Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Her ülkenin kendine has kahve kültürü, bu birbirinden lezzetli kahvelerin de kendine has bir içme adabı var.
Bizim için Türk kahvesinde akan sular duruyor. Dünyada da durum farklı değil. Her ülkenin kendine özgü lezzetli kahveleri var. Ülkelere göre değişen bu kahvelerin nasıl içildiğini, kahvenin yanına nelerin katık edildiğini bilmek ister misiniz?
Yunanistan – Frappe
Yunanlılar kahvaltıdan sonra ya da öğle yemeğinde, hatta akşamların yemeğin yanında hemen her saat içiyorlar. Frappe, granül haldeki kahveye su eklenerek köpürtülmesiyle yapılıyor. İçine de mevsime göre buz ekleniyor.
Vietnam – Ca Phe Trung
Yoğun ve zengin tadıyla biraz değişik bir kahve olan ca phe rung; yumurtanın sarısı, süt, kahve şekerde yapılıyor ve afiyetle içiliyor.
Tayland – Thai Iced Coffee
Tayland’ın en az egzotik yemekleri kadar egzotik tadı Thai Iced Coffee sütle kıvamlandırılan bir kahve. Yolunuz Tayland’a düşerse sokak lezzetlerinin yanında tatmayı ihmal etmeyin.
Portekiz – Galao
1 ölçek kahve, üç ölçek yoğun sütle yapılan galao yumuşak içimli bir kahve. Galao’nun tam teri tattaki cimbalino ise alabildiğine sert.
Norveç – Karsk
Görebileceğiniz en ilginç usüllerden biriyle yapılan karsk soğuk havalar için bire bir. Bardağın dibine bir bozuk para koyup bozuk para içinde kalan kadar kahve ekliyorsunuz. Ardından bozuk para yüzeye çıkana kadar likör ilave ediyorsunuz. İşte size karsk.
Meksika – Cafe de Olla
Organik kahvenin bir numarası Meksika’da tarçınla tatlandırılan Cafe de Olla’nın ayrı bir yeri var. Bu kahvenin pişimi ve servisinde toprak kaplar kullanılır.
Küba – Cortadito
Bir ölçek süt ve bir ölçek espresso ile yapılan Cortadito oldukça sade bir kahve. Ama gücünü sadeliğinden alır.
Küba’nın Cortadito’su neyse Kolombiya’nın Cortado’su da o. İki ülkenşn birbirine yakın kültürü burada da hissediliyor. Cortado 1 ölçek süt 1 ölçek kahveyle yapılıyor.
Hollanda – Koffie Verkeerd
Koffie Verkeerd kahvesi neredeyse unutulmuş, bol sütlü bir kahve. Türkçesi de yanlış kahve. Sütlü kahve değil de kahveli süt demek daha doğru olur.
İtalya – Affogato
Evet, İtalya denince aklınıza Espresso geliyor. Fakat Affogato da yabana atılamaz. İtalyanlar Affogato’nun yanında lezzetli kişler yiyor.
İsveç – Fika
Anlaşılan İsveç’te kahveye pek önem verilmiyor. Oldukça sade bir kahve Fika. İsveçliler için önemli olan da kahve içilirken geçirilen güzel zaman.
İspanya – Cafe Carajillo
İspanyolları içkiye olan düşkünlükleri kahveye de yansımış. İçine konyak, viski ya da rom koydukları kahvelerini geceleri de keyifle içiyorlar.
Hong Kong – Yuanyang
Çinlilerin çay içme ritüelleri meşhurdur. Bu zevklerini kahveye de karıştırmışlar. Çay ekledikleri kahve Çin’in en meşhur kahvesi haline gelmiş.
Hindistan – Kaapi
İlginç tasarımlı fincanlarda içilen Kaapi, sütlü kahveler sınıfında. Bir ölçek sütün kahvenin üzerine dökülmesiyle yapılıyor.
Fransa – Cafe au Lait
Paris’in meşhur kahvelerinde hep Cafe au Lait içiliyor. Yoğun süt tadıyla yumuşak içimli bir Fransız kahvesini mutlaka deneyin.
Finlandiya – Kaffeost
Bu soğuk ülkenin oldukça ilginç bir alışkanlığı var: Kahveye peynir küpleri koyuyorlar. Olur da bir yerde rastlarsanız, kahvenin içinde yüzen o minik, sevimli küpler şeker değil.
Avusturya – Kaffee Brauner
Kaffee brauner Türk kahvesi gibi yanında bir bardak suyla servis ediliyor. İçimi kısa lezzeti uzun sürüyor.
Avustralya – Flat White
Latte’ye benzeyen tadıyla Flat White sıcak Avustralya topraklarında en çok tercih edilen kahvelerden.
Amerika – Americano
Espresso’nun suyla inceltilmesiyle yapılan Americano, oldukça basit bir kahve. Nötrleyici bir tadı var ve oldukça lezzetli.
Almanya – Eiskaffee
Üzerine krema sıkılarak yapılan Eiskaffee buzlu bir kahve. Soğuk Almanya günlerinde soğuktan etkilenmeyenler için bire bir.