merhaba kızlar
25. haftalık hamıleyım ve kılolu hamıle kalanlardanım o yuzden hamılelık boyunca yedıklerıme dıkkat etmem ve devamlı kılo kontrolu yapmam gerekıyor
Hamilelikte Kilo Alımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
•Eğer hamilelik dönemi süresince kilo artışınızı kontrol altında tutacaksanız ki aslında düzenli olarak uzman kontrollerine gidiyorsanız buna gerek yoktur. Doğru tartan bir baskül ile kilonuzu takip edin.
•Kilonuzu en az haftada bir, Kilo ölçümleri her zaman sabahları ve hafif kıyafetlerle yapın ve ölçüp bir not defterine kaydedin.
•Devamlı olarak aynı tartıyı kullanın.
Hamilelik öncesi kilonuz normalin altında ise, büyük bir olasılıkla normal kiloda veya aşırı kilolu anne adaylarından daha fazla ve daha hızlı kilo alacaksınız. Karnınızda büyüyen ve gelişen bebeğin ölçüleri de kilo almanızı yakından etkilemektedir. Küçük yapılı bebek doğuracak anneler daha az kilo alırken yapılı bebek doğuracak anneler daha fazla kilo alırlar. Genel olarak iletmek gerekirse hamilelik öncesi normal kilodaysanız, hamilelikte normal ve sağlıklı beslendiyseniz ve bebeğiniz de ortalama ölçülerde gelişim gösterdiyse bu durumda gebeliğinizin sonunda muhtemelen 10 kilogram ile 17,5 kilogram arası kilo almış olacaksınız.
- SÜT : Süt ve süt ürünleri bebeğin kemik gelişimi açısından oldukça önemlidir. Günde 1-2 bardak içeceğiniz süt hem sizin vücudunuzdan kalsiyum çekilmesini önleyecek hem de bebeğin kemiklerini kuvvetlendirecektir. Bu, özellikle bebeğin kilo almaya başladığı aylarda oldukça gerekli. Süt içemiyorsanız bunun yerine ayran, yoğurt, bol miktarda beyaz peynir tercih edebilirsiniz.
- İYİ KALİTE PROTEİN : En iyi protein kaynakları ET, BALIK, TAVUK, YUMURTAdır. Ama bunların yanında başta YEŞİL MERCİMEK olmak üzere SOYA FASULYESİ, BULGUR, NOHUT ,CEVİZ , FINDIK, BADEM ve YER FISTIĞI da iyi kalite protein kaynakları sınıfına girmektedir. Sabah kahvaltılarında tüketeceğiniz 1 yumurta bebeğin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Yine yemeklerinizde pirinç yerine bulgur, çorbalarda kırmızı mercimek yerine yeşil mercimek tercihi de bebeği besleyen olumlu adımlardan bir diğeridir. Sebzeler iyi birer protein kaynağı değildir. Bu sebeple hamileliğinizde sebzeleri yemek olarak tüketmek yerine, proteinli besinlerin yanında salata şeklinde tüketmeyi tercih etmeliyiz.
- PEKMEZ : Özellikle sabah kahvaltısında alınan pekmezin, bebeğin vücudunda kan yapımına çok olumlu etkisi var. Bebeğin vücudundaki kan akışı, onun dokularına oksijen taşınmasını sağladığı için gelişimine de katkı yapıyor. Tabii pekmezi tercih ederken iyi kalite olanlarına yönelmek gerek. Yani saf üzüm veya duttan yapılmış, içine yapay şeker girmemiş olanları bulunmalı. Aksi taktirde bebeğin vücuduna gereksiz yere şeker alınmış olur.
- TAM TAHILLI GIDALAR : Tam tahıllar, bebeği besleyen ve bebeği beslerken anneye kilo aldırmayan bir diğer besin kaynaklarıdır. Adından da anlaşılacağı gibi TAM BUĞDAY EKMEĞİ, YULAF EZMESİ, MÜSLİ, KAHVERENGİ PİRİNÇ, KEPEKLİ MAKARNA iyi birer tam tahıl kaynağıdır. Bunlara karşılık beyaz pirinç, beyaz ekmek, kuskus, makarna, şehriye, mısır gevreği uzak durulması, olabildiğince az tüketilmesi gereken besinlerdir.
Gebelikte bebeğe ve anneye faydası olmayan kilo yapan gıdalar ;
• Katkı maddeleri içeren gıdalar
• Dondurulmuş yiyecekler
• Açıkta satılan gıdalar
• Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
• Koyu çay, kahve, kakao. Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir.
• Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir. Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir.
• Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir.
• Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup; annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar.
• İyi yıkanmamış sebze ve meyveler: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar, bakterilerden dolayı zarar verebilirler
• İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir.
• Maydanoz: Fazla maydanoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir