Hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancı kesinlikle doğru değildir. Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır.Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır;
Bebek beslenen dönemde tatlıya, aburcubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir
İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne ağız bakımına yeterince özen göstermeyebilir.
Gebelik hormonlarının (östojen, progertron) etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır. İşte bu nedenlerden ötürü bu dönemde diş sağlığına daha özen göstermek gerekir.
Hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği yanlış bir inanıştır. Fakat hamilelik sırasında ağız sağlığında bazı değişikliklerin olacağı da bir gerçektir. En önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artış olup, bu durum da dişler üzerindeki plak birikiminin artması ile bağlantılıdır.Eğer plak uzaklaştırılmazsa dişeti iltihabına (gingivitis) neden olur. Bu durum hamilelik gingivitisi adını alır. Dişeti kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalıdır. Bu tablo daha çok 2. üç aylık dönemde hamile kadınların çoğunluğunu farklı şiddette etkiler. Eğer gingivitis zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse periodontitise ilerleyebilir.Bu yüzden anne korkup dişlerini fırçalamayı bırakmamalı,yumuşak bir diş fırçası ile daha sık diş fırçalamalı ve ara ara gargara yapmalıdır.Hamile kadınlarda aynı zamanda hamilelik tümörü geliştirme riski de vardır. Bunlar dişeti büyümelerinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlardır. Genellikle kendi haline bırakılmakla beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini engelliyorsa dişhekimi tarafından alınmalıdır.Hamileliğin ilk 3 ve son 3 ayında mümkün oldukça diş temizliği dışında bir müdahale yapılmaması bebek ve anne için daha faydalıdır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Anestezi ve ilaç verilmesini gerektiren durumlarda -hamileler için güvenilir anestezik ilaçlar olsa da- bir jinekolog ile irtibat kurulmasında fayda vardır. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılmalıdır.Hamilelik öncesi diş kontrolü yapılarak farkında olunmayan bir çürük varsa tesbiti olan problemlerin giderilmesi daha rahat bir 9 ay geçirilmesini sağlayacaktır.Ayrıca hamilelik öncesi,hamileliğin her 3 aylık döneminde diş hekimi kontrolü ve gerekli görülürse diş taşı temizliği hem annenin konforunu artıracak hem daha sağlıklı bir bebek gelişimi sağlanacaktır.