Hamilelik Masajı Nedir, Faydaları Nelerdir, Güvenli midir?

Masajın arada bir yaptırılacak bir lüks olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak masajın en faydalı olduğu zamanlardan birisi gebeliktir. Hamilelik masajı nedir, faydaları nelerdir, güvenli midir?

Hamilelik Masajı Nedir?


Hamilelik masajı hamilelik sırasında veya sonrasında uygulanabilen tüm masaj türleri için kapsayıcı bir tabirdir.

Hamilelik masajı genelde bir saat kadar sürer. Bazı uygulayanlar gebelik masajı masası kullanırlar. Bu masa kadının gebelik göbeğini yerleştirebileceği bir yere sahiptir. Bazıları ise kadınların yan yatmasına yardımcı olacak özel yastıklar kullanırlar. Bu özellikle gebeliğin ilerleyen aylarında çok yardımcı olur. Yana yatmak genelde en rahat pozisyondur. bkz: doğum sonrası masaj iyileşme sürecinde yardımcı oluyor.

Hamilelik Masajının Muhtemel Faydaları


Hamilelikte masaja odaklanan sadece az sayıda çalışma mevcut. Kesin faydalarına dair net bilgiler yok. Ancak Miami Üniversitesi Tıp Okulu’nun yaptığı bir çalışmaya göre masaj terapisinin birden fazla olumlu etkisi olabilir. Bunlar arasında şunlar var:
  • kaygıda azalma
  • bel ve bacak ağrılarında azalma
  • uykuda iyileşme
  • stres hormonu norepinefrinin düzeylerinde azalma
Depresyondaki kadınlarda hamilelik masajına dair bir başka çalışmada araştırmacılar şunları buldular:
  • serotonin ve dopamin adlı iyi hissettiren hormonların miktarında artış
  • stres işareti olan kortizol düzeylerindeki azalma
  • genel olarak ruh halinde iyileşme

Araştırmalar genel olarak toplumda masajın potansiyel başka faydaları olduğunu gösteriyorlar. Ağrıları azaltabilir veya bağışıklık sisteminin virüsler ve tümörler ile savaşma kabiliyetini arttırabilir.

Hamilelik Masajı İçin Güvenli Teknikler


Masaj türleri oldukça fazla sayıdalar ancak en yaygın bazı masaj çeşitleri şöyle:

  • Derin doku masajı, kasların derinlerine sıkı dokunuşlar gerektirir
  • İsveç masajı, kaslara uzun dokunuşlar ve eklem hareketliliğine dikkat
  • Shiatsu masajı, akubasınç noktalarına basınç ve dokunuş uygulayarak bedenin qi adı verilen doğal enerjisini uyarmak
Bilimsel bir bakış açısıyla bakıldığında, masaj terapisinin işe yaramasını sağlayan mekanizmalar hala büyük oranda bilinmiyorlar. Bedene uygulanan farklı manuel basınçların aşağıdaki etkilerde nasıl bulunduklarına dair daha fazla araştırma gerekli:

  • ağrıları hafifletme
  • serotonin gibi belli hormonların salınımını uyarma
  • uykuyu iyileştirme
  • fiziksel olarak rahatlama tepkisini arttırma
Hamilelik masajı uzmanları tekniklerini hamile kadınlara uyacak şekilde değiştirerek uyguluyorlar. Örneğin kan hacmi gebelikte ciddi şekilde artıyor. Bu nedenle bacaklara giden kan akışı bozulabiliyor. Kandaki pıhtılaşma önleyici maddelerin artışı da doğal şekilde gerçekleşiyor.

Bu dolaşım sistemi değişikleri hamile kadınların alt bacaklarda kan pıhtısı riskinin artmasına sebep oluyor. Güvenlik için hamilelik masajı uzmanları bacaklarda derin masajlar veya güçlü baskılardan uzak duruyorlar. Güçlü baskı uygulamak pıhtıyı yerinden oynatabilir. Bunun yerine çok hafif, yavaş dokunuşlar kullanıyorlar. Bacaklarda kaçınılması gereken masaj türleri arasında derin doku masajı, derin akubasınç masajı, shiatsu, kros fiber sürtünme ve perküsyon dokunuşları bulunuyor.

Eğer karın bölgesinde masaj olacaksa bunların çok hafif dokunuşlar olmaları öneriliyor. Bazı terapistler karın bölgesinden tamamen kaçınıyorlar.

Hamilelik Masajı Güvenli mi?


Bazı doktorlar hamilelikte masaj konusunda tereddüt ediyorlar çünkü çok farklı eğitim düzeyleri var. Ayrıca bu konuda sertifikasyon standartları da belirsiz. Bu özellikle hamilelik masajı konusunda geçerli. Masaj terapistleri için minimum eğitim miktarını belirten yasalar her yerde yok.

Ayrıca pek çok tamamlayıcı sağlık uygulaması gibi gebelikte masaj terapisinin üzerine de çok ve yüksek kaliteli klinik araştırmalar yok. Tartışma noktalarından bir tanesi ilk trimesterde masajın güvenli olup olmadığı.

Pek çok masaj terapisti ilk trimesterde masaj uygulamıyor. Bunun sebebi potansiyel düşük riski. Bazı gebelik masajı uzmanları bu masajın kendisinin düşüğe sebep olmadığını belirtiyorlar ama düşükler ve masaj arasındaki ilişkiyi gösteren bir çalışma yok. Pek çok düşük ilk trimesterde olduğundan bazı masaj terapistleri ve doktorlar ilk trimester masajından kaçınmayı önererek düşük olması durumunda ortaya çıkabilecek potansiyel sorumluluklardan kaçınıyorlar.

Hamilelik Masajından Ne Zaman Kaçınmalı?


Hamilelik masajına dair çok fazla araştırma olmadığından tüm eğitimli doktorlar muhafazakar bir yaklaşım öneriyorlar. Hatta tüm hamile kadınların masajdan kaçınmalarını önerenler de var. Bu konuda bilimsel olarak ortak bir görüş yok. Fakat özellikle aşağıdaki durumlara sahipseniz önce doktorunuzdan onay alın:
  • bulantı, kusma veya sabah bulantıları varsa
  • düşük riskiniz yüksekse
  • plasental ayrılma veya erken doğum gibi şeyler için yüksek riskli bir gebeliğiniz varsa
Masaj terapisti, uygulamadan önce sizden ve doktorunuzdan yazılı onay almak isteyebilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…