- 6 Mart 2012
- 17.731
- 27.703
- 49
Hamilelikte kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe gidebilmektedir.
Vücuda 100 mg üzerinde kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım % 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir. Yüksek düzeyde kafein (>500 mg/gün) alımının, düşük riski, prematüre doğumlar, düşük doğum ağırlıklı bebeklere neden olabilir. Gebe kadınların kafein alırken oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir.
Günlük olarak tüketilen yiyecek ve içeceklerin kafein içeriğine bakmak en iyi yol olarak gözükmektedir “siyah çayda kafein var; yerine yeşil çay içeyim” diyen çoğu kişi yeşil çayın da azımsanmayacak oranda kafein içerdiğini bilmelidir.
Gebelerde kafein kanda hızlıca emilir ve plasentaya serbestçe geçer. Anne karnında gelişimini sürdüren fetüsün karaciğeri, henüz kafeini metabolize edecek olgunluğa erişmediğinden gebe kadınların kafein alırken dikkat etmeleri gerekmekte.
Peki, kafein içeren gıdalar hiç tüketilmeyecek mi?
Dünya Sağlık Örgütüne göre gebe kadınlar için önerilen miktar günde 2 fincan kahvedir. Çay tüketimi ise başka kafein içeren gıda alımı yoksa 4-5 bardak içilebilir. Kafein, demir emilimini engellediği düşünülerek yemek sırasında ve yemekten hemen sonra alınmamalıdır. Yemekten 1 saat sonra çay ve kahve içilebilir.