- 13 Ağustos 2010
- 2.319
- 221
- 373
- 52
Hastalıklara Karşı Etkili Bitkisel Çözümler
Kışın hafif hafif kendini göstermeye başladığı şu günlerde soğuklar hissedilmeye başladı. Soğuk algınlığına yakalanmamak için doğal besinler bu mevsimde en büyük yardımcınız olacak.
Nane: Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltmaktadır. Baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da çok iyi gelmektedir. Nane Çayının Faydaları Yağı, suyu ve kurutulmuş yaprakları çeşitli sağlık koşullarını iyileştirmek için kullanılan nane günümüzde modern tıpta faydaları kabul görmüş ve üzerine bilimsel araştırmalar yapılan sayılı bitkiler arasındadır. Günlük yaşamda sakızlara, içeceklere, yemeklere aroma vermek amacıyla kullanılan nane hazımsızlık, gaz, sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkili bir çözüm olarak kullanılır. Nane yıl boyunca bulunabilir ancak en iyi ve en güçlü nane sıcak havada yetişir. Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar Boğaz kuruluğuna iyi gelir Gaz gidericidir Safra taşı çözer Mide bulantısını alır Kusmayı geçirir Mide ekşimesini azaltır Sindirime yardımcı olur Ağız kokusunu alır Kas ağrılarını hafifletir Kronik ağrıyı azaltır. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar Alerjik öksürüğe iyi gelir Astıma iyi gelir Stresi azaltır Sakinlik verir Hazımsızlığı giderir C vitamini yönünden zengindir Antioksidan etkisi vardır Omega 3 yağ asidi yönünden zengindir. Kekik: Solunum yollarını sterilize etmektedir. 1 çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı koyup, 10 dakika sonra süzüp ve günde 1-3 bardak yemeklerin ardından içilmelidir.
Kekik Çayının Faydaları
Yaklaşık 350 farklı türü bulunan kekiğin bazı türleri bahçe ekimine uygundur ve tatlı bir kokuyla birlikte leylak rengi ya da pembe çiçekler açar. Ancak bahçenizde kekik varsa arılara karşı hazırlıklı olmalısınız çünkü kekik nektarı arılar için çok çekicidir ve en lezzetli ballar kekik nektarı ile üretilir. Kekik, mutfaklarda en çok sebze yemeklerini tatlandırmak için tercih edilmekle birlikte çorba, et ve balık içinde kullanılabilecek en uygun baharatlar arasında yer alıyor. Antioksidan etkisi vardır Öksürüğü alır Hazımsızlığı giderir Vücut için gerekli mineralleri içerir Boğaz ağrısını alır Ağız içi yaraları geçirir Dişeti hastalıklarına iyi gelir Antiseptiktir Soğuk algınlığına iyi gelir Gargara suyu olarak kullanılır Şişkinliği ve gazı alır Stresi azaltır ve iyi hissettirir Romatizma ağrılarını hafifletir Baş ağrısını geçirir.
Adaçayı: Muhteşem bir dezenfektan ve mikrop kırıcıdır. Her gün bir bardak içilmelidir. Keskin, hatta acı tadıyla adaçayı, belki tadından çok hoşlanacağınız bir çay olmayabilir ancak yüzyıllardır pek çok sağlık sorununa karşı etkili bir çözüm olarak geleneksel olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tadını değiştirmeniz mümkün. Antioksidan bakımından zengin olan adaçayı soğuk algınlığına iyi gelir. Ağız gargarası olarak kullanıldığında dişlerin beyazlamasına yardımcı olur ve enfeksiyon önleyici özelliği diş eti hastalıklarına iyi gelir. Adaçayıyla hazırlayacağınız yüz yıkama suyu, sivilceye yatkın cildi sakinleştirir ve sivilce oluşumunu azaltır. Portakal: C vitamini etkisi yüksektir bu da soğuklara karşı direncimizi arttırmaktadır.
Portakalın Faydaları: Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır. Yüksek Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır. Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar. Karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. İçerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır.
Salep: Balgam sökmektedir ayrıca öksürüğü de keser. Faydaları : Göğsü yumuşatır, öksürük ve bronşitte faydalıdır. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır. Zihni çalışma gücünü artırır. Kalbi kuvvetlendirir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar.
Sarımsak: Nerdeyse tüm salgın hastalıklar için bire birdir. Uzmanların tespitlerine göre, sarımsağın insan sağlığı açısından en önemli faydaları şöyle: Ölümlere sebep olan atardamar kireçlenmesine iyi geliyor. Yara ve çıbanları iyileştiriyor. Krampları yok ediyor. Akciğeri, karaciğeri, safra kesesini ve kalbi kuvvetlendiriyor. Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürüyor. Mide ve bağırsakları dezenfekte ediyor. zararlı bakterileri yok ediyor. İştahı açıyor. Nezleyi yok ediyor. nefes borusu rahatsızlıklarına, bronşite çok iyi geliyor. Veremlilere sarımsak yemeleri tavsiye ediliyor. Tansiyonu düşürüyor. Ateşi düşürüyor. Bağırsak gazlarını ortadan kaldırıyor. Grip mikrobunu öldürerek vücudu bu hastalığa karşı koruyor. İdrar yollarında taş oluşumunu engelliyor. Kalp adalelerini güçlendiriyor. Kalbi besleyen kroner damarları genişletiyor. Cinsel gücü arttırıyor. İdrar söktürüyor. Vücudu sivrisinek ve haşerelerden koruyor. Safra salgısının salınımını arttırıyor. Kabızlığı önlüyor. Saç Dökülmesini yavaşlatıyor. Sesi güzelleştiriyor.
Defne: Grip olduğumuzda yada ateşimiz yükseldiğinde çok etkilidir. Faydaları : Yaprağının faydaları : Yiyeceklere lezzet vermesi için baharat olarak kullanılır. Ateşi düşürür, terletir. Çayı içilirse şiddetli baş ağrılarına iyi gelir. Kaynatılan suyuna oturmak suretiyle mesane hastalıklarını iyileştirir. Kaynatılan suyuyla banyo yapılırsa vücudu uyarıp zindeleştirir, kadınlarda görülen regl sancılarına ve akıntılara iyi gelir. İştahı açar, hazmı kolaylaştırır. Yaprakları sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını keser. Kuru bakliyatların ( fasulye, nohut, mercimek vb.) içine konursa güvelenmesini veya böceklenmesini önler.
Meyvesinin Faydaları : Meyvesinin iki tanesi dövülüp yenilirse sancının her türünü keser. Defne meyvelerinden elde edilen yağın antiseptik özelliği vardır. Defne sabunu bu yağdan üretilmektedir. Defne sabunun çok fazla faydası vardır. Defne Sabununun Faydaları : Antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı çok etkilidir. Saçların kepeklenmesini ve dökülmesini önler. Ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yaralara iyi gelir. Derideki gözenekleri açarak, cildi güzelleştirir. Kereviz: Solunum yollarını temizlemektedir.
Kerevizin Faydaları: Uyarıcıdır. Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir. İştah açıcıdır. Ağız kokusunu giderir. Öksürüğü keser. Kanı temizler. Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Sivilceleri azaltır. Gazsöktürücüdür. Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Ağrıları giderir. Cilde tazelik ve parlaklık verir. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.
Limon ve Greyfurt: Kış aylarında bolca tüketilmelidir. Yüksek oranda C vitamini içermektedir. Limonun faydaları: Yemeklerde, salatalarda, çayda hatta maskelerde bile kullanılan limon insan sağlığına olan faydasıyla bir nevi ilaç gibi. Ortaçağ kaşifleri, tarih içinde sürekli büyüyen bir şekilde, iskorbüt hastalığından korunmak için limondan faydalandı. Viktorya döneminde yaşayanlar ise bir statü sembolü olarak evlerinde yetiştirdi... Bu Sarı meyveler aynı zamanda eski insanlar tarafından çeşitli zehirlere karşı bir panzehir, bir ilaç olarak ve böceklere karşı da kullanılıyordu. İşte Greyfurt'un Başlıca Faydaları: En önemli antioksidanlardan biri olarak vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor. Kötü kolesterolü düşürücü özelliğe sahip yapılan araştırmalara göre, mide ve pankreas kanserine yakalanma riskini büyük ölçüde engelliyor. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlıyor, diş etini koruyor, diş eti kanamalarını engelliyor. İçerdiği yüksek potasyum sayesinde yüksek tansiyonu kontrol altına alıyor. Metabolizmayı hızlandırıyor. Kilo verme güçlüğü ve özellikle metabolizmasının yavaşlığından şikayetçi olanların yemesi gerekiyor. Sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlayarak, hazım problemlerine iyi geliyor. Vücutta biriken su ve zehirli atıkların dışarı atılmasını sağlıyor. Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlıyor. Fiziksel etkilerin yanı sıra zihinsel yorgunluklara da iyi geliyor. Greyfurt yağı, aromaterapi yağı olarak kullanılıyor.
Okaliptus: Solunum yolları için antiseptiktir. Bir bardak sıcak suya 3-4 yaprak ufalanarak konur. 20 dakika süzülüp, günde 2-4 bardak içilir. Avustralya'ya özgü bir ağaç olan okaliptüs ağacının 700'den fazla türü bulunmaktadır. Avusturalya dışında Yeni Gine ve Endonezya'nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen ağaç günümüzde Amerika, Avrupa, Afrika, Akdeniz, Orta Doğu ve Çin'in tropikal iklime yakın bölgelerinde yetiştirilmektedir. Okaliptüs adı Yunanca “iyi” anlamına gelen “eu” ve “korunan” anlamına gelen “kalyptos” sözcüklerinden türemiştir. Yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ağaç hızlı büyüdüğü için mobilya sektöründe de kullanılmaktadır. Sağlık amaçlı kullanımında ilk sıralarda bronşit, nezle ve grip gibi hastalıklar gelmektedir. Öksürüğe iyi gelir Bronşit tedavisinde kullanılır Nezle, grip tedavisinde kullanılır Dişeti hastalıklarına karşı koruma sağlar Boğaz ağrısına iyi gelir Ağız kokusunu önler Kan şekerini düşürür Harici olarak cilt üzerindeki yaraların tedavisinde kullanılır.(milliyet)
Kışın hafif hafif kendini göstermeye başladığı şu günlerde soğuklar hissedilmeye başladı. Soğuk algınlığına yakalanmamak için doğal besinler bu mevsimde en büyük yardımcınız olacak.
Nane: Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltmaktadır. Baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da çok iyi gelmektedir. Nane Çayının Faydaları Yağı, suyu ve kurutulmuş yaprakları çeşitli sağlık koşullarını iyileştirmek için kullanılan nane günümüzde modern tıpta faydaları kabul görmüş ve üzerine bilimsel araştırmalar yapılan sayılı bitkiler arasındadır. Günlük yaşamda sakızlara, içeceklere, yemeklere aroma vermek amacıyla kullanılan nane hazımsızlık, gaz, sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkili bir çözüm olarak kullanılır. Nane yıl boyunca bulunabilir ancak en iyi ve en güçlü nane sıcak havada yetişir. Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar Boğaz kuruluğuna iyi gelir Gaz gidericidir Safra taşı çözer Mide bulantısını alır Kusmayı geçirir Mide ekşimesini azaltır Sindirime yardımcı olur Ağız kokusunu alır Kas ağrılarını hafifletir Kronik ağrıyı azaltır. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar Alerjik öksürüğe iyi gelir Astıma iyi gelir Stresi azaltır Sakinlik verir Hazımsızlığı giderir C vitamini yönünden zengindir Antioksidan etkisi vardır Omega 3 yağ asidi yönünden zengindir. Kekik: Solunum yollarını sterilize etmektedir. 1 çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı koyup, 10 dakika sonra süzüp ve günde 1-3 bardak yemeklerin ardından içilmelidir.
Kekik Çayının Faydaları
Yaklaşık 350 farklı türü bulunan kekiğin bazı türleri bahçe ekimine uygundur ve tatlı bir kokuyla birlikte leylak rengi ya da pembe çiçekler açar. Ancak bahçenizde kekik varsa arılara karşı hazırlıklı olmalısınız çünkü kekik nektarı arılar için çok çekicidir ve en lezzetli ballar kekik nektarı ile üretilir. Kekik, mutfaklarda en çok sebze yemeklerini tatlandırmak için tercih edilmekle birlikte çorba, et ve balık içinde kullanılabilecek en uygun baharatlar arasında yer alıyor. Antioksidan etkisi vardır Öksürüğü alır Hazımsızlığı giderir Vücut için gerekli mineralleri içerir Boğaz ağrısını alır Ağız içi yaraları geçirir Dişeti hastalıklarına iyi gelir Antiseptiktir Soğuk algınlığına iyi gelir Gargara suyu olarak kullanılır Şişkinliği ve gazı alır Stresi azaltır ve iyi hissettirir Romatizma ağrılarını hafifletir Baş ağrısını geçirir.
Adaçayı: Muhteşem bir dezenfektan ve mikrop kırıcıdır. Her gün bir bardak içilmelidir. Keskin, hatta acı tadıyla adaçayı, belki tadından çok hoşlanacağınız bir çay olmayabilir ancak yüzyıllardır pek çok sağlık sorununa karşı etkili bir çözüm olarak geleneksel olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tadını değiştirmeniz mümkün. Antioksidan bakımından zengin olan adaçayı soğuk algınlığına iyi gelir. Ağız gargarası olarak kullanıldığında dişlerin beyazlamasına yardımcı olur ve enfeksiyon önleyici özelliği diş eti hastalıklarına iyi gelir. Adaçayıyla hazırlayacağınız yüz yıkama suyu, sivilceye yatkın cildi sakinleştirir ve sivilce oluşumunu azaltır. Portakal: C vitamini etkisi yüksektir bu da soğuklara karşı direncimizi arttırmaktadır.
Portakalın Faydaları: Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır. Yüksek Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır. Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar. Karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. İçerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır.
Salep: Balgam sökmektedir ayrıca öksürüğü de keser. Faydaları : Göğsü yumuşatır, öksürük ve bronşitte faydalıdır. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır. Zihni çalışma gücünü artırır. Kalbi kuvvetlendirir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar.
Sarımsak: Nerdeyse tüm salgın hastalıklar için bire birdir. Uzmanların tespitlerine göre, sarımsağın insan sağlığı açısından en önemli faydaları şöyle: Ölümlere sebep olan atardamar kireçlenmesine iyi geliyor. Yara ve çıbanları iyileştiriyor. Krampları yok ediyor. Akciğeri, karaciğeri, safra kesesini ve kalbi kuvvetlendiriyor. Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürüyor. Mide ve bağırsakları dezenfekte ediyor. zararlı bakterileri yok ediyor. İştahı açıyor. Nezleyi yok ediyor. nefes borusu rahatsızlıklarına, bronşite çok iyi geliyor. Veremlilere sarımsak yemeleri tavsiye ediliyor. Tansiyonu düşürüyor. Ateşi düşürüyor. Bağırsak gazlarını ortadan kaldırıyor. Grip mikrobunu öldürerek vücudu bu hastalığa karşı koruyor. İdrar yollarında taş oluşumunu engelliyor. Kalp adalelerini güçlendiriyor. Kalbi besleyen kroner damarları genişletiyor. Cinsel gücü arttırıyor. İdrar söktürüyor. Vücudu sivrisinek ve haşerelerden koruyor. Safra salgısının salınımını arttırıyor. Kabızlığı önlüyor. Saç Dökülmesini yavaşlatıyor. Sesi güzelleştiriyor.
Defne: Grip olduğumuzda yada ateşimiz yükseldiğinde çok etkilidir. Faydaları : Yaprağının faydaları : Yiyeceklere lezzet vermesi için baharat olarak kullanılır. Ateşi düşürür, terletir. Çayı içilirse şiddetli baş ağrılarına iyi gelir. Kaynatılan suyuna oturmak suretiyle mesane hastalıklarını iyileştirir. Kaynatılan suyuyla banyo yapılırsa vücudu uyarıp zindeleştirir, kadınlarda görülen regl sancılarına ve akıntılara iyi gelir. İştahı açar, hazmı kolaylaştırır. Yaprakları sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını keser. Kuru bakliyatların ( fasulye, nohut, mercimek vb.) içine konursa güvelenmesini veya böceklenmesini önler.
Meyvesinin Faydaları : Meyvesinin iki tanesi dövülüp yenilirse sancının her türünü keser. Defne meyvelerinden elde edilen yağın antiseptik özelliği vardır. Defne sabunu bu yağdan üretilmektedir. Defne sabunun çok fazla faydası vardır. Defne Sabununun Faydaları : Antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı çok etkilidir. Saçların kepeklenmesini ve dökülmesini önler. Ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yaralara iyi gelir. Derideki gözenekleri açarak, cildi güzelleştirir. Kereviz: Solunum yollarını temizlemektedir.
Kerevizin Faydaları: Uyarıcıdır. Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir. İştah açıcıdır. Ağız kokusunu giderir. Öksürüğü keser. Kanı temizler. Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Sivilceleri azaltır. Gazsöktürücüdür. Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Ağrıları giderir. Cilde tazelik ve parlaklık verir. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.
Limon ve Greyfurt: Kış aylarında bolca tüketilmelidir. Yüksek oranda C vitamini içermektedir. Limonun faydaları: Yemeklerde, salatalarda, çayda hatta maskelerde bile kullanılan limon insan sağlığına olan faydasıyla bir nevi ilaç gibi. Ortaçağ kaşifleri, tarih içinde sürekli büyüyen bir şekilde, iskorbüt hastalığından korunmak için limondan faydalandı. Viktorya döneminde yaşayanlar ise bir statü sembolü olarak evlerinde yetiştirdi... Bu Sarı meyveler aynı zamanda eski insanlar tarafından çeşitli zehirlere karşı bir panzehir, bir ilaç olarak ve böceklere karşı da kullanılıyordu. İşte Greyfurt'un Başlıca Faydaları: En önemli antioksidanlardan biri olarak vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor. Kötü kolesterolü düşürücü özelliğe sahip yapılan araştırmalara göre, mide ve pankreas kanserine yakalanma riskini büyük ölçüde engelliyor. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlıyor, diş etini koruyor, diş eti kanamalarını engelliyor. İçerdiği yüksek potasyum sayesinde yüksek tansiyonu kontrol altına alıyor. Metabolizmayı hızlandırıyor. Kilo verme güçlüğü ve özellikle metabolizmasının yavaşlığından şikayetçi olanların yemesi gerekiyor. Sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlayarak, hazım problemlerine iyi geliyor. Vücutta biriken su ve zehirli atıkların dışarı atılmasını sağlıyor. Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlıyor. Fiziksel etkilerin yanı sıra zihinsel yorgunluklara da iyi geliyor. Greyfurt yağı, aromaterapi yağı olarak kullanılıyor.
Okaliptus: Solunum yolları için antiseptiktir. Bir bardak sıcak suya 3-4 yaprak ufalanarak konur. 20 dakika süzülüp, günde 2-4 bardak içilir. Avustralya'ya özgü bir ağaç olan okaliptüs ağacının 700'den fazla türü bulunmaktadır. Avusturalya dışında Yeni Gine ve Endonezya'nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen ağaç günümüzde Amerika, Avrupa, Afrika, Akdeniz, Orta Doğu ve Çin'in tropikal iklime yakın bölgelerinde yetiştirilmektedir. Okaliptüs adı Yunanca “iyi” anlamına gelen “eu” ve “korunan” anlamına gelen “kalyptos” sözcüklerinden türemiştir. Yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ağaç hızlı büyüdüğü için mobilya sektöründe de kullanılmaktadır. Sağlık amaçlı kullanımında ilk sıralarda bronşit, nezle ve grip gibi hastalıklar gelmektedir. Öksürüğe iyi gelir Bronşit tedavisinde kullanılır Nezle, grip tedavisinde kullanılır Dişeti hastalıklarına karşı koruma sağlar Boğaz ağrısına iyi gelir Ağız kokusunu önler Kan şekerini düşürür Harici olarak cilt üzerindeki yaraların tedavisinde kullanılır.(milliyet)