• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Ananas Yenir mi? Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte ananas yemenin erken doğuma neden olabileceği gibi söylentiler duymuş ve bunların doğru olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz. Hamilelikte ananas yemek güvenlidir ve ananas, beslenme düzeninize ekleyebileceğiniz sağlıklı bir meyvedir. Ananasın erken doğuma ya da düşüğe neden olabileceğine dair söylentiler var olsa da bunlar yalnızca şehir efsanelerinden ibarettir.

Hamilelikte Ananas Yenir mi?


Hamilelikte ananas yemek güvenli olsa da yediğiniz miktar konusunda dikkatli olmanız iyi olacaktır. Bazı ananasların asit içeriği yüksek olduğu için hamilelikte mide yanması ve reflünün kötü etkilenmesine yol açabilir.

hamilelik ananas


Ananasta bulunan bromelainin çok fazla tüketilmesi ishal ve kramplara neden olabilir, bu ise doğumun başladığı şeklinde yanlış düşüncelere neden olabilir.

Ananas bazı insanlarda alerjik reaksiyonu da tetikleyebilmektedir. Lateks alerjiniz varsa ananas yememeniz daha iyi olabilir. Latekse alerjisi olan kişilerin genelde ananasa karşı da alerjisi olmaktadır. Bkz: Hamilelikte beslenme rehberi

Hamilelikte Bromelain


Hamilelikte bromelain tabletleri tüketilmesi önerilmez. Bromelain takviyeleri vücutta proteinlerin parçalanmasında neden olarak anormal kanamalar yol açabilir.

Bromelain, ananasta bulunan bir enzim olsa da ananasın yenilen etkili kısmında çok az miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle yiyeceğiniz bir porsiyon ananasın hamileliğinizi etkileme ihtimali çok düşüktür.

Ananasın Faydaları

gebelik ananas

Ananasta bulunan vitamin ve minerallerin viral ve bakteriyel enfeksiyonların süresini kısaltmaya yardımcı olabileceği ve kemikleri güçlendirebileceği söylenmektedir.

Yaklaşık 200 gram ananasın besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 82

Yağ: 0,2 gram

Sodyum: 2 mg

Karbonhidrat: 21,65 (16 gram şeker ve 2,3 gram lif)

Protein: 0,89

Yaklaşık 200 gram ananasın günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılama yüzdeleri şu şekildedir:

C vitamini: %131

A vitamini: %2

Kalsiyum: %2

Demir: %2

Ananasta bulunan diğer önemli vitaminler ve mineraller şunlardır:
  • Tiamin
  • Riboflavin
  • B-6 vitamini
  • Folat
  • Pantotenik asit
  • Magnezyum
  • Manganez
  • Potasyum
  • Beta karoten ve diğer antioksidanlar
Taze ananas, çeşitli sağlık faydaları sağlayabileceği söylenen bromelain isimli hormonu bulundurduğu bilinen tek kaynaktır.

Meyve ve sebze yemenin, yaşam tarzıyla ilgili olarak görülen bazı sağlık sorunlarının riskini azaltmayla ilişkili olduğu bilinmektedir. Ananas tüketmenin sağlıkla ilgili sağlayabileceği faydalar arasında şunlar yer alabilmektedir:

  • Yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltabilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.
  • Ananasla birlikte mango, papaya, kayısı, brokoli, kabak ve havuç gibi meyvelerde bulunan beta karoten, astımın gelişme riskinin azalmasını sağlayabilir.
  • Ananas gibi yüksek miktarlarda potasyum bulunduran meyvelerin tüketimi, tansiyonun düşürülmesinde faydalı olabilir.
  • Ananas, güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından mükemmel bir kaynak olduğu için serbest radikallerle savaşma konusunda faydalı olabilir. Bu ise kansere yakalanma riskinin azalmasını sağlayabilir.
  • Tip 1 diyabeti olan kişilerin yüksek miktarda lif tüketmesi önerilmektedir. Orta boy bir ananasta yaklaşık olarak 13 gram lif bulunduğu için diyabet konusunda faydalı olabilir.
  • Ananas, lif ve su bakımından zengin bir kaynak olduğu için kabızlığı önleyerek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmaya yardımcı olabilir.
  • Ananasta bulunan bromelain vücutta proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan bir enzimdir ve aynı zamanda inflamatuar yapıcı bağışıklık hücreleri olan sitokinlerin azalmasını sağlayabilir. Bu sayede sindirim üzerinde olumlu etkilerde bulunabilir.
  • Bromelain aynı zamanda yaralanma ve cerrahi işlemler sonucu görülen şişlik ve morarmaların iyileşme sürelerini hızlandırabilir.
  • Ananasta bulunan C vitamini ve beta karoten gibi antioksidanlar ile bakır, çinko ve folat gibi vitaminler ile mineraller, hem kadın hem de erkek kısırlığında iyileşme sağlayabilir. Bkz: hamilelikte ne kadar C vitamini almalısınız?
  • Ananasta bulunan lifler, potasyum ve C vitamini kalp hastalıklarına iyi gelebilir.
  • Ananasta da bulunan önemli bir antioksidan olan C vitamini, yiyerek tüketildiğinde ya da cilt üzerine uygulandığında güneş ve kirlilik nedeniyle meydana gelen hasarların, kırışıklıkların ve cilt dokusunun düzelmesinde yardımcı olabilir.

Hamilelikte Ananasın Faydaları

hamilelikte ananas yemenin faydaları

Ananasın sağlık üzerinde sağladığı genel faydaların yanı sıra hamilelikte sağlayabileceği bazı faydalar da bulunmaktadır.

Hamileliğiniz süresince sizin ve bebeğinizin sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğunuz besinleri almanıza yardımcı olacağı için hamilelikte ananas tüketmeniz faydalı olacaktır. Ananas, C vitamini gibi antioksidanlar bakımından zengindir ve bu sayede hamilelikte inflamasyonun azalmasını sağlayabilir.

Ananas aynı zamanda folat bakımından zengin bir kaynaktır. Uzmanlar, bebeğin sağlıklı olması için hamilelikte günlük en az 600 mcg folat tüketilmesini önermektedir. 200 gram taze ananasta yaklaşık olarak 30 mcg folat bulunmaktadır.

Ananas Nasıl Yenir?


Ananas, içerisinde barındırdığı çeşitli besinlerle sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemli bir yiyecektir.

Hamilelikte beslenme düzeninize ananası nasıl ekleyebileceğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Ananası çeşitli şekillerde tüketmeniz mümkündür:

  • Ananası kesin ve sabahları yoğurtla birlikte tüketin.
  • Donmuş ananas parçacıklarını smoothie hazırlarken kullanın.
  • Sağlıklı ve hafif yaz tatlısı hazırlarken içerisine ananas ekleyin.
  • Ananastan buzlu dondurma yapın.

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Yiyecekler


Hamilelikte kaçınılması gereken çeşitli yiyecek ve içecekler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları pastörize edilmemiş süt ürünleri, az pişmiş et, çiğ deniz ürünleri ve şarküteri ürünleridir. Bununla birlikte erken doğuma neden olabileceği için kaçınmanız gereken yiyecekler şu şekildedir:

Meyan kökü: Meyankökünde bulunan glisirizin isimli kimyasal, erken doğumla ilişkili olabileceği gibi fazla miktarlarda tüketildiğinde bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle özellikle hamilelikte meyan kökünden ve meyan kökü takviyelerinden uzak durmak iyi olacaktır.

Karayılan otu: Karayılan otu, doğumu başlatmaya yardımcı olması için kullanılan bitkilerden biri olsa da bu konuda etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmamaktadır. Bununla birlikte tıpkı tüm bitkisel takviyeler gibi karayılan otunu da hamilelik sırasında dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekir.

Sonuç Olarak


Hamilelikte ananas yemek, düşüğe ya da erken doğuma neden olmayacaktır. Bu nedenle aşırı tüketmediğiniz sürece hamilelikte ananas yemenizde bir sakınca olmayacaktır.

Bununla birlikte hamilelikte beslenme düzeninize dahil etmeniz ve etmemeniz gereken yiyecek ve içeceklerle ilgili endişeleriniz varsa aklınıza takılan şeyleri doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

Bir önceki konumuz; Gebelikte Mantar Yemek Güvenli mi? Tıklayın !
 
Back
X