• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.742
28.113
798
49


Hamilelik döneminde ayaklardaki şişkinlikler ilk etapta korkutucu gelsede normaldir, ancak aşırı derecede bir ayak şişkinliği ya da vücudunuzun diğer bazı kısımlarında şişlikler görürseniz doktora görünmeniz gerekir..

Swollen_Feet_and_Ankles_During_Pregnancy-1.jpg


Şişlik veya ödem, vücut dokularınızda toplanan fazla sıvıdan kaynaklanır. Hamilelik döneminde, özellikle ayak bilekleriniz ve ayaklarınızda belirli bir miktarda şişme görülür ki, bu da oldukça normaldir. Çünkü vücudunuz büyük miktarda su tutar. Kan kimyasındaki değişiklikler de sıvıyı dokunuza taşır.

Ayrıca, büyüyen rahiminiz, pelvik venlerinize de baskı uygular ve bu basınç, bacaklarınızdaki kanın geri dönüşünü yavaşlatır, bu da suyunun ayaklarınız ve ayak bileklerinizin dokularında birikmesine neden olur. Bebek doğumu sonrası ise vücudunuz bu ekstra sıvıdan kurtulduğu için şişme çok hızlı bir şekilde vücudunuzdan çekilir. Bu yüzden doğum sonrasında sık sık terliyor ve su kaybı yaşıyor olabilirsiniz.


Hamilelikte Ayak Şişliği Ne Zaman Başlar, Nasıl Geçer?

Hamilelik sırasında ayak şişkinliği normaldir, ancak vücudunuzun aşağıdaki kısımlarında da şişlikler görürseniz doktora görünmeniz gerekir:

  • Yüzün şişmesi
  • Göz çevresinde şişlik
  • Ellerin orta derecede şişmesi
  • Ayaklarınızın veya ayak bileklerinin aşırı veya ani şişmesi
Bir bacağın diğerinden daha fazla şişmesi durumunda doktorunuzu hemen aramanız gerekir. Özellikle de baldırlarınızda daha çok şişme, ağrı veya hassasiyetiniz varsa doktora görünün. Çünkü bu gibi durumlar, kan pıhtılaşmasına işaret edebilir.


Hamilelikte Ayak Şişkinliğine Çözümler

Peki, hamilelikte ayak şişliği nasıl geçer?

Damarlarınızdaki artan basıncı azaltmak için hamilelik sırasında oluşan bu şişlikleri azaltabilirsiniz. Şişliği azaltmak için bazı ipuçları:

*Mümkün olduğu kadar ayaklarınızı yukarıda tutun. İşyerinde masanızın altında bir tabure veya kitap yığını bulundurun.

*Otururken bacaklarınızı sık sık gerdirin: Bacağınızı uzatın, baldır kaslarınızı germek için ayağınızı hafifçe esnetin. Ayak bileklerinizi döndürün ve ayaklarınızı sallayın.

*Haraketsiz kalmamak adına düzenli molalar verin. Sık kısa yürüyüşler, kanınızın alt kısımlarda birikmesini engeller.

*Rahat ayakkabılar giymek de hamilelikte ayak şişkinliği açısından önemlidir. Bu sayede şişen ayaklar sizi o kadar da rahatsız etmez.

*Ayak bilekleri veya baldırları etrafında sıkı bantları olan çoraplar giymemeye özen gösterin.

*Gün içinde bol bol su içmeye çalışın. Şaşırtıcı bir durum olsa da bol bol su içmek, vücudunuzun daha az sıvı tutmasına yardımcı olur. Her gün yaklaşık 8-10 bardak su içmeye özen gösterin. Yeterli miktarda su içip içmediğinizi, idrar renginize göre de belirleye bilirsiniz. Eğer idrar renginiz soluk sarı veya açık görünüyorsa bu yeterince su içtiğinizi gösterir.

*Gün içinde düzenli egzersizler yapın. Yürüme, yüzme veya egzersiz bisikleti sürmek gibi aktiviteler sizin için hem rahat hem de güvenli aktiviteler olacaktır. Ya da su aerobik sınıfını deneyin - suya daldırılmış olmak, özellikle de omuzlarınız suya yakınsa, geçici olarak şişliği azaltabilir.

*Sağlıklı bir diyete başlamak da ayak şişkinliğine ne iyi gelir? sorusuna yanıt niteliğindedir. Tabii ki bu diyet sürecinde bebeğinizin etkilenmemesine dikkat edin. Abur cuburları sınırlayın.
 
Back