• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelilikte Diş Etinizi İhmal Etmeyin

16 Ağustos 2010
294.693
607.039
1.098
43
Malatya
Hamilelik döneminde vücutta hormon düzeyleri değişiyor, bu durum diş etinde şişlik veya diş eti büyümesi gibi problemlere yol açabiliyor.


Dr. Burak Ak


Periodontoloji Uzmanı

limpieza-bucal.jpg


Diş ve dişi çevreleyen dokuları en fazla etkileyen hormonlar olan seks hormonları, yaşamın değişik dönemlerinde ağız sağlığını etkiliyor. Bu dönemlerden biri olan hamilelik sürecinde, hamileliğin sürmesinde büyük öneme sahip östrojen ve progesteron gibi hormonlar vücutta önemli ölçüde artar.

Östrojen ve progesteron gibi hormonların hamileliğin 2 ayında artmaya başlar ve 8. Ayda en üst seviyeye çıkar. Bütün hormonal dengenin değiştiği bu dönemde hamilelik gingivitisi ve hamilelik tümörüne dikkat edilmelidir. Hamilelerde diş ve dişi çevreleyen dokularda meydana gelen plak oluşumuna bağlı olarak kolaylıkla kanayan, şişmiş diş eti oluşumu görülebilir. Buna ‘hamilelik gingivitisi’ denir. Hamilelik gingivitisinde, diş etindeki iltihap miktarı ve prostaglandin oluşumu artmaktadır. Yükselmiş olan bu düzeyler erken doğum riskinin artmasına neden olabilir. Ayrıca hamilelik süresinde nadiren de olsa hamilelik tümörü denilen diş eti büyümeleri söz konusu olabilir. Bu tip tümörler genellikle iyi huyludur, gebelik sonrasında basit bir operasyon ile alınabilir.

Hamilelik döneminde bu tip şikâyetler görülüyorsa, ayda bir kez diş eti hastalıkları uzmanına gitmek gerekir. Diş taşı temizliği ile şikâyetlerden arınmak ve konforlu bir gebelik süreci yaşamak mümkündür. Gebelik döneminde yapılacak tüm dental işlemler gibi diş eti ile ilgili yapılacak girişimler de gebeliğin 4-6 ayları arasında ve hastanın jinekoloğu ile diyalog halinde yapılmalıdır.

fft71_mf59452.Jpeg



Hamilelik süresince dikkat edilmesi gereken hususlar:

· Hamilelik düşünülen dönemden önce kontrol amacıyla diş hekimine başvurulmalıdır.

· Günde en az iki kez, florür içeren bir macun ile dişler yeterli sürede fırçalanmalıdır.

· Günde en az bir kez diş ipi ile dişlerin arası temizlenmeli ve florür içeren gargaralar ile bu temizlik desteklenmelidir.

· Beslenmede karbonhidrat ve asitli içeceklerin miktarları düzenlenmelidir.

· Kusma atakları sonrası ağız bol su çalkalanmalıdır.

· Hamilelik öncesi ve hamilelik esnasında 3 aylık periyotlarla diş hekimine kontrole gidilmeli, eğer gerekli ise diş taşı temizliği ve plak kontrolü yapılmalıdır.

· Hamilelik tümörünün mevcut olduğu durumlarda estetik kaygı ve çiğneme esnasında problem yoksa cerrahi işlem hamilelik sonrasına ertelenmelidir.

Kaynak:sağlık yaşam
 
Back