Çocuk Hastalıkları Hastalıklar ve bebeğiniz

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

çokoprens

iki prens annesi
Kayıtlı Üye
24 Nisan 2007
2.766
15
318
45
Diğer
Öksürük
Öksürük, genellikle soğuk algınlıklarında görülür ve çoğunlukla viral kaynaklıdır. Belirtiler:
Balgam çıkartacağı kadar kuvvetli ve hırıltılı öksürük. Boğazda oluşan bir tahriş yüzünden ortaya çıkabilecek kuru öksürük.
Ne yapmalı?:
Çocuğunuz balgam çıkarıyorsa bunu yutmadan dışarı atmasını sağlayın. Yapamıyorsa, öksürük nöbeti sırasında karın üstü pozisyonda dizlerinize yatırarak, sırtına hafifçe vurun. Öksürüğü uzun sürerse, doktora danışmanız gerekir. Kuru öksürüğün tedavisinde ise çocuğa bol bol sıvı verin ve bulunduğu ortamları nemli tutun.

Kulak Ağrısı

Çocuklarda kulak ağrısına yol açan ve en sık görülen hastalık orta kulak iltihabıdır. (otitis media). Enfeksiyon arttıkça, orta kulak sıvıyla dolar ve çok can acıtır.

Belirtiler: Konuşamayacak kadar küçük çocuklar, kulaklarını ovuşturarak acılarını belli edebilirler. Bebekler ise genel olarak sağlıksız durumdadırlar. Daha büyük çocuklar, kulak ve baş ağrısından şikayetçi olurlar. Ayrıca iyi duymamaya başlarlar. Hafif ateş olabilir.

Ne yapmalı?: Doktorunuza danışın, bebeğinize ağrı kesici ve büyük olasılıkla antibiyotik vermenizi önerecektir.

***

Ateş

Ateş, genelde grip virüsü ile ortaya çıkar. Belirtiler soğuk algınlığına benzer, ama daha şiddetlidir.

Belirtiler:Yükselen ateş, soğuk algınlığı belirtileri, ağrı ve sancılar, baş ağrısı, iştahsızlık mızmızlık ve kusmadır.

Ne yapmalı?: Baş ağrısı, kusma ve mızmızlık, menenjit gibi daha ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Özellikle bebeğiniz küçükse hemen doktora danışın. Çocuğunuza yaşına uygun dozda parasetamol verin. Onu dinlendirin ve bol bol sıvı almasını sağlayın.

***

Boğaz Ağrıları

Boğaz ağrılarının sebebi viral enfeksiyonlardır. Boğaz enfeksiyonunun sebebi ise, yüzde 20 oranında bakteriyeldir ve kesinlikle antibiyotik tedavisini gerektirir.

Belirtiler: Yutmada zorluk, şişmiş lenf bezleri ve bademcikler, yükselen ateş, kimi zamanlarda kulak ağrısı, boğaz ağrılarının belirtilerindendir.

Ne yapmalı?: Basit boğaz ağrıları, tedavisiz de düzelebilir. Bir süre içinde düzelmeyen boğaz ağrılarını doktorunuza danışmanız gerekir. Evde önce parasetamol kullanabilirsiniz. Çocuğa bol bol sıvı verin, boğazından kolay geçmesi için püre haline getirilmiş yiyecekler yedirin.

***

Soğuk algınlığı kötüye giderse...

Kimi durumlarda soğuk algınlıkları, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde bronşit gibi hastalıklara yol açabilir. Bebeğinizin durumu kötüleşirse ya da aşağıdaki belirtilerden birini görürseniz, mutlaka doktorunuzu arayın.

Nefes alması yavaş ve hafifse, nefes vermede zorlanıyorsa, hiçbir şey yemiyorsa, dudakları morarıyorsa tam olarak oksijen alamıyor demektir. Bu durumda, ambulans çağırmanız ya da en yakın acil servise götürmeniz gerekir.

***

Kış ilaçları köşesi

Eczanelerde satılan bu ilaçları evde bulundurursanız, çocuğunuzun kış hastalıkları ile başa çıkmanız hiç zor olmayacaktır.

Serum fizyolojik damla: Bebeğin burnunu açmak için.

Parasetamol: Ateş ve ağrı için. 3 aylıktan küçük bebeklerde kullanmak için doktora danışın.

Göğüs ovma kremi: Mentol ve okaliptüs içerir. Göğüse masaj yaparak solunum yollarının açılması sağlanır. Kremin bebeğinizin yaşına uygun olmasına dikkat edin.

Vazelin ya da nemlendirici krem: Çatlak ve kuruyan cilt için el altında nemlendirici krem bulundurmak gerekir.

Kırılmaz derece: Bebeğin ateşini kesin olarak doğru ölçebilmek için mutlaka derecenizin olması gerekir.

Şırınga: İğnesiz olarak küçük bebeklere ilaç vermekte kullanılabilir.

Tek kullanımlık serum fizyolojik flakonları: Bebeğin burnunu açmak içindir. Kullanımı çok rahattır.
 
arkdşlar benim kızmda 8 aylık 3 gündür kuru öksürük başladı bu öksürük te uyku sırasında oluşuyor acba keçi boynuzu pekmezi veriyorum sabahları 1 çy kaşığı acba dokunmuş olabilirmi.öksürüğü kesbileceğim bitkisel yada ilaç adı verebilirmisiz .şimdiden tşkler
 

canım dr.a danışmanı tavisye ederim pekmez konusunda
ilaç adı vermek de pek doğru olmaz
ama sana tavsiyem bebeğinin sırtına sıcak havlu koy, evini gündüzler havalandır
geçmiş olsun tatlım ama bir dr.a göstermende fayda var
 
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSIYONU :
Nedir?
Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, genellikle ateş, boğaz ağrısı, öksürük, ses kalınlığı, kırmızı gözler ve boyun lenf bezinin şişkinliğiyle seyreder..
Neden olur?
Burun ve boğazın viral enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı virüsleri bir insandan diğerine el teması, öksürük ve nezle ile geçmektedir. Soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla virüs olduğu için sağlıklı çocukların çoğu yılda en az 6 kez hastalanmaktadır.
Nasıl seyreder?
- Genellikle ateş 3 günden az sürer. Bütün burnn ve boğaz şikayeteri 1 haftada kaybolur. Öksürük 2-3 hafta sürebilir.
- Kulak ağrısı, gözlerde sarı iltihaplı akıntı, sinüslerde baskı veya hissi (genellikle bir sinüs enfeksiyonu düşündüren) veya solunum güçlüğü ( genellikle bir pnömoniyi düşündüren) gibi sekonder bakteri enfeksiyon bulgularına dikkat edilmelidir.
- Çocuğunuz ufak ise sıvı kaybının olup olmadığından emin olun.
Tedavi nasıldır?
- Soğuk algınlığının süresini etkileyecek çok fazla tedavi yöntemi yoktur ancak yine de bazı semptomları azaltabilir. Burun akıntısı tedavisi, burun tıkanıklığından farklıdır. Küçük bebekler için burun aspiratörünü dikkatlice kullanabilirsiniz. Burun gözeneklerine tahrişten . korunmak için yağlı kremler kullanabirsiniz. Burun akıntısı burnu virüslerden temizlemeyi sağlar. Çocuğunuzun allerjik nezlesi yoksa antihistaminiklerin faydası olmaz.
- Öksürük: 4 yaşın üstündekiler öksürük tabletlerine, diğer yaştakiler ise şurup şeklindekileri kullanabilirler. Çocuğunuzun odasının kuruluğunu almak için nemlendirici cihaz kullanın.
Kırmızı gözleri ıslak pamuk ile sık sık silin.
- İştahsızlık: Sıvı gıdalar vermeye çalışın.
Soğuk algınlığından nasıl korunulur?
- Soğuk algınlığı enfeksiyonlu bir hastadan direkt temas yolu ile alınır. Yaşamın birinci yılında üst solunum yolu enfeksiyonlarının komplikasyonları daha sıktır
- 3 günden uzun süren ateş
- 1O günden fazla süren burun akıntısı
- Gözlerinde iltihaplı akıntı olması
- Burun tıkanıklığı beslenmeye engel oluyorsa
- Kulak veya baş ağrısı varsa
- Boğazı ağrıyorsa
 
BRONŞİOLİT NEDİR?
Nasıl belirti verir?
Dikkat: Tanısı doktor tarafından konulmalıdır
- Genellikle önce ateş ve burun akıntısı, sonra solunum zorluğu ve öksürük başlar.
- Bronşiolit olan çocukların ortalama yaşı 6 aydır. 2 yaşın üstünde görülmez.
- Çocuğunuzun göğüsten gelen hırıltısı vardır; hızlı nefes alır.
- Öksürük ve kalın balgam olabilir.

- Hırıltı: Akciğerlerdeki en küçük hava yollarının (bronşioller) daralması sonucu oluşur. Bu daralma respiratuar sinsisyel virüs (RSV) gibi bir virüsün neden olduğu enflamasyona bağlıdır. RSV genellikle kışın oluşan salgınlara neden olur.
- RSV, süt çocuklarında bronşiolit, 2 yaşın üstündeki çocuklar ve erişkinlerde ise sadece üst solunum yolu enfeksiyonu gibi seyreder. Virüs, hasta kişilerin burun akıntılarında görülür. 1 metreden yakın mesafede öksürme ve hapşırmayla veya göze, buruna değdirdiği elleri ile bulaşır. İnsanlar bu virüse karşı kalıcı bağışıklık geliştirmektedir.

Nasıl seyreder?
- Hırıltı ve zorlu solunum 2-3 günde kötüleşir ve ardından düzelir. Genellikle hırıltı 7 gün, öksürük 14 gün sürmektedir.
- Bronşiolitin en sık görülen komplikasyonu kulak enfeksiyonu olup, çocukların %20'sinde görülmektedir. Bronşiolit geçiren çocukların az bir kısmı sadece %1-2'si oksijen ve damar sıvı gereksinimi nedeni ile yatırılmaktadır.
 
- Öksürük nöbetleri için ılık sıvılar: Boğazın gerisindeki kalın balgam genellikle öksürük nöbetlerine neden olmaktadır. Sıcak sıvılar solunum yolunu yumuşatır.v~ salgıları azaltır. Eger çocugunuz 4 aydan büyük ise sıcak limonata ve elma suyu verebilirsiniz. Aynı şekilde ıslak, sıcak bir havluyu çocuğunuzun ağız ve burnuna uygulayarak, veya sıcak sulu nemlendirici koyarak solunum yolunu rahatlatabilirsiniz.
- Nemli ortam: Tuzlu su içeren burun damlaları burun tıkanıklığını gidermede daha etkilidir. 3 damla tuzlu su uygulandıktan sonra burun temizleyici ile burunu temizleyin. Bu işlemi bir kaç kere tekrarlayın.
- Beslenme: Çocuğunuzun yeterli sıvı almaya teşvik edin. Beslenme genellikle yorucudur ve dolayısıyla anne sütü ya da mamayı az miktarlarda daha sık vermeniz gerekir. Çocuğunuz öksürürken kusarsa onu tekrar besleyin.
-Sigara içimi: RSV enfeksiyonu olan çocuklar sigara dumanına maruz kalınca solunum sıkıntısı artar. Evinizde sigara içilmesine izin vermeyin.

Doktorunuzu hemen aramanız gereken durumlar ;
- Nefes alıp vermesi sıklaştığı ve zorlaştığında, hırıltı şiddetlendiğinde
- Sakinken dakikada 60'ın üstünde nefes alıp verdiğinde
 
KRUP (Yalancı Difteri)

Neden Olur?
Krup, boğaz, ses telleri, ve solunum borusunun iltihabıdır. Soğuk algınlığı ile oluşur.
Ses telleri etrafındaki ödem sesin kabalaşmasına neden olur. En sık 1-5 yaştaki çocuklarda görülür.

Belirtileri nelerdir?
Krup geçiren bütün çocukların kalın, havlar tarzda bir öksürüğü vardır. Ses genellikle kabadır. Nefes aldığında kaba ıslık tarzında bir ses çıkar. Hastalık ağırlaştığında, çocuk uyuduğunda veya sakinken bile hırıltı duyulabilir. İleri durumda nefes alıp vermesi zorlaşabilir.

Nasıl seyreder?
Krup genellikle 5-6 gün sürer ve genellikle gece kötüleşir. En ağır şikayetlere 3 yaş altında rastlanır.

 
Eğer çocuğunuzda aniden ses kısıklığı ve nefes darlığı gelişirse şunları yapın :
- Ilık Buhar Tedavisi : Ilık nemli hava, ses tellerini rahatlatmaya yarar ve ses kısıklığını giderir. Bunu sağlamanın en kolay yolu çocuğunuzun burnu ve ağzı üzerine sıcak, ıslak bir havlu koymaktır.
Diğer bir yol ise; nemlendiriciniz varsa onu ılık su ile doldurup çocuğunuzun hemen yanında derin nefes almasını sağlamaktır.
- Buhar Banyosu : Aynı zamanda sıcak suyu akıtarak banyo kapısını kapatın. Oda buharlı iken çocuğuuzu en az 10 dk tutun.
- Bir çok çocuk bu tedavilerden sonra sakinleşir ve gece boyunca rahat uyur.
- İlaçlar buhar tedavisi ve sıvılardan daha yararsızdır. Ateş olduğunda (38. C'den fazla) doktorunuzun önereceği bir ilacı kullanın.
- Sıkı Takip : Çocuğunuz yalancı difteri olduğunda onunla aynı odada yatıp izleyin. Sigara dumanına maruz kalmak durumu ağırlaştırabilir.
- Bulaşıcılık : Bu duruma neden olan virüsler ateş düşene dek hastanın ilk 3 gününde bulaşıcıdır. Çocuğunuz kendini daha iyi hissettiğinde okula gidebilir.
Eğer çocuğunuzun nefes darlığı devam ederse hekiminizi hemen arayın.
Eğer çocuğunuz morarırsa hemen Acil Servis' e başvurun veya ambulans çağınn...

Nefes darlığı olmayan yalancı difterinin evde tedavisi : Kuru hava öksürüğü kötüleştirir. Çocuğunuzun odasını nemli tutun. Eğer varsa nemlendiricisini 24 saat kullanın, odasına nemli havlu asın.

Öksürük nöbetleri için ılk sıvılar : Öksürük nöbetleri ses tellerindeki kalın akıntıya bağlıdır. Ilık sıvılar ses tellerini gevşetmeye ve akıntının giderilmesini sağlar. Elma suyu, limonata veya bitkisel çay gibi sıvılar verin.
 
ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar yolu iltihabı mesanenin, bazen de böbreklerin iltihabıdır. Mesanenin iltihabına sistit, böbreklerinkine pyelonefrit denir. İdrar yolu iltihabını tedavi etmek, böbrekleri korumak açısından önemlidir. Sık idrar yapma, gece ve gündüz idrar kaçırma, ateş, karın ağrıları (genellikle alt batında) ve kusma gibi değişik belirtiler verebilir.
Neden olur?
İdrar yolu iltihaplarının etkeni bakterilerdir. Bakteri mesaneye, üretra denilen idrar yollarının dış girişinden girer. Genelde üretra girişini tahriş eden etkenler, bakterilerin buradan içeri girmesini de kolaylaştırır. Bilinen tahriş edici maddeler banyo köpükleri ve şampuanlardır.
İdrar yolları iltihaplarının ender görülen bir nedeni de yollarda idrarın akışına bir engel olmasına bağlı olarak mesanenin tam boşalamamasıdır.
Nasıl seyreder?
Tedavi ile bebeğinizin ateşi ve şikayetleri antibiyotik başladıktan 48 saat sonra geçecektir. Bir kez daha üriner enfeksiyon geçirme riski %50'dir. Çocuğunuzun bu riskini önlemeye yönelik tedbirleri okuyun.
- Antibiyotikler : Çocuğunuzun iyileştiğini düşünürseniz bile idrar yolu iltihabının tekrarlamasını önlemek için antibiyotiği en az 10 gün (ya da doktorunuzun önerdiği süre kadar) kullanın.
- Fazla sıvı alımı : Çocuğunuzun iltihabını temizlemek üzere bol su içmeye teşvik edin.
- Ağrı ve ateş profili : Ağrılı işeme veya 38.5 C' ateş için ağrı kesici kullanın.
- Tıbbi Takip : Çocuğunuz antibiotiğe başladıktan 2 gün sonra hekiminizi arayıp, idrar kültürü sonucunu öğrenmeniz ve çocuğunuzun şikayetlerinin antibiyotiğe cevap verdiğinden emin olmanız gerekmektedir. ilk ziyaretinizden 2 hafta sonra doktorunuz çocuğunuzdan yeni idrar kültürü isteyecektir.
İdrar testi yaptırmak için orta akım idrarı nasıl alınmalı?
- Eğer çocuğunuz için idrar örneği istenmişse sabah ilk idrarını toplamaya çalışın.
- 10 dk kaynamış kapaklı bir kap kullanın. Genital bögeyi bir çok kez sıcak su ile ıslanmış pamuk parçaları ile temizleyin.
- Çocuğunuz tuvalette bacaklarını geniş olarak açıp olabildiğince geri oturmalıdır.
- İdrarını yapmaya başlayınca temiz kapı direkt olarak akımın önüne koyun. İdrar akımı bİtmeden steril kabı doldurup kaldırın (mesaneden gelen ilk ve son damlalar bakteri ile mikroplanmış olabilir).
- İdrarı verinceye kadar buzdolabında tutun ve tahlile getirirken steril kabı taşıdığınız torbaya bir miktar buz koyun.
İdrar yolu iltihaplarından korunmak için ne yapmalı?

- Çocuğunuz yıkandığında genital bölgesini sabunla değil suyla yıkayın.
- Ergenlikten önce köpüklü sabun kullanmayın. Tahriş edici özelliği vardır.
- Şampuan ve diğer sabunları banyo suyuna katmayın. Küvetin etrafında sabun bırakmayın.
- Banyo süresini 15 dk.dan az tutun. Çocuğunuz banyodan sonra idrar yapmalıdır.
- Kız çocuğunuza genital bölgesini önden arkaya doğru, özellikle dışkısını yaptıktan sonra temizlemesini öğretin.
- Çocuğunuzun kabız olmasını önlemeye çalışın.
- Çocuğunuzun idrarını açık renk olmasını sağlayacak şekilde yeterli sıvı almasını teşvik edin.
- Çocuğunuzu idrarına günde 3-4 kere yapmak üzere teşvik edin.
- Kız çocuğunuz bol iç çamaşırları giymelidir.
 
İSHAL İshal, dışkılama sayısındaki ve miktarındaki ani artıştır. İshalin en büyük tehlikesi vücudun fazla sıvı kaybına bağlı olarak kurumasıdır. Bu durum, dil ve ağız içinin kuruması, az işeme, ya da koyu ve kıvamlı idrar yapma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İshal tedavisinin esas amacı sıvı kaybını önlemektir.
Neden olur?
İshalin en sık nedeni el-ağız yoluyla bulaşan mikroplardır. Viruslar en sık nedenlerdir. Bazen bakteri ve parazitler de ishale yol açabilir. Ender olarak besin allerjisi ve fazla meyva suyu içmek de ishal nedenidir. Eğer çocuğunuzun 1-2 defa dışkılaması varsa, bu, muhtemelen çocuğunuzu alışık olmadığı bir şey yemesine bağlıdır. Ayrıca, 2 günden uzun süren sıvı ağırlıklı beslenme de sulu dışkılamaya neden olabilir.
Nasıl seyreder?
İshal bir kaç günden haftaya dek sürebilir. Çocuğunuzun ishal ile kaybettiği sıvıyı yerine koyması için yeterli miktarda sıvı alması gerekmektedir. Dışkının hemen katıya dönmesini beklemeyin.
Evde neler yapmalı?
İshalin ana tedavisi sıvı alımının artırılması ve diyet değişikliğidir. Uygun diyet tedavisi ishalin ağırlığına ve çocuğunuzun yaşına bağlı olarak değişmektedir. Çocuğunuz günde 4 kezden fazla sulu dışkılama yapmadan diyetini değiştirmeyin.
- Mama ile beslenen <1 yaş çocuklar sulu ve sık ishal olduğunda;
mamaları laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalara değiştirilebilir. Bunu doktorunuza danışın.
Su yerine, dengeli elektrolit solusyonu olarak bilinen ve eczanede satılan sıvılardan doktorunuzun önerisiyle faydalanabilirsiniz.
Eğer çocuğunuzun ağır derecede ishali varsa ve koyu renkli, az miktarda idrar yapıyorsa, kilosu başına en az 10 ml olacak şekilde bu solüsyonlardan içebilir. Sıvı miktarını hiç bir zaman kısıtlamayın.
Normal mamaya dönerken doktorunuzun önerilerine uyun.
- 2 yaşından büyük çocuklarda (sık ve sulu ishali olan) sofra yemekleri yiyebildikleri için mamayla beslenmeleri gerekmez. Pirinç, ekmek, kraker, havuç, patates, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler bu durumda uygundur. Tuzlu krakerler çocuğunuzun ihtiyacı olan tuz miktarını karşılamasına yardım eder. Sıvı kaybı varsa, doktorunuzun önereceği oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını verebilirsiniz. İkinci günde süt ve su verebilirsiniz. Meyva suları ishali arttırabilir.
Dikkat: çocuğunuz katı besinleri reddediyorsa ona süt verin.
- Anne sütü alan çocuklar (sık sulu ishali olan): Hayatın ilk 3 haftasında anne sütü alan bebeğin her beslendikten sonra normalde bir dışkılaması olur. Bazen dışkı rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir. Dışkıda sümük, kan veya kötü koku duyulana dek normal sayılmalıdır. Bebeğinizin dışkılama sayısı artarsa muhtemelen ishali vardır. Bebeğiniz emmeye isteksiz, hasta görünümlü ve ateşli olabilir. Unutmayın ki anne diyetindeki kola, kahve ve bitkisel çaylar barsak hareketlerini arttırabilir.
Bebek ishal olursa daha sık aralarla emzirin. Fonnül mamayla beslenen bebeklere katı gıdalar ekleyin. Ağır ishalde (sulu ve sık) idrarı azalmış ise bebeğiniz fazla yorgunsa ve damar yolundan sıvı gereksinimi olabilir.
Bebeğinizin altı ishale bağlı olarak tahriş olabilir. Bunu önlemek için her ishal dışkısından sonra altını yıkayın ve koruyucu bir krem sürün. Bu bakım özellikle geceleri gereklidir. Bebeğinizin altını sık sık değiştinnek de faydalıdır.
 
ORTA KULAK İLTİHABI
Nedir?
Orta kulak iltihabı üst solunum yolu enfeksiyonunun östaki borusunu (orta kulağı boğaz bölgesinin arkasına bağlayan boru) tıkamasına bağlıdır. Çocuğunuzun kulağı ağrılıdır. Çünkü iltihaplı sıvı kulak zarı üzerine baskı yapıp bombeleşmesine neden olur. Huzursuzluk ve az uyku nedenidir.
Çocukların çoğu en az bir kez kulak enfeksiyonu geçirir. Çocukların %5-10'nunda orta kulaktaki basınç, zarın delinmesine neden olabilir ve kulaktan sarı, bulanık bir sıvı akar. Eğer doktorunuzun verdiği tedaviyi uygularsanız çocuğunuz iyileşecektir. Kulağın ve işitmenin sürekli zarar görmesi ender görülür.
Nasıl tedavi edilir?
Antibiotik gerekliliğine doktorunuz karar verecektir. Eğer verilmesi kararlaştırılırsa, ağrı kesiciler (paracetamol ve ibuprofen) antibiyotik etkisini gösterene kadar, kulak ağrısı ve 38,5 C üzerindeki ateş için kullanılabilir.
Aktivite kısıtlamanmalı mı?
- Çocuğunuz dışarı çıkabilir ve kulaklarını örtmesi gerekmez.
- Kulak zarında delinme ve akıntısı olmadığı sürece yüzebilir. Uçak ve dağ yolculukları çocuğunuz inişte, emzik veya ciklet çiğnediği sürece güvenlidir.
- Kendini daha iyi hissettiğinde veya ateşi düştüğünde, okul veya yuvaya dönebilir. Kulak iltihabı bulaşıcı değildir.
Kontrol gerekli mi?
- Doktorunuz 2-3 hafta sonra çocuğunuzun kulağını kontrol etmek isteyecektir. Doktorunuz çocuğunuzun işitmesini test edebilir. Bu testler özellikle enfeksiyon kulak zarında delik yaptıysa önemlidir.
Kulak enfeksiyonlarını önlemek için ne yapmalı?
- Eğer çocuğunuz sık kulak enfeksiyonu geçiriyorsa önlem almak gerekir.
- Çocuğunuzu sigara dumanından koruyun.
- Hayatın ilk yılında çocuğunuzu enfeksiyonlardan koruyun. Kalabalık yuva yerine evde bakıcı veya küçük ev temelli yuvalarda baktırın.
- Bebeğinizin ilk 6-12 ayında anne sütü ile emzirin. Anne sütündeki antikorlar kulak enfeksiyonunu azaltmaktadır.
- Çocuğunuzun biberonunu 45C'de tutun. Yatay pozisyonda çocuğunuzu beslemek, mama ve sıvı besinlerin östaki borusuna geri akımını sağlamaktadır. Çocuğunuz 9-12 aylık iken biberondan ayırmak bu sorunu ortadan kaldırmaktadır.
- Allerjileri kontrol edin. Çocuğunuzun sürekli burun akıntıları varsa allerjinin etken olduğunu düşünün.
- Eğer çocuğunuz sürekli horluyorsa veya ağzından nefes alıyorsa büyük geniz eti olabilir; bu da kulak enfeksiyonunu neden olabilir.
 
ROTAVİRÜS VE YOĞURT

Rotavirüs, her yıl dünyada milyonlarca çocuğu etkilemektedir. Çoğu vakada rotavirüs gastroenteriti selim bir seyir izler, fakat sıklığı ve bazen ölümcül olabilecek sonuçlarının olması nedeni ile ciddi bir halk sağlığı problemidir.

Rotavirüs nedir?
Rotavirüs, ince barsakları etkileyip, sıvı ve elektrolit emilimini bozan bir mikroptur. Hastada ciddi sıvı kaybına sebep olabilir. En çok kış aylarında görülmekle beraber tüm yıl boyunca olabilir. Bazen salgınlar yapar. İnsandan insana, rotavirüslü dışkıların bulaştığı yiyeceklerle bulaşır. Yapılan bazı çalışmalarda rotavirüsün, oyuncaklar, tuvalet kapı kolları, telefonlar, yuvalardaki ve hastanelerdeki kirli yüzeyler aracılığıyla da bulaştığı gösterilmiştir. Mikrop, etkilediği insanların dışkılarında bulgular ortaya çıkmadan önce atılmaya başlar, bulguların başlamasından sonra 10 gün daha atılmaya devam eder. En çok 4-24 ay arası çocuklar etkilenir, aynı çocukta birkaç kez görülebilir. Çok az sayıda alınan mikrop bile hastalık yapmaya yeter. Bir dönem Amerika Birleşik Devletleri&#8217;nde bu mikroba karşı aşı geliştirilmiş, ancak barsak düğümlenmelerine sebep olduğu için kullanımdan kaldırılmıştır. Şu an kullanılan bir aşı yoktur. En önemli korunma yöntemi, ellerin sık sık yıkanması, yuvalar gibi çocukların kalabalık olarak bulunduğu yerlerde yiyeceklerin ve ortamın temizliğine dikkat edilmesidir.

Hastalığın seyri nasıldır?
Hastalık, mikrop alındıktan 48 saat sonra başlar, önce hafif ateş olur, beraberinde kusma olabilir veya olmayabilir. İkinci gün karın krampları ile beraber, sık, sulu kakalar başlar. Dışkıda kan yoktur, tahlillerde iltihap hücreleri (lökositler) çıkmaz. İshal o kadar sıktır ki, vücut çok kısa sürede susuz kalabilir (dehidratasyon). Bazen o kadar suludur ki, bezde görüldüğünde idrar sanılabilir. Ateş ve kusma genellikle 2 günde geçer, ishal ise 5-7 gün sürebilir. İştahın yerine gelmesi ve dışkının tamamen normale dönmesi genellikle 10 günü alır. Hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ( öksürük, burun akıntısı) da olabilir.

Tanı nasıl konur?
Rotavirüs tanısı, dışkıdan kolaylıkla yapılabilir, sonuç hemen çıkar.

Tedavisi nasıldır?
Rotavirüsün özel bir tedavisi yoktur. Tedavide en önemli nokta, kaybedilen sıvının yerine konması, vücudun susuz kalmamasıdır. Bu yüzden hastaya bol sıvı gıdalar vermek, bir süre az yağlı ishal diyeti uygulamak gerekir. İlginç bir nokta olarak, artık ishalde en iyi yiyecek maddesinin yoğurt olduğu anlaşılmıştır. Yurt dışında en son yapılan çalışmalarda, yoğurdun vücuda yararlı &#8220;Lactobacillus&#8221; denen, bir mikrobu içerdiği ve bu mikrobun barsaklara yapışarak, rotavirüsün yapışmasını engellediği gösterilmiştir. Bu nedenle, ishalli çocuğa bol bol yoğurt yedirin.
 
Astımın Belirtileri Nelerdir?
Astım çoğu kez nefes darlığı ile kendini belli eder. Göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunum diğer rastlanan şikayetlerdir. Her hastada bunların hepsi bir arada olmayabilir ve bazen sadece öksürükle veya nefes alıp verirken hırıltı, hışırtı şeklinde bir ses şeklinde belirti verebilir.

Bu Şikayetler Mutlaka Astım Hastalığına mı Bağlıdır?
Hayır. Astım dışında da bir çok hastalığın seyri sırasında benzer yakınmalar olabilir. Şikayetlerin zaman zaman nöbetler şeklinde ortaya çıkması ve bir müddet sonra kendiliğinden veya tedaviyle tamamen düzelmesi çok tipiktir. Geceleyin, bilhassa sabaha doğru uykudan uyandıracak şekilde bu yakınmaların görülmesi astımın karakteristik özelliğidir. Yukarıda bahsedilen tetik faktörlerle nöbetlerin başladığının öğrenilmesi teşhise çok yardımcı olur. Yukarıda sayılan şikayetlerden bir yada birkaçına sahip olan ve yakınmaları uzun sürüp tekrarlayan kişilerin mutlaka astım yönünden bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Astımım Olduğundan Şüpheleniyorum Ne Yapmalıyım?
Astım tanısı çok zor ve zahmetli değildir. Bu konuda uzman bir hekime başvurursanız size astımınız olup olmadığını söyleyecektir. Ancak, bazı durumlarda astım teşhisi koymak biraz zaman alabilir ve bir süre hekim takibinde kalmanız gerekebilir.

Teşhis İçin Biyopsi, Kan Vermek, Endoskopi Yaptırmak Gibi Can Yakıcı İşlemler Gerekli mi?
Hayır. Astım teşhisi için canınızı yakacak hiçbir işleme gerek yoktur. Hekiminiz sizinle konuşarak, sizi muayene ederek, solunum fonksiyon testleri yaparak tanı koyabilir.

Solunum Fonksiyon Testleri Zor bir test midir?
Asla. Kişinin yapması gereken; bir ağızlık içerisinden bir derin nefes alıp, aldığı nefesi hızlı ve güçlü bir şekilde üflemesinden ibarettir. Anında sonuç veren, hasta için hiçbir zarar veya risk taşımayan, hemen her yerde uygulanabilir bir işlemdir.

Pefmetre Cihazı Ne İşe Yarar?
Pefmetre astım teşhisi, astımın ağırlığının tespiti ve tedaviye cevabın değerlendirilmesi, astım nöbetlerinin şiddetinin ölçülmesi için kullanılan basit bir cihazdır. Her astımlı hastanın bir pefmetresi olmalı ve kullanımasını hekiminden öğrenmelidir. Bu, hipertansiyonu olan hastanın evinde tansiyon aleti bulundurup kendi tansiyonun kontrol edebilmesi gibi; astımlı hastanın da kendi hastalığını izleyebilmesine imkan verir.

Allerjik Deri Testleri Yaptırmalı mıyım?
Astım her zaman allerjik bir hastalık değildir. Deri testleri ise astım tanısında değil, sadece allerjik bir deri cevabının varlığı durumunda yararlıdır. Astımı olan kişilerin testleri negatif bulunabildiği gibi, deri testleri pozitif bulunan kişilerde de astım olmayabilir. Bu nedenle bu testlerin astım tanısında yeri yoktur. Sadece tedaviye cevap vermeyen, atakları kontrol altına alınamayan astımlılarda tetik faktörlerin tespiti açısından gerek duyulduğunda yapılabilir. Yoksa gereksizdir.
 
DİFTERİ, BOĞMACA,TETANOZ


Çocukluk döneminin ağır ve ciddi hastalıklarından olan difteri, boğmaca ve tetanoz hastalıkları yapılan geniş aşılama çalışmaları ile önemli derecede ortadan kaldırılmış olmakla birlikte maalesef tüm çabalara rağmen buhastalıkların kökü kazınamamıştır. Bu üç hastalık artık ender olarak görülse dehastalığın ciddiyeti, olumsuz sonuçları ve ölümlere yol açması bu hastalıklarakarşı aşılamanın önemini açıklamaktadır.

Difteri:

Difteri, salya vetükürük gibi salyalarla temas edilmesi veya bu mikropla kirlenmiş maddelerin(oyuncak vb. ) ağıza götürülmesiyle ve solunum yoluyla bulaşmaktadır.

Difterimikrobu çok güçlü bir zehir salgılayarak burunda ve boğazda solunumu engelleyici bir enfeksiyona, kalp yetmezliğine, sinir sisteminde hasarlaraneden olabilir. Hastalanan her on kişiden birisi maalesef her türlü tedaviye rağmen hayatını kaybetmektedir.
 
Boğmaca:


Boğmaca tüm yaşlardave hatta erişkinlerde bile ortaya çıkabilen,nefes almayı engelleyecek biçimdeöksürük nöbetlerine neden olan bir hastalıktır. Bu öksürük nöbetleri 6-12 haftaarasında sürmekte ve bu nöbetlerin ardından birçok çocukta kilo kayıplarına bile neden olabilen kusmalar görülmektedir. Ayrıca, boğmaca 1 yaş altındakiçocuklarda daha sık olmak üzere zatürreeye,beyin ve göz içi kanamalarına ve ölümlere neden olabilmektedir.
 
Tetanoz:


Tetanoz mikrobu,genellikle toprakta yaşayan, vücuda çok küçük yara ve kesiklerden dahigirebilen bir mikroptur. Mikrop salgıladığı "tetanoz zehri" ileomuriliğe ve sinir sistemine zarar vermekte ve gelişmiş tüm tedavi olanaklarınarağmen hala 10 hastadan 6 sının ölümüne yol açmaktadır. Oksijensiz ortamdayaşayan bu mikrop paslı çivi, bıçak gibi maddelerin yanı sıra cam kesiği,hayvan pisliği ve açık yaraların toprakla temas etmesi ve sonucunda insanlarabulaşmaktadır.

Tetanoz hastalığı en sıkyaşamın birinci ayının bitiminden önce görülmekte ve "yeni doğantetanozu" adını almaktadır. Yeni doğan bebekler, tetanoz mikrobuyla yasağlıksız şartlardaki doğum esnasında yada doğum sonrası göbek bağının sterilolmayan koşullarda kesilmesi nedeniyle karşılaşmaktadır. Doğum sonrasındagöbek kordonunun mikropla temas etmiş bıçak, jilet ve hatta cam ile kesilmesisonucunda bebeğe bulaşmakta ve kana karışan mikroplar yoluyla hastalık ortayaçıkmaktadır. Bu bebeklerin hemen hepsi her türlü tedaviye rağmen daha yaşamınilk günlerinde ölmektedirler.

Tetanoz hastalığınınbebeklerdeki en önemli üç belirtisi; emme güçlüğü kasılmalar ve teskinedilemeyen ağlamadır. Bebekleri yeni doğan tetanosundan korumak için, anneadaylarının gebeliklerinin 3. ayından sonra mutlaka tetanoz aşısı olmalarıgerekmektedir. Tetanoz aşısı hem anneyi hem de bebeği koruyacağı gibi neanne nede doğacak bebeğine karşı zararlı bir etkisi olmaz. İster hastanede,ister farklı bir ortam ve koşulda doğum yapılacak olsun tüm anne adaylarınınaşılanması gereklidir. Bu uygulama devletimizin sağlık politikasıdır.
Difteri, boğmaca vetetanoz aşısı (3 lü karma aşı)


Karma aşılar,çocukları difteri, boğmaca ve tetanoz hastalıklarına karşı korumak içinuygulanmaktadır. Yeni doğan bir bebek, yaşamını ikinci ayından itibaren 1-2 ayarayla 3 kez aşılanmalı ve ardından 18. ayda bir hatırlatma dozu yapılmalıdır.3lü karma aşının tekrar dozu 4-6 yaş arasında, Çocuk Felci aşısıyla birlikteuygulanmalıdır. İlkokul 1. sınıfında ise boğmaca çıkarılarak, sadecedifteri-tetanoz karma aşısı yapılmalıdır. (Bu dönemde ayrıca verem, çocuk felciaşıları uygulanmalıdır. Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısının 2.dozu 4-6yaş arasında uygulanmadıysa bu dönemde uygulanabilir.) Gelişen bilim ve teknoloji,çoksayıda hastalığa karşı tek enjeksiyon ile koruma sağlamaya yönelik yeni aşılarıgeliştirme çabasındadır.

Günümüzde difteri, boğmaca vetetanoz aşılarına çocuk felci ve hib menenjit aşısı eklenerek oluşturulan ilkbeşli aşı sanofi pasteur tarafından geliştirilerek kullanımasunulmuştur. Bu aşı ilerdeki bölümlerimizde ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Aşıkola ya da bacağın ön kısmına adale içi yolla ya da cilt altınauygulanmaktadır.
 
ÇOCUK FELCİ (POLIOMIYELIT)


Çocuk felcihastalığının nedeni, polio virüsü denilen bir mikroptur. Çevre koşularının kötüolduğu yerlerde suların, besinlerin mikroplu dışkı ile kirlenmesi ve kalabalıkortamlarda havaya yayılan mikropların solunmasıyla bulaşır. Hastalığa yakalanançocuklarda hafif ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı -kusma gibi herhastalıkta görülebilecek ortak bulgular mevcuttur. Bazı çocuklarda hastalık bubulgularla sınırlı kalırken , bazılarında ise kalıcı felçler meydanagelmektedir. Felçler çok tipik olarak yumuşaktır.Yani kaslar sert ve kasılmışdurumda değildir.

Felçler genel olarak, çocuğun kendini ayağa kaldırmasında veyürümesinde güçlük şeklinde ilk bulgularını verir. Çoğu hastada felç olan bacakya da kolda duyu kaybı yoktur. İğne batırıldığında bunu hissederler. Biryaşından büyük yaş grubundaki hassas çocuklar ve yetişkinler mikrobukaptıklarında felç gelişmesi açısından daha büyük risk altındadırlar. Felçgelişen hastalarda ölüm oranı %2 ile % 20 arasında değişmekte ancak beyindekisolunum merkezinin etkilenmesiyle bu oran % 40 a kadar çıkabilmektedir.

Çocuk felci hastalığının çiçekhastalığında olduğu gibi ülkemizde ve tüm dünyada kökünün kazınması için yoğunçalışmalar yapılmaktadır. Tedavisi bulunmayan , kalıcı sakatlıklar veölümlere neden olan bu hastalığın kökünün kazınması , ancak aşılanma ilemümkündür. Hem bu açıdan hem de virüsün çevremizde yaygın olarak bulunmasınedeniyle çocuk felci aşılamasının önemi oldukça artmaktadır.

Çocuk felci aşıları:


Günümüzde çocuk felcihastalığına karşı kullanılan iki farklı aşı vardır. İnaktive çocuk felci aşısı(enjeksiyon şeklinde uygulanır ) ve oral çocuk felci aşısı (ağızdan damlaşeklinde verilir. ) inaktive çocuk felci aşısı ölü aşıdır. Son derece güvenlive etkin olması en önemli özelliğidir. Yaşamın ikinci ayından başlayarak 1- 2ay arayla toplam 3 doz enjeksiyon şeklinde uygulanır. Bebek 18 aylık olduğundabir hatırlatma dozu daha yapılmalıdır.

İnaktive çocukfelci aşısı sanofi pasteur tarafından geliştirilen beşli aşı içerisindedifteri, tetanoz, boğmaca ve hib aşıları birlikte bulunmaktadır. Baştasanayileşmiş ülkeler olmak üzere bir çok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır.Çocuk felcine karşı bireysel korunmanın sağlanmasında vazgeçilmez bir aşıdır.

Canlı bir aşı olan oral çocukfelci aşısı ağızdan damla şeklinde verilerek uygulanmaktadır. Oldukça etkin biraşı olmakla birlikte aşının verilmesi sırasında çocuğun kusması ya da tükürmesigibi durumlardan olumsuz etkilenebilmektedir. Aşı uygulanması esnasında ishaliolan bebeklere bir ay sonra bir doz aşının daha uygulanması tavsiye edilmektedir.Çocuk felcine karşı toplumsal korunmanın sağlanmasında önemi vardır.

İnaktive ve oral çocukfelci aşılarının birlikte kullanımı

Yapılan çalışmalar, buhastalığa karşı en iyi korunmanın inaktive ve oral çocuk felci aşılarınınardışık kullanılması ile sağlanabileceğini göstermektedir. Ardışık kullanımönce inaktive, ardından oral olmak üzere çocuğa farklı zamanlarda her ikiaşının da verilmesi prensibine dayanır. Birçok ülkede tercih edilen buuygulama; aşılamaya 2,4,6 ya da 2,3,4. Aylarda beşli aşı ile başlanan çocuklara18. Aydaki hatırlatıcı dozun ağızdan oral aşı şeklinde verilmesi ilegerçekleştirilmektedir. İnaktive ve oral çocuk felci aşılarını ardışıkkullanmanın sağladığı en büyük avantaj, beşli aşıların içinde bulunan inaktiveaşı ile önce bireysel korunmanın sağlanması, daha sonra oral aşı ile toplumsalkorunmanın sağlanmasıdır. Böylece çocuk felci hastalığına karşı hem bireyde hemde toplumda çok güçlü ve kalıcı bir bağışıklama sağlanması mümkün olur. Çocukfelci aşılarının her iki çeşidi de difteri, tetanoz, boğmaca ve diğer çocuklukaşıları ile birlikte ve aynı gün uygulanabilir. Aşı uygulanmasından sonraannelerin bebeklerini emzirmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Aşıdan hemensonra dahi bebeğe mama,süt ve diğer besinler verilebilir,herhangi bir sürekısıtlaması yoktur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…