Haşimato Hastalığı Nedir?....Haşimato Hastalarının Paylaşım Alanı

16 Ağustos 2010
295.005
607.717
1.098
43
Malatya
Haşimato hastalığı vücudun tiroid antijenlerine karşı antikor üretimiyle ortaya çıkan ve tiroid üretiminde engellemelere neden olan bir otoimmün hastalığıdır.



Haşimato Hastalığının Belirtileri
Hastanın doktora gitmesine neden olan ilk belirti guatr denen tiroid bezinin şişmesidir. Guatr şişmeleri değişik büyüklüklerde ve şekillerde olsa da hepsi boyun bölgesinin şiş görünmesine neden olur. Guatr nadiren ağrıya neden olsa da yeterince büyüdüğünde yutmayı ve nefes almayı zorlaştırabilir. Sonuçta Haşimato hastası olan birçok insan tiroid yetmezliğiyle karşı karşıya kalabilir. Hastalığın diğer belirtileri şunlardır:

  • Orta derecede kilo alımı (5-7 kg)
  • Soğuğa karşı hassasiyet artışı
  • Kolayca yorulma
  • Düzensiz ve ağır adet dönemleri
  • Genç kadınlarda hamile kalmada zorlanma
  • Kuru cilt ve kabarık yüz
  • Saç kaybı ve kaş incelmesi
  • Ses kısıklığı
  • Depresyon
  • Kabızlık
  • Yavaş kalp atışları
  • Kolesterol seviyesinde artış
Haşimato Hastalığının Nedenleri
Haşimato hastalığı vücudun bağışıklık sisteminin antikorlar üreterek tiroid hücrelerine aldırması sonucu doğar. Bilim adamları henüz bağışıklık sisteminin bu şekilde vücut hücrelerine saldırmasının nedenlerini bulamamışlardır fakat olası teoriler şunlardır:

Virüs ya da Bakteri
Bir virüs ya da bakteri vücudun enfeksiyonla savaşmak için antikor üretimini tetikleyebilir ve bu antikorlar da aynı zamanda vücuda saldırıyor olabilir.

Genler
Otoimmün hastalıkları genetik olarak nesilden nesile genler yoluyla aktarılıyor olabilir.

Hamilelik
Bazı kadınlar doğum yaptıktan sonra hipotiroidinin değişik bir formunu geçirebilir. Çoğu durumda bu tedaviye ihtiyaç duyulmaksızın kendiliğinden geçer fakat yaklaşık %20’sinde ilerleyen yıllarda Haşimato hastalığı gelişir. Bu da bazı kadınlarda hamileliğin hastalığı tetikleyici bir faktör olabileceğini göstermektedir.

İyot
Çok fazla iyot tüketmek hastalığa meyilli bazı insanlarda riskleri artırabilir.

Haşimato Hastalığının Teşhisi
Haşimato antikorları pozitif çıkan fakat tiroidi hala normal şekilde çalışan bir hastada doktorlar belli bir süre daha belirtileri izleyebilir. Tiroid etkilenirse tiroid hormonu değiştirici ilaçlar verilmeye başlanır. Daha hassas kan testlerinin gelişimiyle hastalığı daha erken dönemlerde teşhis etmek mümkün hale gelmiştir. Öncelikle doktor boyunda şişme, ciltte kuruma ve saç kaybı gibi belirtileri kontrol etmek için fiziksel testler yapar. Daha sonra hastaya enerji durumu, bağırsak hareketleri ve ses kısıklığı hakkında sorular sorar. Klinik teşhis koymak için laboratuvar kan testleri de gereklidir. Bu testler şunlardır:




Hormon Testleri
Hastadan bir kan örneği alınır ve TSH ve T4 hormon seviyelerini test etmek için bu kan laboratuvara gönderilir. Sonuç pozitif çıkarsa antikor testi de yapılır.

Antikor Testi
Haşimato hastalığı ile ilgili belirli antikorların varlığını test etmek için hastadan bir kan örneği daha alınır. Bazı insanlar antikorlara sahip olabilir fakat hala normal tiroid fonksiyonlarını yürütüyor olabilir. Antikorlar yüksek miktarda bulunmazsa doktorlar Haşimato hastalığı teşhisi koyamaz. Yüksek konsantrasyonda antikorlara sahip olmak başkasından daha hasta olduğunuz anlamına gelmez, sadece durumun doğal yollardan düzelmesi ihtimalinin daha düşük olduğu anlamına gelir.

Haşimato Hastalığının Tedavisi
Haşimato antikorları testi pozitif çıksa da tiroid hala normal bir şekilde çalışıyorsa doktorlar bir süre daha belirtileri izlerler. Eğer tiroid etkilenmeye başlarsa hastaya hayat boyu tedavi uygulanır.

Sentetik Hormonlar
Haşimato hastalığı tiroid hormonu eksikliğine neden olursa hormon değiştirme terapisi uygulanır. Bu da sentetik tiroid hormonu alımıyla gerçekleştirilir. Bu sentetik hormon tiroksin hormonuna benzerdir ve bu hormonun doğal versiyonu tiroid bezleri tarafından üretilir. Ağızdan alınan bu ilaçlar yeterli hormon seviyesini tekrar sağlar ve hipotiroidinin tüm belirtilerini ortadan kaldırır.

Tedaviye başladıktan sonra hasta eskiye göre daha az yorgunluk hisseder. İlaç tedavisi hastalık nedeniyle artan kolesterol seviyesini de kademeli olarak azaltır ve alınan kiloların da tekrar verilmesini sağlar. Sentetik tiroid hormonu tedavisi hayat boyu sürer fakat ihtiyaç duyulan doz değiştirilebileceği için doktor sık sık 6-12 ayda bir TSH hormonu seviyesini kontrol eder.

Doz Takibi
Doğru doz miktarını belirlemek için doktor birkaç haftadan sonra TSH seviyesini kontrol etmeye başlar. İhtiyaç fazlası hormon kemik kaybını hızlandırabilir ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.

Eğer hastanın koroner atardamar hastalığı veya hipotiroidi varsa doktor düşük bir dozla başlar ve kademeli olarak dozu artırır. Böylece kalp bu metabolik değişikliklere yavaş yavaş uyum sağlar.

Tedavi sürerken iyi hissetme gerekçesiyle ilaç alımı bırakılmamalıdır yoksa belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.

Diğer Maddelerin Etkileri
Belirli ilaçlar, katkı besinler ve hatta bazı yiyecekler sentetik tiroid hormonunun emilimini engelleyebilir. Yüksek miktarda soya, yüksek lifli besinler veya aşağıdakilerden herhangi birini tüketiyorsanız doktorunuzla temasa geçin:

  • Multivitaminleri de içeren demir içerikli katkı maddeler
  • Kolesterol seviyesini düşürücü bazı ilaçlar
  • Bazı antasitlerde (midede gaz ve asit dengesini sağlayıcı ilaçlar) bulunan aluminyom hidroksit
  • Kandaki yüksek potasyum seviyesini engelleyen Sodyum polistiren sülfonat
  • Bazı ülser ilaçları
  • Kalsiyum katkı maddeleri
 
Haşimato hastalığında ameliyat gerekli midir?


Haşimato hastalarına nadiren ameliyat gereklidir. Çünkü tiroid bezi zaten yok olmaktadır. Tiroid bezi yok olduğu için tiroid hormonları düşmektedir. Bunlara pek ameliyat gerekmez. Günlük tiroid hormonları 100 mikrogram kabul edersek 50'lere düştükçe belirti verir. Yani o arada kendini kompanse eder organizma. Diyelim ki daha aşağılara düştü, aktif hormon üretimimizin %30'larına düştü, zaten ilacını yerine koyduğumuz zaman hiçbir şeye gerek kalmaz, ameliyata da gerek kalmaz. Ancak bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Birinci durumda bir nodül var biyopsi yaptık malin (kötü huylu) geldi veya şüpheli geldi o zaman mecburen ameliyat edilecek. İkincisi bazen haşimato tiroidi sert olur, büyük olur, hastayı görünüm açısından rahatsız eder, hem nefes darlığına yol açabilir hem de kozmetik olarak da dışardan baktığı zaman da kocaman bir tiroid bezi vardır, bazen bunları çıkartmakta yarar vardır yoksa hastaların çok büyük bir kısmına ameliyat gerekebilir.
 
Kimler haşimatodan kuşkulanmalıdır?

Bu hastalığın mikrop olmayan ama iltihabi bir hastalıktır. Bu iltihabi başlatan nedir? Bu iltihabı başlatan hastanın genetik eğilimi. Birinci sebebi budur. Bazı ailelerde haşimato hastalığı sık görülür. O kişiler, o hastalar kendi tiroid bezinin dokularının, organellerini yabancı madde gibi algılarlar. Ona karşı antikor yaparlar ve savunma sistemini harekete geçirirler. Bunun sonucu olarak da tiroid bezinin içinde bir sürü inflamasyon diyoruz hücresel olaylar meydana gelir. Bunlar bazen tamamen tiroid bezinin tahrik olmasina ve yetmezliğine yol açar. Demek ki genetik eğilimi var, o zaman ailede haşimato tiroidi varsa anne, baba, kardeşlerde haşimato tiroidi varsa biz genelde hastalarımıza da böyle öneriyoruz. Birinci derece yakınlarında en azından antikor düzeylerine, tiroid hormon düzeylerine bakarak bir tarama öneriyoruz veya daha önceden hipotiroidi geçirmiş öyküsü var. 'Bir dönem hipotiroidim vardı' diyor, onlarda haşimato var mı yok mu araştırılır. Sık düşük yapan gebelerde haşimato tiroidi altta var mı yok mu diye bunları da araştırmak lazım. Haşimato hastalığıyla birlikte başka hastalıklar da vardır. Bunlar aslında haşimato hastalığı o tür hastalıklara yol açmaz, birlikteliği vardır yani arkadaşlıkları vardır. Bunlar nelerdir: böbrek üstü bezi yetmezlikleri, tıbbi diyabet, yumurtalık yetmezlikleri, aneminin bir tür kansızlığın bir türü yani haşimato hastalığı olanlarda bu tür problemler sıktır. Örneğin anemisi olan bir hastada otoimmün anemi dediğimiz zaman haşimato hastalığı aranmalıdır. Erken yumurtalık yetmezliği olan kadınlarda mutlaka haşimato hastalığı aranmalıdır. Tip1 diyabetli hastalarda haşimato hastalığı var mı yok mu aranmalıdır.
 
Haşimato hastalığı daha çok kimlerde ve hangi yaş grubunda görülür?

Haşimato hastalığı hem ülkemizde hem dünyada daha çok kadınlarda görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 5 ila 10 kat fazladır. Her yaş grubunda haşimato hastalığı görülebilir; çocukluk yaşında da, erişkin yaşında da, yaşlılıkta da görülebilir ama görülme sıklığı her iki cinste hem erkeklerde hem kadınlarda yaş ilerledikçe artmaktadır yani yaşlılarda gençlere göre daha fazla sayıda haşimato hastalığı görülmektedir.
 
Haşimato hastalığı tiroid kanserine yol açar mı?

Haşimato hastalığı karşımıza tiroid hormonları normal olarak gelebilir, bazende çok nadiren tiroid hormonları çok artmış olarak gelebilir. Klinik tablo böyle olarak gelebilir ama hem muayenede hem ultrasonda modül saptayabiliriz haşimato tiroidinde. İşte bu kanser barındırıyor mu barındırmıyor mu mutlaka ayırt edilmesi gerekir. Biyopsi yapılarak bu bir tiroid kanseri olabilir mi ayırmak gerekir. Peki haşimato tiroidin tiroid kanserine yol açtığı yönünde bir bilgi var mı? En önemli bilgimiz haşimato hastalarında ilerde tiroid lenfomasi gelişme sıklığı vardır, artmıştır. Yani normal bir nüfusta tiroid lenformasi gelişme oranına göre haşimato hastalarında bu gelişme daha fazladır. Söyleyebileceğimiz en önemli şey budur. Haşimato hastalığı diğer tiroid kanserlerine döner mi? Örneğin modüller tiroid kanseri veya liferansiyolit kanserine döner mi bu tür dönüşümle ilgili elimizde hala bir kanıt yok ama lenfoma sıklığının arttığını söyleyebiliriz.
 
Haşimato hastalığının tanısı nasıl konur?

Haşimato hastası önce hekime ne için gelir? Haşimato hastası hekime ya tiroid hormonlarının eksikliğinin belirtileriyle gelebilir ilgili veya tiroid hormonlarının yüksekliğinin belirtileriyle gelebilir veya tiroid hormonları normal olur, hastanın tiroid bezindeki şişme fark edilir kendisi tarafından, yakıları tarafından tesadüfen bir ultrasonla fark edilebilir. O nedenle hasta hekime bunlarla başvurulur. Yani hastanın şikayeti varsa hekime gelecek veya ultrasonla saptanarak hekime gelecek veya bir başkası görerek tiroid bezindeki şişliği, o zaman hekime gönderecek peki hekim ne yapar haşimato hastası olduğu zaman, düşündüğü zaman. Öncelikle muayene etmesi gerekir. Muayene bulgularında tiroid hormonlarının bozukluklarının muayene olguları olabildiği gibi direk tiroid bezinin büyümesinin muayene bulguları da olabilir. Tiroid bezinin lokalizasyonunda tiroid bezi sert olarak ele gelir, büyümüş olarak ele gelir veya bazen nodüllü olarak ele gelebilir. Hekim bunları farkeder daha sonra tiroid hormon düzeylerine bakar tiroid hormon düzeyleri düşük mü, yüksek mi serup hormon düzeylerine bakar. Üçüncü olarak da görüntüleme metotlarıyla haşimato hastalığı tanısı konabilir. Bunlar için de bizim için de en iyi olan ultrasonografidir. Ultrasonografi doğru olarak ve doğruya yakın %100 yakın olarak haşimato hastalığını diğer hastalıklardan ayırabilir. Bazen seron tiroid hormonları normal olabilir. Ultrason muğlak cevap verebilir veya başka tiroidlerle karışabilir. O zaman antikor düzeylerine de bakmak gerekir. Serum antikor düzeyleri hastaların %90'inda pozitiftir ama %10'luk bir grubu var ki serum antikor düzeyleri normaldir. İşte bunlarda haşimato tiroidi tanısı koymak bazen güçleşebilir. O zaman üçüncü tanı enstrümanımız daha var o da biyopsidir. Biyopsiyle kesin tanıyı verifiye edebiliriz.
 
Arkadaşlar bende haşimato hastasıyım ilaçlarımı düzenli kullanıyorum. Gözlerimin etrafı mosmor ve çukur uykuya dalamıyorum. Aynaya baktığımda psikolojim bozuluyor. Bildiğiniz bir şeyler varsa yardımcı olun lütfen
 

Bende hipotroidi haşimato hastasıyım uyku düzenim yok benimde uyku uyuyamıyorum,bu hastalık bütün vücudu etkiliyor hormonlarıda
 
saç dökülmesi depresyon hali üşengeçlik halsizlik hepsi var bende haşimato hastasıyım levitron 100 kullanıyorum 9 senedir hafta sonları ilacı 150 alıyorum
Peki kilo verebiliyor musunuz? Benim tiroit ler calisiyor sukur. Ilac kullanmiyorum ama kandaki antikor seviyesi 105 cikti en son ki tahlilde.doktor ilac kullanmana gerek yok dedi. Ama ben eskiye nazaran daha geç kilo veriyorum ben istedigim zaman yani yemeyi kistigim an kilo verirdim. Simdi ise ekmegi kistigim halde kilom yerinde duruyor
 
Merhaba banada yardimci olursaniz sevinirim bende gebelik dusunen biriyim ama doktorum tedavi suresince uygun gormedi gebeligi benimde tiroidim 4.41 cikti ve anti tpo 207 cikti doktor banaEuthyrox 25mg verdi onun yarisini icmemi soyledi bir ay sonra geldegerlerine bakalim omur boyudakullanabilirsin dedi persembe gunudeultrosunum var sizce cokmu yuksek omurboyumu kullanirim yardimci olursanizsevinirim .
 
Hanımlar merhaba, hamileliğimin 5. Haftasında yapılan kan ölçümleri sonucu TSH 14 anti TPO ise 1300 çıktı ve 8. Haftadan itibaren euthrox 50mg kullanıyorum. Şimdi değerlerim normal değerde. Bugün endokrinoloji doktoru bana selenyum önerdi. Kullanan duyan varsa bilgi verebilir mi? Onu kullanınca ilacın dozu azaltılıyor mu mesela? Yoksa tek başına etkili olabiliyor mu? Doktor çok net cevaplayamadı öneririm iyi geldiği söyleniyor dedi. Bu konuyu merak ediyorum. Teşekkür ederim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…