Hamilelikte Bu Yiyeceklerden Uzak Durun

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49

manet.jpg

Hamilelik biz kadınların hayatlarının en önemli hassas dönemlerinden biridir..Bu yüzdendir ki bu dönemde sağlıklı bir şekilde beslenmek diğer zamanlara göre çok daha fazla önemlidir.Yediklerimize ,içtiklerimize dikkat etmeli.Bebeğin gelişimi için gerekli gıdaları almaya özen göstermeli.Aynı zamanda sakıncalı gıdalardan da uzak durmalıyız..

Bu yazımızda yemeniz gerekenleri değil nadiren yiyebilecekleriniz yada hiç yememeniz gerekenleri bulacaksınız..
 
Sakatat

Organ eti bazı besleyici maddeler bakımından mükemmel bir kaynaktır.Bunlara demir, B12 vitamini, A vitamini ve bakır dahildir, bunlar da anne ve bebek için iyidir.

Bununla birlikte, çok fazla hayvansal A vitamini tüketmek, hamilelik sırasında yapılması gereken bir durumdur.

Doğal kusurlara ve karaciğer toksisitesine neden olabilecek, anormal derecede yüksek bakır düzeylerinin yanı sıra A vitamini toksisitesine neden olabilir.

Bu nedenle hamile kadınlar sakatatları haftada birden daha sık tüketmemelidir.
 
Kafein

Kafein, dünyada en sık kullanılan psikoaktif madde olup başta kahve, çay, alkolsüz içecekler ve kakaoda bulunur.Hamile kadınların genellikle kafein alımını günlük 200 mg’dan daha az veya 2-3 fincan kahve ile sınırlamaları önerilir.

Kafein çok çabuk emilir ve kolayca plasentaya ve fetusa geçer.Çünkü doğmamış bebeklerin ve plasentalarının kafeini metabolize etmek için gerekli olan ana enzime sahip olmadıkları için, yüksek düzeyler artabilir.

Gebelik sırasında yüksek kafein alımının, fetal büyümeyi sınırladığı ve doğum sırasındaki düşük doğum ağırlığı riskini arttırdığı belirtilmiştir.

2.5 kg’den az olan düşük doğum ağırlığı, bebek ölüm riski ve yetişkinlikte tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi daha yüksek kronik hastalık riski ile ilişkilidir.
 
Civa düzeyi yüksek balıklar

Cıva çok zehirli bir elementtir ve en yaygın olarak kirli suda bulunur.Yüksek miktarlarda alındığında, sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve böbrekler için toksik olabilir.

Kirli sularda bulunduğu için, okyanuslarda yaşayan büyük balıklar yüksek miktarda cıva toplayabilirler.Bu nedenle hamile kadınların yüksek cıva düzeyine sahip balık tüketimini sınırlamaları önerilir.

Yüksek cıva içeriğine sahip balıklar şunlardır:

  • Köpek balığı
  • Kılıç balığı.
  • Kral uskumru
  • Ton balığı
Bununla birlikte, tüm balıkların cıva bakımından yüksek olmadığını,sadece bazı türlerde bulunduğunu belirtmek gerekir.

Düşük oranda cıva içeren balıkları gebelik süresince tüketmek çok sağlıklıdır ve bu balıklar haftada 2 defa yenebilir. Yağlı balıklar, bebek için önemli olan omega-3 yağ asitleri açısından yüksektir.
 
Az pişmiş veya çiğ Balık

Çiğ balık, özellikle kabuklu deniz ürünü, bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bunlara norovirüs, Vibrio, Salmonella, Listeria ve parazitler dahildir.

Bu enfeksiyonların bazıları yalnızca anneyi etkiler ve zayıf düşmesine neden olur. Diğer enfeksiyonlar doğmamış bebeğe ciddi veya hatta ölümcül sonuçlar ile iletilebilir.

Hamile kadınlar özellikle Listeria enfeksiyonlarına duyarlıdır.Bu bakteri toprakta ve kirlenmiş su veya bitkilerde bulunur. Çiğ balık tüketimi,bu bakterinin kirlenmiş sulardan alınmasının bir yoludur.

Listeria doğmamış bebeğe plasenta vasıtasıyla, annesi herhangi bir hastalık bulgusu göstermese bile geçebilir. Bu erken doğum, düşük, ölü doğum ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hamile kadınlardan bu nedenle çiğ balık ve kabuklu deniz hayvanlarını tüketmemeleri önerilir.
 
Az pişmiş, çiğ ve işlenmiş et

Az pişmiş ya da çiğ et yiyerek çeşitli bakterilerden veya parazitlerden gelen enfeksiyon riski artar.Bu enfeksiyonlar “Toksoplazma, E. coli, Listeria ve Salmonella” dır.

Bakteriler, doğmamış bebeğin sağlığını tehdit edebilir, muhtemelen ölü doğum veya mental retardasyon(zeka geriliği), körlük ve epilepsi dahil ağır nörolojik hastalıklara yol açabilir.

Bazı bakteriler, et parçalarının yüzeyinde bulunurken bazıları kas liflerinin içinde kalabilir.Bu yüzden eti pişmiş olarak tüketmek önemlidir.

Hamile kadınlar, özellikle işlenmiş et ürünlerini tüketmemelidir.Sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini de tüketmemek gerekir. Bu tür etler, işleme veya saklama sırasında çeşitli bakteriler ile enfekte olabilir.
 
Çiğ Yumurta

Çiğ yumurta Salmonella ile bozulabilir.Salmonella enfeksiyonlarının belirtileri genellikle yalnızca anne tarafından görülür.Ateş, mide bulantısı, kusma, mide krampları ve ishal bu belirtilerdendir.

Bununla birlikte, nadir durumlarda, enfeksiyon uterusta kramplara neden olabilir ve erken doğum veya ölü doğumlara neden olabilir.

Genellikle çiğ yumurta içeren gıdalar şunlardır:

  • Hafif pişmiş yumurta
  • Az haşlanmış yumurta
  • Ev yapımı mayonez
  • Salata sosları
  • Ev yapımı dondurma
  • Kremalı pasta
Yumurta içeren çoğu ticari ürün pastörize yumurta ile üretilir ve tüketilmesi güvenlidir. Bununla birlikte, emin olmak için daima etiketi okumanız gerekir.

Hamile kadınlar yumurtaları iyice pişirmeli veya pastörize yumurta kullanmalıdır.
 
Çiğ yiyecekler

Turp gibi ham filizler içeren bazı çiğ sebzeler, Salmonella enfeksiyonu ile bozulmuş olabilir.Diğer sebzelerin aksine, bu bakteri filiz tohumlarına karışabilir. Bu nedenle yıkanmaları neredeyse imkansızdır.

Bu nedenle, hamile kadınların ham filizlerden tamamen kaçınmaları önerilir. Bununla birlikte, filizlerin pişirdikten sonra tüketilmesi güvenlidir.
 
Yıkanmamış gıdalar

Yıkanmamış veya kabuğu soyulmamış meyve ve sebzelerin yüzeyi çeşitli bakteri ve parazitler barındırabilir.

Bunlar toksoplasma, E. coli, Salmonella ve Listeria’dır ve topraktan geçer. Kirlilik, üretim, hasat, işleme, depolama, nakliye veya perakende sırasında herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.Bakteri hem anne, hem de doğmamış bebeğine zarar verebilir.

Meyve ve sebzeler üzerinde bulunabilecek çok tehlikeli bir parazit türü toksoplazmadır.Toksoplazma paraziti alan kişilerin çoğunda herhangi bir belirti yoktur; bazıları ise bir ay veya daha fazla süren grip hastalığına yakalanmış gibi hissedebilirler.

Toksoplasma ile enfekte olan bebeklerin çoğu hala rahimdeyken doğumda belirtiler görülmez. Bununla birlikte, körlük veya zihinsel engellilik gibi belirtiler daha sonra hayattayken gelişebilir.Dahası, enfeksiyon yeni doğanların küçük bir yüzdesi doğumda ciddi göz veya beyin hasarına sahiptir.

Hamileyken, meyve ve sebzeleri iyice yıkayarak, soyarak veya pişirerek enfeksiyon riskini en aza indirgemek çok önemlidir.
 
Un, pastörize süt, peynir ve meyve suyu

Çiğ süt ve pastörize edilmemiş peynir, “Listeria, Salmonella, E. coli ve Campylobacter” gibi bazı zararlı bakteri içerebilir.Bakteri enfeksiyonlarına eğilimli olan pastörize edilmemiş meyve suyu için de aynı şey geçerlidir.

Bu enfeksiyonların hepsi doğmamış bir bebek için hayati tehlike oluşturabilir.

Bakteri doğal olarak oluşabilir veya toplanma veya saklama sırasında oluşan bir kirlilikten kaynaklanabilir.

Pastörizasyon, ürünlerin besin değerini değiştirmeden herhangi bir zararlı bakteri öldürmenin en etkili yoludur.

Enfeksiyon riskini en aza indirgemek için hamile kadınların sadece pastörize süt, peynir ve meyve suyu tüketmeleri önerilir.
 
Alkol

Hamile kadınların düşük ve ölü doğum riskini arttırdığı için içki içmeyi tamamen bırakmaları önerilir. Küçük bir miktar bile bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Aynı zamanda fetal alkol sendromuna da neden olabilir. Bu sendrom, yüzde şekil bozuklukları, kalp kusurları ve mental retardasyonu içerir.
 
İşlenmiş önemsiz gıdalar

Hamilelik, hızlı büyüme zamanıdır.Vücudunuz protein, folik asit ve demir gibi pek çok gerekli besin maddesine ihtiyaç duyar.

İki kişilik yediğiniz için, iki kat fazla kaloriye ihtiyacınız olacak. Aslında ikinci ve üçüncü trimesterde günde yaklaşık 350-500 ekstra kaloriye ihtiyacınız var.

Optimal bir gebelik beslenmesi, esas olarak sağlıklı gıdalardan oluşmalı, annenin ve büyüyen çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için bol miktarda besin maddesi içermelidir.

İşlenmiş önemsiz gıdalar, besin maddeleri bakımından genellikle düşüktür ve kalori, şeker ve katı yağlar açısından yüksektir.Dahası, şeker eklenmesi, tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlığı da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar geliştirme riski ile ilişkilendirilmektedir ve bazı kilo alımı hamilelik sırasında gerek duyulmasına rağmen, aşırı kilo artışı birçok komplikasyon ve hastalığa bağlıdır.

Bunlar arasında gestasyonel diyabet riski ve gebelik veya doğum komplikasyonları sayılabilir. Aynı zamanda kilolu bir çocuğa sahip olma riskini de artırabilir.

Kilolu çocukların, aşırı kilolu yetişkin olma ihtimali çok yüksek olduğundan, bu durum uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olur.

Sonuç olarak;

Özellikle hamilelik süresince, gıdaların düzgün bir şekilde tüketilmesi, sağlığınız için her zaman önerilir.

Bununla birlikte, bunu yapmak her zaman kolay değildir çünkü bazı gıdalar, zaten onları satın aldığınızda bakteri ve parazit bulaşmış olabilir.
 
X