Hamilelikte herpes simplex virüsü

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
traiter-une-mycose-vaginale-quand-on-est-enceinte.jpeg


Herpes simplex virüsünün yol açtığı genital herpes enfeksiyonunun hamilelik sürecinde bebek için çok büyük bir risk taşıdığını biliyor muydunuz?


Herpes Simplex virüsü nedir?

Herpes simplex virüsü (HSV) dudak uçuğuna ve genital enfeksiyona yol açmaktadır. Virüsün iki tipi vardır. Tip I ağız, yüz ve dudakları genellikle etkilerken, Tip II genital bölgeyi, anüs kalça bölgesini etkiler. Genital herpes cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Virüs vücuda bir kez girdikten sonra hücreler içinde yaşamını sürdürür ve tekrar tekrar enfeksiyona (özellikle kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığında) yol açabilir. (tekrarlayıcı enfeksiyon)

Virüs, taşıyıcı kişiden cinsel ilişki sırasında direkt temasla alınır. Korunma için prezervatif önerilse de bulaş gene de mukoza teması ile (ağız, anüs, vagina) gerçekleşebilir.

Kişinin virüsle ilk defa karşılaşması ile oluşan enfeksiyon birincil enfeksiyondur. Tekrarlayıcı enfeksiyonlar daha hafif geçerler. Bu enfeksiyonlar sırasında da bulaştırıcılık söz konusudur.

2-10 günlük kuluçka devresinden sonra kabarık, kırmızı, ağrılı ve yanmalı lezyonlar ilk bulgudur. (vezikül, ülser gibi) Birincil enfeksiyonda ileri derecede ağrı, hassasiyet, idrarda yanma, idrar sıklığında artma şikayetleri vardır. Bol miktarda vaginal akıntı görülebilir. Kasık lenf bezlerinde ağrılı şişlikler, hafif ateş, baş ağrısı ve halsizlik eşlik edebilir.

Hastalık belirtileri 2-6 hafta arasında genellikle iz bırakmadan kaybolur.

Gebelikte genital herpes enfeksiyonu tehlikeli midir?

Aktif HSV enfeksiyonu olan bir kadında vajinal doğum olursa yenidoğanda enfeksiyon gelişme riski %50’dir. Bu nedenle aktif enfeksiyonu olan bir kadında sezeryan tercih edilir.

Virüs plasenta yoluyla değil, doğum sırasında bebeğin doğum kanalından geçerken virüslerin bebeğe direkt temasıyla bulaşır. Yenidoğan HSV enfeksiyonunda ölüm riski %60’dır ve kurtulan olgularda ciddi sinir sistemi ve göz hasarı meydana gelir.


Nasıl teşhis edilir?

Tipik veziküler görünüm ve kültür ile konulur.

Nasıl tedavi edilir?

Antiviral ilaç tercih edilir. Ancak gebelikte bu ilaç verilmez. Genel hijyen kurallarına uyulmalı, gerekirse ağrı kesici verilmelidir.

Annenin bebeğinden uzak mı durması gerekir?

Annenin bebeğinden ayrılması gereksizdir ve anne bebeğini emzirebilir.
Şüpheli belirtiler olduğunda anne adaylarının mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekmektedir !!!


 
X