• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Kivi Yenir mi? Faydaları - Zararları Nelerdir?

Hamilelikte anne adayları yiyip içtikleri konusunda her zamankinden daha dikkatli davranmaya özen gösterir. Ne de olsa karınlarında özenle bakmaları gereken bir bebek taşımaktadırlar.

hamilelikte_kivi_yemek.jpg

Kivi, vitamin ve minerallerle dolu bir meyvedir. İçerisinde C, A, E ve K vitaminleri ile folatın yanı sıra potasyum, demir, bakır, magnezyum, fosfor ve kolin bulunmaktadır. Bütün bu vitaminlerin ve mineraller bakımından zengin olmanın yanı sıra üstelik kivi, az miktarda şeker ve yağ içermektedir. Üstelik lif bakımından da zengin olduğu söylenebilir.

Kivi tatlı olduğu için tatlı şeyler yemeye ihtiyaç duyduğunuzda da kivi tüketerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Hamilelikte tatlı aşerme çoğu kadında görülebildiği için daha hafif olacağı için tatlı olarak meyve tercih etmek önemlidir.

Hamilelikte Kivi Yemek Faydalı mı?


Hamilelikte kivi yiyebilirsiniz. Hatta kivi yemek hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı açısından çeşitli faydalar sağlayacaktır.

hamilelikte_kivi_yemenin_faydalari.jpg

Kivi yememenizi gerektiren tek durum kivi alerjisi olabilir. Latekse alerjisi olan kişilerde kivi alerjisi de görülebilmektedir. Bu nedenle kivi yerken deri döküntüsü ve ağız çevresinde şişkinlikler görürseniz dikkatli olun. Ancak alerjik bir durumunuz yoksa hamileliğiniz boyunca kivi yemeye devam edebilirsiniz.


Hamilelikte Kivi Yemenin Faydaları

Hamilelikte kivinin farklı trimester’larda sağladığı faydaları aşağıda okuyabilirsiniz.

İlk trimester

Hamileliğin ilk dönemlerinde folat, bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Bir adet kivide yaklaşık 17 mcg dolat bulunmaktadır. Bu nedenle beslenme düzeninize folat eklemenin en iyi yollarından biri, kivi yemek olacaktır.

Folatın, bebekte nöral tüp defektleri görülmesi açısından neden önemli olduğu henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da önemli bir vitamindir. Hatta hamile kalmayı denememeye başlamadan önce anne adaylarına birkaç ay folat kullanmaları önerilmektedir.

Günlük önerilen 400 mcg folat normalde takviyelerle alınsa da günde birkaç tane kivi yemeniz faydalı olacaktır.

Kivide folatın yanı sıra önemli miktarda C vitamini bulunmaktadır. Bir adet kivi ile 64 mcg C vitamini alabilirsiniz. C vitamini, demir emilimini kolaylaştırdığı için anne sağlığı açısından çok önemlidir.

Demir emilimi, hem hamilelik sırasında hem de doğum sonrası kansızlığın önlenmesi için gereklidir. Demir seviyelerinin yeterli olması, beyin fonksiyonlarının iyi olması bakımından büyük bir öneme sahiptir.

Kivide kalsiyum da bulunmaktadır. Kalsiyum yalnızca kemik ve dişler için değil, aynı zamanda bebeğin kas ve kalp gelişimi için de önemlidir. Bir adet kivide ortalama 23,5 mg kalsiyum bulunmaktadır. Özellikle süt ürünü tüketmeyen kişilerin kivi ile kalsiyum ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaları önemlidir.

İkinci trimester
hamilelikte_kivi_yenir_mi.jpg
İkinci trimester’da, yani hamileliğin ikinci üç aylık döneminde kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunları yaşanabilmektedir. Bu durum genel olarak hamilelikte hormon seviyelerinin değişmesinden kaynaklanmaktadır. Bir adet kivide 2,07 gram lif bulunmaktadır. Kivinin lif içeriği, bağırsak faaliyetlerinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Kivide bulunan A vitamini ve çinko, ikinci trimester için önemli besinlerdir. Çünkü bu trimester’da annenin bu besinlere olan ihtiyacı artmaktadır. Bir adet kivide yaklaşık 2,76 mcg A vitamini ve 0,097 mg çinko bulunmaktadır.

Üçüncü trimester

Üçüncü trimester’a gelindiğinde gebelik diyabeti riski ortaya çıkabilir. Kivinin glisemik endeksi diğer meyvelerle karşılaştırıldığında düşüktür. 100 gram kivide yaklaşık 1 çay kaşığı glikoz bulunmaktadır. Bu sayede kivi yediğinizde kan şekeriniz aniden yükselmeyecektir.

Kivide bulunan bir diğer önemli besin K vitaminidir. Bu vitamin, iyileşmeyi destekler ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Doğumda kanamanın durması önemli olduğu için doğuma doğru K vitamini seviyelerinizin yeterli miktarda olduğundan emin olun.

Hamilelikte Kivi Yemenin Zararları

hamilelikte_kivi_yemenin_zararlari.jpg
Hamilelikte kivi yemenin normalde bir zararı olmasa da alerjisi olan kişilerde istenmeyen bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtileri görürseniz, kivi yememelisiniz:
  • Ağızda alerji: Kiviyi çok fazla tüketmek, ağızda karıncalanmaya neden olabilir ve dudaklarda ve dilde şişkinlik yapabilir. Bazı durumlarda astım ve deri döküntüsünü tetikleyebilir.
  • Sindirim sorunları: Kivinin çok fazla tüketilmesi ishal, kusma ve mide bulantısı gibi sorunlara yol açabilir.
  • Cilt sorunları: Çok fazla kivi yemek, özellikle alerjik olunması durumunda ürtiker ve dermatit gibi cilt sorunlarına neden olabilir.

Sonuç Olarak

Kivi, sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir meyvedir. İçerisinde C vitamini, K vitamini, folat ve potasyum gibi pek çok besinler barındırmaktadır. Hamilelik sırasında annenin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılaşamaya yardımcı olan kiviyi alerjiniz olmadığı sürece tüketebilirsiniz.

Hamilelikte kiviyi doğrudan soyup keserek doğrudan tüketebileceğiniz gibi farklı tarifler içerisinde kullanarak da yiyebilirsiniz. Örneğin, kestiğiniz kiviyi salatalara ve yoğurda ekleyebilir, başka meyve ve sebzelerle smoothie yaparken kullanabilir ya da ızgara tavuk ve balık gibi yiyeceklerin yanında püre olarak yiyebilirsiniz.

Kivi tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta meyveyi iyice yıkamanız ve sonrasında soymanız olacaktır. Kivi, besin açısından zengin olduğu için hamile beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu besleyici meyveyi günde en fazla kaç adet tüketebileceğinizi doktorunuzla konuşmayı unutmayın.
 
Back
X