Harf ve sayı öğretme

denizgozlu_38

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2011
23
0
36
Kayseri
merhaba 19 aylık kızım var kendisi çok meraklı eline kağıt kalem verdim çok sevdi bişeyler karalıyor. soruma gelince bu yaştaki çocuklara harf ve sayı öğretmek sakıncalımı bazırları diyor ki çocuğun zihinini yormayın diyor bazıları diyor ki okulda çok farklı öğretiyorlar siz öğretmeyin gibi çok eleştiri duydum yani. ama çabuk öğreniyo bazı harfleri tanıyor ve söylüyor. yanlış mı yaptım sizce

maşallah arkadaşım kızına,
eline ver kağıdı kalemi ancak rakam ve yazı yazmak doğru kalem tutmakla başlar,
doğru tutamaz ise olay karalamadır,fazlasına girmeye çalışır da elinden melinden tutarsan o zaman küçük bir bebeğe kısmen eziyet etmiş olursun,gerek yok,
fakat karalama olayını da benim gibi defter içinde tutamaz isen benim gibi duvarlarında sürrealist çalışamlar yer bulmaya başlar

:))) evet aynen dediğin gibi oldu dün duvarı karalamış ben mutfaktayken. harfleri okuyor sadece yazdırmaya çalışmıyorum karalama yapıyor. A B M O Ü Ö U harflerini görünce tanıyor söylüyor sayılarıda 10 a kadar söyletiyorum.

benimde oğlum 1 yaşından itibaren karalamalar yapıyor..ama harf ve sayı öğretmeye çalışmadım hiç..ancak renkkleri nesneleri tanıtmaya çalışıyorum..şu an 18 ayında.

ben bir öğretmenim hatta 1.sınıf öğretmeniyim..bu nedenle fikrimi paylaşmak istedim.harflerin öğretimini okula bırakmanın doğru olduğunu dşünüyorum..yanlış öğretilen harflerin geri dönüşü çok çok zor oluyor.çocuğın güvenini zedeliyor.

bu arada çocuğunuza maşallah benim oğlum daha konuşamıyor bile..

Annem sayıları ve harfleri bu dönemdeyken öğretmiş bana.
Ben de atıyorum gazetenin ismini görüp ne yazıyor diye sorduğumda heceleyerek okurmuş bana.Öğrenmişim..
Yazmaya gelince sadece büyük harflerle yazabiliyordum.
İlkokulda benim gibi erkek öğrenenler çoktu.Zorlanmadık o kadar.Diğer çocuklar öğrenene kadar aynı kitabın tüm parçalarını iki kez yazmıştık dönem boyunca.Rahat oldu bizim için.
Tabii ben 90'lardan bahsediyorum.Şimdi ise el yazısı diye bir durum var.Harfleri örneğin L harfini le değil de el vs.diye tanıtıyorlarmış galiba.Emin değilim ama.
Sizin bebeğiniz ilkokul çağına gelene kadar çok şey değişir.Durum böyleyken öğretin ya da öğretmeyin diyemiyorum çünkü 90'lar ve 2000'lerin eğitim sistemi arasında gerçekten fark var.Ciddi ciddi uyum sağlamakta zorlan
abilir bebeğiniz.

merhabalar üniversitede güzel sanatlar hocamız 4,5 yaşındaki çocukların bir ressam kadar üretici olduklarını söylerdi bırakın özgürce çizsin her çizimi onun gelişimine katkı sağlayacak fakat bu çizimler gelişigüzel hareketlerdir yani siz ona rakam veya harf yazdırmamalısınız kasları buna elverişli değil şuanda.devamlı tekrarla harfleri,şekilleri ve renkleri tanıyabilir ama bu erken okuyacağı ve yazacağı anlamına gelmez bnun için erken çaba göstermeyin.arkadaş L harfi EL diye gösteriliyor demiş,öyle değil,harfin sesini öğreniyorlar Le demiyoruz ama L nin sesini çıkarıyoruz (yazıya dökemiyorum ama anlamışsınızdır sesten neyi kastettiğimi)diğer öğretmen arkadaşında dediği gibi okulda öğrenmeli sizden farklı öğrenir okuldan farklı sonra çok bocalar.

Düzeltme için teşekkür ederim,görünce mesajı hatırladım.
El nereden kaldıysa artık aklımda.

Ben de sınıf öğretmeniyim.Kızım 4 yaşına girmek üzere. 1 er 1 er 50 ye kadar, 10 ar 10 ar 100 e kadar sayabiliyor. 1-9 arası rakamları tanıyor.İstiklal Marşı ' nı söylüyor, duyu organları ve özelliklerini, vücut bölümlerini, bir sürü şarkı, birçok kavramı biliyor.Hepsini kendim öğrettim.Övünmek için yazmıyorum.Çocuk alıyorsa öğrenmesinde bir sakınca görmüyorum.Ama biz her şeyi eğlenerek yaptık.Sıkılıyorsa asla zorlamamalı.Gel gör ki benim kızım da yapması gereken boyamayı yapmıyor, heveslendirmek için birçok şey yaptım, istemiyor.Ben de zorlamıyorum.Bireysel farklılık işte.
Harfleri soruyor, söylemiyorum. Öğretmeyi bilmediğimden değil ama kızımın okuldan sıkılmasını istemiyorum. Onu da öğrenirse okulda sıkılacak, gitmek istemeyecek.Bence harfler dışında istediğinizi öğretin.Tabi yavrucağı bunaltmadan :)

Ben de okumayı erken sökenlerdenim okulda altı kişiydik.Okuldan sıkılmanın öğretmene ve öğrenciye bağlı olduğunu düşünüyorum.
Okula hep severek gittim ben.Okumayı bilen başka bir arkadaşımınsa galiba okul fobisi vardı paso midesi bulanırdı çocuğun okula gidince böyle olurdu.İlkokulda hep öyle oldu O.
Kaldı ki öğretmenimiz sıkılmamıza fırsat vermedi bile.Okuma kitabını tam iki kez baştan sona yazdık.
Matematiğe önem verirdi çok.Bireysel etkinlik diye bir ders vardı onda dahi hep matematik.
Benim annem de harf öğreteyim derken toplama-çıkarma gibi işlemlerin üzerinde durmamıştı.Dolayısıyla 1.sınıf boyunca matematiğe biraz daha fazla yönelmiş bulunmadım.
Ama diğer çocuklara nazaran stressiz bir seneydi.

Renklere gelince annem üzerimdeki kıyafetlerin rengini bana sorarak,akabinde kendi cevaplayarak ve bana rengin adını tekrar ettirerek öğretmiş. :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…