• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte iltihaplı dişe dikkat

basbelasiyim

Tüpmideli 🖤
Pro Üye
Anneler Kulübü
30 Ekim 2013
20.229
56.876
798
Clinic Plus Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, ağız ve diş bakımının her birey için her dönemde önemli olduğunu ifade ederek, “Ancak hamilelik döneminde daha da dikkatli olmak gerekiyor.
Çünkü iltihaplı bir diş bebeğe zarar verebiliyor” dedi. Eralp, hamilelik döneminde diş ve diş sağlığı için beslenmenin önemine değinerek, “Hamilelikte bebeğin diş gelişiminin 5. ve 6. haftalarda başladığını bilseydiniz? Aslında her zaman ihtiyacımız olan kalsiyum, fosfor, potasyum ve vitaminlere hamilelik döneminde daha çok ihtiyaç duyarız. Diş tomurcuklarının yapısını güçlendirmek için de özellikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle 'hamile annelerin diş kaybına uğradığı' düşüncesi tamamen yanlıştır. Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur” dedi.

Hamilelikte dişlerin neden zarar gördüğünü Clinic Plus Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, şöyle açıkladı: “Hamilelikte değişen hormonal yapı, diş etlerini etkiler ve enfeksiyona yatkın olmasına sebep olur. Mevcut diş eti sorunu hamilelikte daha belirgin hale gelir. İyi bir ağız bakımı ve C vitamini takviyesi ile rahatsızlık hafif bir şekilde atlatılabilir. Fakat yine de hamile kalmadan önce, diş ve diş etlerinin bir diş hekimi tarafından muayenesi yapılıp, gerekli tedavilerin yapılması gerekir. Hamilelikte çürük miktarının artmasında bulantıların etkisi vardır. Bu tarz bulantıların ardından hemen dişler fırçalanmamalıdır. Önce mutlaka suyla gargara yapılması gerekir. Dişler yaklaşık 20 dakika sonra fırçalanmalıdır. Bunun nedeni ise, ağız ortamına gelen mide içeriği, asidik bir ortam yaratarak diş minesinin çözünmesine sebep olur. Hemen sonrasında dişler fırçalanırsa çözünmüş olan mine, mekanik olarak da zarar görecektir. Su ve tükürükle asidik ortam seyreltildikten sonra dişler fırçalanmalıdır. Bazen dişleri fırçalamak da mide bulantısına neden olur. Böyle bir durumda başımızı aşağı doğru eğerek dişlerimizi fırçalamak, küçük başlı diş fırçası kullanmak bulantıyı ortadan kaldırmada etkin olabilir. Planlı bir hamilelik süreci var ise, önce mutlaka diş hekimine gidip genel bir kontrol yapılması gerekir. Bu kontrol mutlaka panoramik röntgenle desteklenmelidir. Hamilelik süresince röntgen çekilemediğinden, bir problem olursa bu röntgen yardımcı olacaktır. Hamilelik döneminde ortaya çıkan diş problemlerinin tedavisi mümkündür. Genellikle diş çekilir mi? sorusu akla gelir. Evet, uygun bir anesteziyle diş çekilir. Antibiyotik çok istemesek de gerekli durumlarda kullanılır.”
İltihaplı bir dişin bebeğe daha çok zararının olduğunu kaydeden Clinic Plus Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, “Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olduğu için, girişimsel dental tedaviden kaçınılmalıdır. Tedaviler ikinci üç aya ertelenmelidir. Eğer diş ya da diş eti iltihabı gibi acil bir durum var ise, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini etkileyebileceği düşüncesi ön planda tutulmalı ve bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır” diye konuştu.
 
Merhabalar,
Dişteki apse veya iltihap gibi oluşumlar erken doğuma sebep olabiliyor diye bazı araştirmalar mevcut. Dr.um da ayni fikirde. Hamileligimin 3. Ayinda dis kontrolune gittim, 2 curuk 20lik disim cekildi, ustelik anestezi ile, alt cene oldugu icin iyilesmesi daha uzun suruyormus ama gunde 1parol ile cok sukur atlattim. Hamileligimin 6. Ayindaki kontrolumde ise 5 disimin daha curudugunu soyledi dis hekimi.
Tedavi olmamda iki hekikim de sakinca gormeyince Toplam 10dolgu yaptirdim hepsi de uyusturucu igne ile. Bebege hic bir etkisi yok ustelik ve simdi icim rahat. Son olarak distasi temizleyerek islemleri bitirdigimizde 37. Haftam bitmisti ;)
Simdi icim rahat oglusumun gelmesini bekliyorum, kendinize iskence etmeyin kizlar, dogru hekim ile bu tabular yikilmali artik. Antalya icin isteyen arkadaslara dis hekimi de tavsiye edebilirim.
Not: tek sorun dis hekimi masadinda oturmam olmustu ki ona da yan oturup dizlerimi karnima dogru cekerek cozum bulduk. Doktorum da cok sukur kolaylikla bu sekilde de calisip beni sagolsun hic yormadi. Hepinize simdiden gecmis olsun
 
Herkese merhaba ben 11 haftalık hamileyim. 1 sene önce dolgu yaptırdıgım dişim 4 gün önce hassaslaştı ancak ben pek umursamadım agrı olunca doktora gittim iltihapiltihap oluşmuş dediler parol ve rovamycıne yazdılar. Kullanıyorum ancak iltihap gittikçe ilerledi agrısından duramaz oldum ve yüzümün sol tarafı şişti sincaba benzedim :) 11 haftada müdahale yapamayız dediler yaşadıgım yer küçük bir şehir burdaki hastanede yeterli degil daha büyük bir yere git dwdiler istanbula gitmeyi planlıyorum ama müdahale edebilirler mi beklersem daha mı kötü olur bilmiyorum :KK43::KK43: bebegime iltihabın zarar vermesindende çok korkuyorum bana yardımcı olur musunuz arkadaşlar
 
Back