meraba arkadaşlar. forumda bu konu kapatılmış ama ben yine de meraktan çatlamamak için açmak istedim. 21 haftalık hamileyim. sigara kullanıyorum gunde iki yada bazen üç. bırakamıyorum biliyorum suçluyum. lutfen kırıcı olmadan konuşalım gerçekten zor bi hamlilelik geçiriyorum ve ailemden çok uzaktayım. bazı arkadaşlarım içiyosanız gunde bi kase yogurt yiyin demiş bende yiyorum zehrini kırıyomuş. bi zararını goren yada duyan varsa soleyebilir mi nolur ...
Ben de aynı senin gibiyim. 12 haftalığım. Günde 7-8 tane kullanıyorum. Bırakamıyorum. Bikaç tanıdığım da hamileyken sigara içtiler, çocukları gayet sağlıklı. Umarım bizimkilere de bişi olmaz..
yok kızıcam ben size !!
ben 2 çocuk annesiyim hamile olduğumu öğrendiğim güne kadar günde bir pakete yakın sigara içen, içmeyi çok seven, bırakmayı hiç denememiş biriydim.. yaklaşık 10 yıllık içiciydim.. ama hep derdim ki "ben hamile olduğumu öğrendikten sonra asla içmem beni kesseler, üstüne para verseler içmem.. kendimi evet ama küçücük bir canı hele benim canımı asla zehirlemem" diyordum, eşim de çevrem de asla bana inanmıyordu sen asla bırakmazsın diyorlardı, sonra ne oldu bir gün hamile olduğumu öğrendim ve o dakka o zehiri bıraktım, bıraktığımda hamilelikten sonra yine içerim galiba gibi bir düşüncem vardı.. 9 ay mis gibi geçti hiç zorlanmadım hatta içim çok huzurluydu zoru başarmış olmak çok güzeldi, annelik fedakarlıksa bebeğime yaptığım ilk fedakarlık budur dedim ve hiç ihtiyaç duymadım..
doğumdan sonra da emzirmek vardı, evde küçücük bir canım vardı, yanında içmesem de sütümden hatta üzerime sinmiş olan nikotinden bile ona zarar gelebileceğini biliyordum.. zarar 1 de olsa 1000 de olsa benim için fark etmezdi, ve bu düşüncelerle asla tekrar başlamadım.. üstelik ailemden uzaktım tek başıma mızmız bir bebeğim vardı, stresim çoktu yani..sonrasında tamamen bırakmış oldum yani bir gün içerim belki fikrim dahi yoktu artık.. sözde eşim de bırakacaktı ama olmadı o bırakamadı, ama evde hiç içmedi.. şimdilerde 3 ay kadar oldu o da bıraktı..
yoğurt meselesine gelince ; züğürt tesellisi, vicdan rahatlatması diyorum
"içen arkadaşlar var bebekleri sağlıklı" fikrine gelince sağlıklı olup olmadığını annesi bile olsanız hatta doktor dahi olsanız bilemezsiniz, sigaranın bir çok zararı uzun yıllar sonrası ortaya çıkar.. solunum hastalıkları, fiziksel zayıflıklar, bağışıklık sisteminin çok güçlü olmaması, hatta zihinsel yetenekleri engellemeye kadar bir çok yan etkisi var.. gebelikte düşüğe, erken doğuma yada düşük ağırlıklı bebek doğumuna sebep olma ihtimali de ön zararlarındandır..
evet belki de "kötü" bir şey olmayacak ama neden "daha iyi" olmasını engelleyelim ki !?
üstelik zararlar sadece hamilelik döneminde içmekle değil sonrasında da artarak devam ediyor, emzirirken, üzerinize ve nefesinize sinen nikotinden, çocuğun yanında ya da yakınında içmekten hatta onun bunu yaptığınızı görmesinden doğacak sorunlar bile yeterli derecede zararlıdır..
evet çocuklarımız için zararlı bir sürü şey var, onları her şeyden koruyamayız AMA onları kendimizden koruyabiliriz, uğradıkları zarara sebep olmayarak iyi birer anne - baba olabiliriz..
mesela hızlı araba kullanmak tehlikelidir ama "her hız yapan ölmüyor ki" deyip hızlı gitmek de akıllıca bir davranış değildir..
ya da "her sigara içen kanser olmuyor ki " demek sigaranın kansere sebep olan bir zıkkım olduğu gerçeğini değiştirmez,
sigara bir çok konuda tetikleyicidir, var olan küçücük bir hastalığınızı bile korkunç hatta ölümcül boyutlara getirebilir,
zaten araştırmışsınızdır ama inanın sigara içenler ile içmeyenler arasındaki tüm istatistiki bilgiler doğrudur.. lütfen dikkate alın !
sevgiler..