpg
    173,8 KB · Görüntüleme: 38
Bir cocuk doktorunun yazısını ekliyorum sizin icin. Bizim gorus aldigimiz doktorlar da ek gidayi bir yasa kadar tadımlık onerdi. Kakasindan göreceksiniz bebek bir yaşına kadar sindiremiyor ek gidayi. Kakada olduğu gibi çıkan gıda bebeğin beslenmesinde yüzde 50 rol oynarsa vücut gerçekte ne kadar beslenir bir daha degerlendirmek gerekebilir nacizane fikrim. Doktorlar birbirinden farklı görüşlerde olabiliyorlar, içinize sineni uygulayin siz tabi ama pratisyen hekimin onerilerinden ziyade çocuk doktorunuzdan tavsiye kabul etmenizi öneririm.

http://www.mehmetturfanda.com/tr/article/desc/35475/bebeklerde-ek-besinlere-gecis.html

Bu siteyi de görmüştüm ek gıdaya başlamadan araştırırken diğer doktorların aksine keskin sınırlar belirlemeyen bir doktor beğeniyorum sitesini de. Bakalım yiyebildiği kadar yer artık yavaş yavaş çok teşekkür ederim :)

Back