- 6 Mart 2012
- 17.739
- 28.000
- 798
- 49
Gebelikte artan hormonların etkisiyle midenin yemek borusuyla birleştiği bölge gevşer ve mide asidi buradan yemek borusuna geçerek yukarı kaçar. Reflü olarak adlandırabileceğimiz bu durum, mide içerisindeki sıvıların yukarı doğru yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflüsü olan hastalar ağızlarına acı su gelmesinden şikayet ederler. Bu şikayetler gebeliğin son aylarında daha da artabilir.
Bazen gebelikten önce olan veya gebelikte başlayan mide ülseri, gastrit gibi problemler de midede ağrı, yanma, ekşime şikayetlerine sebep olabilir. Aşağıdaki önlemler uygulandığı halde geçmeyen mide ağrıları bu konuda uyarıcı olmalıdır.
Mide ağrısı ve yanması için alınabilecek önlemler
– Tek seferde çok yemek yerine, sık sık ve az miktarda yiyin. Uzun süre aç kaldıktan sonra, aniden çok fazla yemek yemek reflüyü artırır.
– Yavaş yavaş ve fazla çiğneyerek yeyin, yemek esnasında fazla su içmeyin.
– Ilık süt, mide yanması şikayetinize iyi gelebilir.
– Kızartma, aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler yemek; çikolata, çay, kahve vb. içmek şikayetleri artırabilir. Bu tür gıdalardan uzak durun.
– Karın bölgesini sıkan giysilerden kaçının, rahat elbiseler giyin.
– Sigara ve alkol reflüyü artıran bir etken olduğu gibi gebelikte de sakıncalıdır.
– Yeterince dinlenin ve kendinize zaman ayırın.
– Stres, mide ve yemek borusu arasında bulunan kasların gerilmesine yol açar. Bu nedenle hamilelik döneminde stresten uzak durun.
– Yatarken yüksek yastık kullanın.
– Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının.
– Doktorunuzun önerilerini dinleyin ve gerekirse onun verdiği mide asidini giderici ilaçları kullanın.