Hamilelikte bebeğin gelişimi

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
Hamilelikte bebeğin gelişimi
Birnci Ay
Hamilelik için hazırlıkların başladığı ay da diyebiliriz. Anne adayının yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar. Baba adayından gelen sperm ile yumurta birleşir ve embriyo oluşur. Daha sonra bu hücreler katlanarak artmaya başlar. 1 hücre 2 hücre olur, daha sonra 4,8,16, 32 diye artmaya başlar. Artık kanal içinden çıkıp rahim içine yerleşmeye başlar. Ay sonuna doğru yani 4-5 hafta olduğunda artık bebek rahim içinde yerini alır. Salgılanan hormanlar ile artık yaptığınız hamilelik testler pozitif çıkmaya başlar.

İkinci Ay
Bebeğin gelişiminde 2.ay’da artık hormanlar yerine oturur. Hücreler artık oluşturacağı organa doğru yönelmeye başlar. İlk oluşan organ ise kalptir. Yaklaşık 6 hafta içinde kalp oluşur. Daha sonra beyin ve diğer organlar oluşmaya başlar. Anne adayları ultrason grafiğinde gebelik kesesi görülür. Bebek görülmez çünkü henüz tam olarak olgunlaşmamıştır. Bu ayda adet gecikmesinin de görüldüğünü hatırlatalım. Bulantı, iştahsızlık, bel bölgesinde ağrılar da yine bu dönem gözükür. Sigara, parfüm gibi keskin kokular özellikle anne adayına çok daha fazla kötü gelebilir.

Üçüncü Ay
Bebeğin organ gelişimi tamamlanmış olur. Bu haftadan sonra kol, bacak, kalp, mide, omurga gibi organıyla artık bebeğiniz ultrasonda görülür. Bebeklerde duyularda gelişir. Koku ve tat alma duyusu özellikle gelişmektedir. Beyin gelişiminin hızlı olması da bununla alakalıdır. İlk aylardaki tiksinme duygusu da bu aylarla beraber kaybolur. Anne adayı artık hamilelik sürecinde rahatlamaya girer.
Dördüncü Ay
Bebeğin gelişiminde anne adayının en çok rahatlayacağı aydır. Gövde ve baş aynı büyüklükte, kollar ise daha kısadır. Bu aydan sonra ise artık bebeğiniz insan moduna giriyor. Gözleri, elleri kendini toparlıyor diyebiliriz. Bu ay da bebek sıçramayı çok daha fazla yapar. Anne adayının karnı bu dönemde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Bazı annelerde bu durum gözükmeyebilir ve ilerleyen aylarda daha belirgin olabilir.
Beşinci Ay
Hamilelikte bebeğin gelişiminde bu ay bebek hızlı bir şekilde büyür. Artık daha hareketlidir. Bu haftalarda anneler 2 farklı test içerir. Biri dörtlü biri de detaylı ultrasondur. Dörtlü test yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Bazı doktorlar ikili test de yapabilir.
Bazı testler sonucu herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığı da görülebilir.
Altıncı Ay
Bu dönemde anne adayının tansiyonu düşebilir. Anne adayları bu ayda istirahat etmeli. 24-26 hafta şeker yükleme testi yapılır. 50 gram şekerli suyun içilir ve 1 saat sonra şeker seviyesine bakılır. Belli bir değerin üstünde ise şeker yükleme testi yapılmaktadır. Kan şekerlerine bakılır ve duruma göre gebelik şekeri var mı yok mu diye test edilir. Bebeğin kulakları gelişir ve annesinin kalp atışlarını duyar. Bu dönemde anne adayı stresten, gürültüden uzak durmalıdır. Bu dönemde çok hareketli olabilir. Sağa sola dönme gibi.
Yedinci Ay
Hamileliğin yedinci ayda bazı hormanların üst seviyeye ulaşması ile bazı belirtiler daha fazla görülür. Midede yanma, yorgunluk, bel ağrısı, kasık ağrısı, bazen rahimde kasılmalar görülebilir. Bu süreçte yapılacak şey ise düzenli egzersiz ve sol tarafa yatarak uyumak iyi olabilir. Mide yanması için doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanabilirsiniz.
Sekizinci Ay
Erken doğum kasılmaları gerçek doğum kasılmaları ile benzerdir. 10 dakika içinde 3-4 defa oluşur ve 10 saniye sürer ve anne adayını çok rahatsız eder. Bebek başını aşağıya indirmesi erken doğum belirtisi değildir. Bu dönemde bebekler ultrasonda böyle gözükebilir ancak genel olarak bebeklerin %80′i 7 aylık sürecin sonunda bu pozisyona gelebilir.
Dokuzuncu Ay
Bu dönem hamileliğin son ayıdır. Bebeğin normal doğum yapması tavsiye edilir. Rahimde kasılmaların olması normaldir bu süreçte anne adayının korkmasına gerek yok. Anne adayında kanama varsa, kasılmalar düzenli olarak 10 dakikada 3-4 kez geliyor ve 40-50 saniye sürüyorsa doktora başvurmalısınız. Yine su gelmesi ve bebek hareketlerinde azalmalar da belirtilerdir. Anne adaylarının normal doğumu tercih etmesi çok daha sağlıklıdır. Ancak bu konuda doktor sezaryanı tercih ediyorsa da itiraz edilmemelidir zira anne ve çocuk sağlığı için ideal kararı doktor verecektir.
 
X