• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hanımlar kış için neyi, ne zaman, nasıl hazırlayacaksınız?

cerenora

Balı kaymağı fazla kaçmış
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2008
2.510
81
683
Kocaeli
Merhaba hanımlar, malum yaz geldi kapıya dayandı sebze meyve ucuzladı. artık kışlık yapmaya başlayacağız ancak kafamı karıştıran bir durum var. hangi sebzeyi hangi yöntemle ve hangi ay koymalıyım dondurucuya? mesela bezelye... kimisi dyor eylülde ucuzlar eylülde koyun, kimisi bu aralar koyun diyor. internette okudum barbunya nisanda bitermiş.. halbuki ben daha pazarda hiç barbunya görmedim... evli olarak ilk kışını yaşıyacaklara tecrübeli olanlar yardımcı olabilirler mi? a.s.

bilen bayanlar da paylaşırsa çok iyi olur bende bilmiyorum bu sene hazırlık yapmak istiyorum

ben bezelyeyi dün aldım.temizledim sıcak su ile alazlayıp koydum deepfreze.
baqrbunyaya daha var ama yani en azından bizim buralarda ağustosta falan bitiyor..
domatesi de yaz sonuna bırakıyorum ben.kayınvalidem onu menemenlik ve yemeklik olmak üzere ayarlıyor.
nohut,kurufasülye ve yeşil mercimeğide haşlayıp koyuyorum dolaba ben oda hazır oluyor.aynı şekilde köfteyide hazırlayıp koyuyorum(pek mevsimsel değil ama bilgi olsun diye söyledim)
çilek reçelini yapıcam,fasülye,domates ve salatalık turşusu mutlaka hazırlıyorum.
ha birde taze fasülye.onada daha var..

asma yaprağı için ne zaman nasıl hazırlayıp buzluğa koyabiliris???

bamyayı ise kaynayan suya 1 avuç kadar limon tuzu atıyorum ardından ayıklanmış ve yıkanmış bamyayı bastırıyorum rengi döndükten sonra sıcak sudan çıkartıp bir sofranın arasında suyunu kurulayıp dolap poşetine koyuyorum onun üstünede doğranmış domates ekleyip hooop buzluğa...

alıntı..

Büyükler "Ağustosun yarısı yaz, yarısı kış derler"... Derler de, bir bildikleri vardır elbette... Havalar bile ağustosun ikinci yarısında yüzünü soğuğa döner. Kadınları da bir telaştır alır... Mevsim geçmeden, kış için yapacak ne kadar çok iş vardır. Tarhanalar yapılır, bulgur kaynatılır, kuru yufkalar hazırlanır. Turşular kurulur, konserveler, reçeller, pekmez, pestil, küm (cevizli sucuk) hepsini yapma zamanıdır... Teknolojiyle birlikte sebze, meyve dondurma da sıraya girmiştir... ış çok, çeşit çok. Bakalım kaç yöntem var, kışa hazırlık için;

I-Dondurarak Hazırlama
Tam bazı sebze-meyvelerin dondurulması zamanı ağustos ayı... Bamyayla başlayalım. Bamyanın hem fiyatı oturdu, hem hâlâ mevsimi... Bamyada ben küçük, tombul bamyayı tercih ederim. Bu yılki bamyalarım Bandırma'nın Kayacık Köyü'nden... Önceki yıllarda bamyanın sadece saplarını kestikten sonra sirkeli kaynar suda 3-5 dakika sarartır, sonra da süzdürüp, soğuk suya atarak şoklardım. Geriye sadece onları süzdürüp, poşetlemek kalıyordu. Bamyayı bu kez bir arkadaşımın önerisiyle farklı dondurdum. Bamyaları yemek yaparken yaptığım gibi sapı ve çevresini koni gibi keserek ayıkladım (ayıklamadan önce iki kez yıkadım tabii ki). Bamyaları ayıkladıktan sonra bir kez daha yıkayıp süzerek, sirkeli tuzla hafifçe ovdum (1 kg bamyaya bir yemek kaşığı tuz ve bir fincan sirke olmak üzere), 10-15 dakika kadar böyle beklettikten sonra tekrar yıkadım ve süzdürdüm. Sonra da buzdolabı poşetlerine eşit olarak paylaştırıp, derin dondurucuya attım.

Fasulyede farklı bir yol izledim. Çünkü fasulye yanlış uygulamalarda büyük bir lezzet kaybına uğruyor. Zeytinyağlı fasulye pişirir gibi tüm malzemeyi (fasulye, kuru soğan, domates ve zeytinyağı) yıkayıp, ayıklayıp, doğrayıp orta ateşte 5 dakika kadar çevirdim ve ateşten aldım. Soğuyunca da poşetleyerek, doğru buzluğa...

En kolay yöntem, doğrudan dondurmaktır ya, bu ancak sınırlı meyve ve sebzede karşımıza çıkar. Bezelye, barbunya, fasulye, vişne, erik, kara üzüm, böğürtlen, çilek gibi… Sadece yıkayıp, ayıklamak, son kez bir sudan geçirip, süzdürmek ilk işlemler... Sonra da geriye diğerlerinde olduğu gibi, poşetlemek kalıyor. Burada önerim, meyveleri çekirdekleriyle birlikte dondurmak. Lezzetlerini daha iyi koruyorlar.

e-kolay'dan

Domates çeşit çeşit

Domatesi kabuklarını soyup, rendeleyebilir, kabuklu ya da kabuksuz küp küp doğrayabilir, poşetlere doldurabilirsiniz.

Domatesi kışa taşımanın o kadar çok yöntemi var ki... Doğrayıp, rendeleyip dondurmak, salça yapmak, domates suyu hazırlamak, menemen, konserve olarak işleme tabi tutmak, kurutmak... Madem ki buradaki konumuz dondurmak, öyleyse anlatalım. Diğerleri ilgili bölümlerde zaten karşınıza çıkacak...

Domatesi kabuklarını soyup, rendeleyebilir, kabuklu ya da kabuksuz küp küp doğrayabilir, poşetlere doldurabilirsiniz. Ya da domates rendesini buzdolabının buz kaplarının gözlerine doldurup dondurur, donduktan sonra tablet gibi, çıkararak poşetleyebilirsiniz. Yıl içinde poşetten gerektiği kadar almak, bu yöntemle çok kolaydır. Domatesi bütün olarak donduranlar da var. Ancak bu yöntem büyük derin dondurucusu olanlar için. Tabii tarla domatesinin lezzetini kışın menemen olarak sofrasında görmek isteyenler küp küp doğradıkları domatese, sivri ve çarliston biberi istedikleri oranda karıştırarak, poşetleyip, donduruyorlar. Iyide ediyorlar, ama ben menemen konusunda, bu malzemeyi zeytinyağıyla hafifçe ateşte 5-10 dakika çevirip, cam kavanozlara doldurmayı daha lezzetli buluyorum. O konunun detayları da ileride...

Közleyerek Dondurmak
Patlıcan, kırmızı biber (çuşka), çarliston biber ve domates... Közleyip, kabuklarını soyduktan sonra süzdürüp, poşetleyerek buzluğa attığınız zaman, kışın masanızda nefis bir patlıcan salatası, herse ya da borani bulmanız mümkün, yaz lezzetinde...

yine e-kolay'dan

bende her sene hazırlamak isterim ama kısmet olmaz. kayınvalidem dün yaprak almış bugun haşlıyordu buzluğa koymak için

Domates çeşit çeşit

Domatesi kabuklarını soyup, rendeleyebilir, kabuklu ya da kabuksuz küp küp doğrayabilir, poşetlere doldurabilirsiniz.

Domatesi kışa taşımanın o kadar çok yöntemi var ki... Doğrayıp, rendeleyip dondurmak, salça yapmak, domates suyu hazırlamak, menemen, konserve olarak işleme tabi tutmak, kurutmak... Madem ki buradaki konumuz dondurmak, öyleyse anlatalım. Diğerleri ilgili bölümlerde zaten karşınıza çıkacak...

Domatesi kabuklarını soyup, rendeleyebilir, kabuklu ya da kabuksuz küp küp doğrayabilir, poşetlere doldurabilirsiniz. Ya da domates rendesini buzdolabının buz kaplarının gözlerine doldurup dondurur, donduktan sonra tablet gibi, çıkararak poşetleyebilirsiniz. Yıl içinde poşetten gerektiği kadar almak, bu yöntemle çok kolaydır. Domatesi bütün olarak donduranlar da var. Ancak bu yöntem büyük derin dondurucusu olanlar için. Tabii tarla domatesinin lezzetini kışın menemen olarak sofrasında görmek isteyenler küp küp doğradıkları domatese, sivri ve çarliston biberi istedikleri oranda karıştırarak, poşetleyip, donduruyorlar. Iyide ediyorlar, ama ben menemen konusunda, bu malzemeyi zeytinyağıyla hafifçe ateşte 5-10 dakika çevirip, cam kavanozlara doldurmayı daha lezzetli buluyorum. O konunun detayları da ileride...

Közleyerek Dondurmak
Patlıcan, kırmızı biber (çuşka), çarliston biber ve domates... Közleyip, kabuklarını soyduktan sonra süzdürüp, poşetleyerek buzluğa attığınız zaman, kışın masanızda nefis bir patlıcan salatası, herse ya da borani bulmanız mümkün, yaz lezzetinde...

yine e-kolay'dan

ben domatesi kup kup doğrayıp biraz pişirip kaynarken kavanozlara doldurcam acaba kavonozları tekrar kaynatmak gerekıyormu,kendını vakumluyormu o sıcaklıkta bılıyomusun şeker bu şekılde yaptınmı

domatesleri soyduktan sonra küp küp doğrayıp derin dondurucuya atıyorum ben,
bezelye de aldım dün, ayıklayıp yıkadıktan sonra doğrudan kurulayıp poşetleyip dondurdum, köy biberi ve kırmızı biber de alıp donduruyorum, hatta kırmızı biberleri küçük küçük doğrayıp doğrudan donmuş halde yemek yaparken yemeğin içine kırıyorum çok pratik oluyor. bir de ben dolmalık biberlerin içini çıkartıp hiç haşlamadan iç içe dizip poşetliyorum, donmuş halde buzluktan çıkartıp içlerini doldurabiliyorsunuz hemen, çalışan bayanlar için çok güzel :)

domates sosu da hazırlayacağım bu yaz, bu da netten bulduğum tarif :

Malzeme Listesi:

•domates (ne kadar uygun görürseniz)
•kalın tuz (Bunların iyotlusu da marketlerde var, daha güzeli doğal kaya tuzu olurdu tabii bulabilirsek!)
•zeytinyağı (18 kilo domatese 3 bardak kullandık)
•yeteri kadar kavanoz ve kapak

Tarif:

Domateslerimizi yıkadıktan sonra kabuklarını soyup iri küpler halinde doğruyoruz. Derin, geniş bir tencereye doldurup kalın tuzu (biz 18 kiloya 4 avuç dolusu kullandık) üzerine serpiyoruz. Zeytinyağını üzerinde gezdirip, ocağın altını yakıyoruz. Domatesler bir taşım kaynayınca sıcak sıcak kavanozlara doldurmaya başlıyoruz. Kavanozların ağzı yağ olabilir bu yüzden kuru bir bezle yağını silip, kabaklarını sıkıca kapatıyoruz. Bir tepsi üzerine kapaklar yere gelecek şekilde diziyoruz. (Bu işlemi sızıntı olup olmadığını görmek için yapıyoruz.) Kavanozlar soğuyana dek bu halde duruyorlar. Soğuduktan sonra sızıntı olup olmadığını kontrol ederek, ışık almayan bir mutfak dolabına dizip saklayabilirsiniz. Zamanı gelince çıkarıp afiyetle yiyin.

ılk olarak enginarlarımı attım bıle. 20 kafa engınar attım buzluğa. sonra hafta hafta bezelye, barbunya falan atıcam. şişe domates yapıcam daha :(

fasulye ve domates haşlanıp buzluğa....
domates sosu ise ne kadar yapacaksam o kadar domatesi rendelerim tencereye koyarım üzerine zeytinyağı ve tuz atıp kaynatırım ve şişelere doldururum....
salata lahana biber turşusu yaparım....
kayısı çilek reçeli yaprım...
kışında ayva reçeli...

şişe domatesi nasıl yapıyorsun gülkurusua.s.:enbuyukkk:

şişe domates;

guzel kokulu çatlamamış domatesler alınır,yıkanır. sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir.

Küp küp kesilerek kavanozlara doldurulur. Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır.

Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda yarım saat kadar bekletılır. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar buzdolabında saklanır. eskıden bebek asprını de atardık bozulmasın dıye ama gecen yıl atmadım bışey olmadı. sevgler

enginarları nasıl atıyoruz, çiğ mi yoksa haşlanmış olarak mı gamyoncuiremsu

Her sene mevsimi geçmeden enginar atarım.
Enginarları etli yemeklik, zeytinyağlı yemeklik veya dolmalık doğrarım. enginarları kararmamaları için limonlu suya koyarım.

haşlama suyu kaynatırken içine yine limon sıkarım . Tuzlu ve limonlu suda 2 dakika beklettıgım enginarları tencereden alır ve hemen soğuk suyla da yıkarım..kağıt havluların üzerine enginarları çıkarırım ve kuruyunca da buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa atarım.

ben geçen yaz domates rendesi yapıp çiğden 1'er kepçe olarak poşetlere koydum,kışın çok iyi geldi salça yerine kullandım valla.daha yeni bitti hatta
dolma biberi temizleyip yıkayıp koymuştum, yaprak haşlayıp koymuştum
taze fasulyeyi domatesle kavurup koymuştum

bu sene yine yapıcam inşallah, kışın insan yaz sebzelerini özlüyor

Çilek,vişne koyuyorum..
Kışın komposto,veya pasta sosu için süper oluyor..a.s
Arkadaşlarım,Yazın kızartma yapıp(Biber,patlıcan)onları koyuyor..
Yine biber,patlıcan közleyip koyuyorlar,ben henüz denemedim..
Bir kaç kez taze fasulye ve bezelye denedim..
Gerek şoklayarak,gerekse hafif pişirerek ama tadı kötüydü..
O yüzden en fazla çilek ve vişneye ağırlık veriyorum..
Aaa bir de koçanıyla mısır koyuyorum o da güzel oluyor..alkisalkisalkis

bezelye ve barbunya kokuyorum
dolmalık biberi yıkayıp temizleyip koyuyorum
patlıcan ve biber közleyip koyuyorum
yaprak haşlayıp ve sarıp koyuyorum
taze fasulyeyi domatesle kavurup koyuyorum
kayınvalidem ve annemde salça ,şişe domates ve turşumu yapıyorlar

Back