Hamilelik döneminde enfeksiyon

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.745
27.702
49
Gebelikte-İdrar-Yolu-Enfeksiyonun-Belirtileri-e1478549103120.jpg



Aşırı gürültü ve ışık bulantıyı arttırabilir ve koku olabilecek ortamlardan uzak durmak, yemek yapmak, temizlik maddelerini kullanmamak, yağsız ve kokusuz yiyecek maddeleri tüketmek bulantıyı önleyebilir. Şiddetli bulantı ve kusmalarda doktora başvurarak, idrarda keton çıkması durumunda gerekli tıbbi tedaviyi uygulamak gerekir. İdrar normalde sterildir, herhangi bir mikrop içermez. Özellikle hamilelerde görülen E.Coli enfeksiyonu sistite yol açar. Hamilelikte direnç düşüklüğüne bağlı olarak daha sık ortaya çıkabilir. Özellikle diyabetli ve hijyen yönünden sağlıklı olmayan hamileler risk altındadır. Sık sık çok az miktarda idrara çıkmak, idrar yaparken ağrı ve yanma görülen bulgulardır. İlerlemiş enfeksiyonlarda kasık ağrılarına, ateş ve bulantı da eklenebilir. Böyle durumda doktora başvurarak idrar tetkiki ve kültürü yapılarak etkene yönelik antibiyotik kullanımı önerilir.

Hamilelikte en sık görülen akıntı V.Candina (mantar) enfeksiyonudur. Nedeni ise vajen asidinin bozulmasına bağlı olarak glikojen miktarının değişmesiyle enfeksiyon için zemin oluşmasıdır. Vajinal akıntılar erken doğuma neden olabileceği gibi, hamilelikte cinsel hayatı da etkiler. Bol su içmek, idrarı uzun süre tutmamak, tuvalette genital bölgeyi önden arkaya doğru temizlemek ve cinsel ilişkide hijyene dikkat etmek idrar yolu enfeksiyonunu önler. Hamilelikte şeker kontrolleri yaptırmak, hijyenik seks hayatı, sık antibiyotik kullanmama, toplu kullanılan havuz ve tuvaletlere dikkat etmek vajinal enfeksiyonu önleyebilir!

Hamile kadınların, hamile olmayanlara göre idrar yolları enfeksiyonlarına yakalanma açısından daha büyük risk altında olduğuna dikkat çeken Mumcu, hamilelerde idrar yolu enfeksiyonlarının genelde hamileliğin 6’ıncı haftasında görülmeye başladığını ve sıklıkla 22 ile 24. haftalarda ortaya çıktığını kaydetti.

İdrar yolu enfeksiyonlarının gebelik ve bebek üzerindeki etkilerinin de değişken olduğunu vurgulayan Mumcu, şöyle konuştu:

”Hamile kadınların yaklaşık yüzde 8’inde idrar yolu enfeksiyonları görülmektedir. Yapılan bir çalışmada 25 binden fazla gebe kadın incelenmiş ve idrar yolu enfeksiyonlarının erken doğum eylemi, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon, anemi, ve amniyon iltihabı gibi sonuçlara neden olduğu saptanmıştır. İdrar yolu enfeksiyonları ayrıca düşük doğum ağırlığı ve prematüre riskini de artırmaktadır.”
 
X