Günümüzün kozmopolit yaşam tarzı ve hayatın günlük stresleri hamilelik sürecindeki kadının yoğun stres altında kalmasına neden olur. Fakat hamilelik döneminde tüm bu stresli olaylardan tamamen uzak durulması gerek
Hamilelik döneminde kadınların vücudundaki değişimlerin yanında annelik duygusunun getirdiği sorumluluk ve kaygı ile birlikte zor bir döneme girmiş bulunurlar.
Bu dönem hem hamile kadın için hem de etrafındakiler için zor ve sabır isteyen bir dönemdir.
Gebeliğin 3. ayından sonra ruh halindeki değişiklik daha fazla hissedilmeye başlanır ve içe dönüklük, ağlama nöbetleri ve annelik sorumluluğu gebelik sürecindeki anne için duygusal bir stres yaşamasına sebep olur.
Birde üzerine çalışan bir anneyseniz bu stres ve yoğun sorumluluk duygusu, yetişememe ve yetememe sıkıntısı ile çevrelenen anne adayında ciddi travmalara neden olabilir.
Bu dönem de yapılması gerekenlerin en büyüğü eşlere, aileye ve danışmanlığını yapan hekime düşmektedir.
Bu dönemde yoğun strese maruz kalan anneler için yapılması gerekenler;
* Anne adayının gebelik öncesinde kendisini bekleyen olumlu olumsuz tüm etkenlerden haberdar olması ve bilgilendirilmesi gerekir.
* Çalışan bir anne adayı iş hayatında kendisini etkileyecek tüm etkenlerden kendini uzak tutmalı ve bunları minumuma indirmelidir.
* Bu dönemde hamile kadın iyi beslenmeli, yeteri kadar uyumalı ve alkol ile sigaradan kesinlikle uzak durmalıdır.
* Anneye duygusal olarak destek verecek kişiler olan aile ve eş ise son derece soğukkanlı ve ilgili olmalıdır.
Tüm bunları doğru bir şekilde uygulayabilen anne adayları bu süreci daha huzurlu ve tadına vararak geçireceklerdir…