• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte dondurma yemek

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Hamileler tarafından özellikle yaz aylarında en sık merak edilen ve sorulan konulardan birisi dondurma tüketimi konusudur. Hamileler dondurma yiyebilir mi? Hamileler dondurma yemeli mi, yemek zorunda mı? Hamilelikte dondurma anne karnındaki bebeğe zarar verir mi? Dondurma bebeğin üşümesine sebep olur mu, dondurma fazla yiyince bebek üşür mü? gibi çok çeşitli formlarda sorular hamileler tarafından merak edilebilmektedir.

Özet olarak: Dondurma hamileler ve diğer insanlar için belirli miktarda tüketildiğinde zararsız olan en masum tatlı besinlerden birisidir. Ancak her besin gibi gereğinden fazla tüketildiğinde başta aşırı kilo alımı olmak üzere çeşitli zararları da beraberinde getirebilir. Hamileler açısından içerdiği maddeler veya soğuk olmasından ötürü özel bir önem arzetmez, hamilelere özel bir zararı yoktur. Dondurma diğer insanlar için nasıl değerlendiriliyorsa hamile kadın ve karnındaki bebek için de aynı şekilde değerlendirilir.

Dondurma yersem bebek üşür mü? Bebeğe zarar verir mi?
Nadiren hamile bayanlar tarafından merak edilen bir sorudur? Alınan bütün yiyecekler ve içecekler öncelikle annenin midesine, barsaklarına geçer, barsaklarda sindirim sonucu emilen maddeler annenin kanına geçer ve anne kanından da plasenta (bebeğin eşi) yardımıyla bebeğe gerekli maddeler iletilir. Yani hiçbir yiyecek veya içecek direk olarak bebeğe gitmez veya rahime gitmez. Dolayısıyla soğuk veya sıcak yiyeceklerin rahim ve bebek etrafında etki oluşturması bebeği üşütmesi veya sıcaklatması imkansızdır. Zaten anne tarafından alınan besinler soğuk veya sıcak olsa da mideye ulaştıktan kısa süre sonra normal vücut ısısına ulaşır.

Hamilelerin dondurma tüketiminde dikkat etmesi gerekenler:
- Bir seferde 1-2 kaşıktan fazla miktarda tüketilmemelidir.
- Hamileler kalsiyum ihtiyacını süt ve yoğurt gibi süt ürünlerinden karşılamalıdır, dondurmadan değil.
- Besin zehirlenmesi gibi durumlarla karşılaşmamak için son kullanma tarihi geçmemiş ve hijyen kurallarına uyan güvenilir yerlerden alınarak tüketilmelidir.
- Pastörize edilmemiş sütlerle yapılan dondurmalardan listeria enfeksiyonu meydana gelebilmektedir! Buna dikkat edilmelidir.
- Yediğiniz dondurmanın artan kısmını buzdolabında veya derin dondurucuda saklayarak daha sonra tekrar tüketmeyin. Bu şekilde bakteri üremesi ve enfeksiyonlar meydana gelebilir. Satın aldığınız dondurmayı bir seferde tüketin.
 
Son düzenleme:
Hayatın her alanında olduğu gibi, kadın sağlığı ve özellikle de hamilelik konusunda doğru bilinen yanlışlar, insanların hayatlarını etkiliyor. Kola içince bebeğini eriteceğinden korkanlar ve dondurma yediğinde bebeğin üşüdüğü düşünenler buna en güzel örnek. Peki, gerçekte tüketilen besinlerle bebeğin nasıl bir bağlantısı var? Jinekolog Dr. Pınar Tokatlıoğlu anlatıyor.

Gebelikte alınan besinlerin sindirilerek kullanılır hale gelmesi, gebe olmayan kadınlara göre bazı farklılıklar gösterse de temel olarak mekanizma aynıdır. Ağızdan alınan besinler midede küçük parçalara ayrılır ve bir kısmı emilir. İnce barsakta da bu işlem devam eder ve kalın barsaktan emilemeyenler posa olarak atılır. Emilen besinlerdeki vitamin ve diğer partiküller barsaklardan dolaşıma katılarak yine gebenin tüm vücuduna ve rahim damarları-plasenta-göbek kordonu vasıtasıyla bebeğe iletilir.

Elbette gebelikte sindirim sistemi değişiklikleri olur. Bu değişikliklerden sıklıkla progesteron hormonu sorumludur. Progesteron düz kaslarda gevşeme yaparak sindirim aktivitesini yavaşlatır. Ayrıca büyüyen rahim de sindirim sistemine mekanik baskı yaparak sindirimin yavaşlamasına neden olur.

Sonuç olarak tüketilen besinler, annenin sindirim sisteminden geçtikten sonra plasenta ve göbek kordonu vasıtasıyla bebeğe iletilir. Ne dondurma yemekle bebek üşür ne de içilen asitli içecekler onu eritir.
 
Back