Hamilelerde cilt bakımı

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.838
49
Hamilelik ve loğusalık kadınların en önemli dönemidir. Bu altın çağda ise kimyasal ürünlerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor.



Ergenlik, gebelik, doğum ve doğum sonrası ile menopoz dönemleri; kadın hayatında önemli evrelerdir. Gebelik ise bunların arasında dönüm noktası diyebileceğimiz olağanüstü bir dönemdir. Yoğun hormonal farklılık dolayısıyla dolaşım ve metabolizma hızlanır, diğer organlarda olduğu gibi deride de bir takım değişiklikler izlenir. Bu değişiklikleri Marmara Üniversitesi Medikososyal Ünitesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilhan Atsü anlattı:
“Gebeliğin ilk 3 ayından, derinin doğal yağ salgısı olan sebumda artış nedeniyle, hiç akne yatkınlığı olmayan anne adaylarında dahi akne görülebilir.

Bu dönemde kimyasal olmayan, organik güvenilir temizleyicilerle deri temizliğine özen gösterilmeli. Dermatoloji hekiminin gözetiminde, kimyasal madde kullanılmadığı sürece, cilt bakımı yaptırılabilir. Kimyasal değil, mekanik peelingler tercih edilmelidir.

RENK DEĞİŞİKLİKLERİ
* Meme başlarında koyulaşma.
* Göbek-göğüs arasında uzanan dikey çizgide koyulaşma.
* Vücuttaki tüm benlerde sayı ve ebatça çoğalma.
* Yüzde elmacık, alın ve burunda gebelik maskesi oluşumu.
Bu sebeple bilhassa esmer anne adaylarının organik ve mineral filtre içeren güneş koruyucu ürün kullanımı şarttır.
Güneşe çıkmadan otuz dakika önce yeterli miktarda yüze sürülmeli ve açık havadaysanız 3 saatte bir uygulama tekrarlanmalıdır.


CANLI SAÇLAR
Saç hücrelerinin hormonal sebeple, anagen dediğimiz büyüme ve gelişme fazına girmesi sonucu canlı, parlak, kaliteli ve sağlıklı saç görünümü ortaya çıkar.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde saçta renk ve şekil değişikliği yaratacak kimyasal işlemlerin ertelenmesini öneriyoruz.


TIRNAK SORUNLARI

* Birtakım vitamin ve mineral eksiklikleri nedeniyle tırnakta çizgilenme ve kırılmalar görülür.
Hekimler tarafından destekleyici takviye tedaviler verilmelidir.
* İleri aylarda kilo artışı ve ödem dolayısıyla Tırnak batması ortaya çıkar.
Çok rahat ayakkabı tercih edilmeli, sorun hissedildiğinde dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

CiLT HASTALIKLARI

Gebelik öncesinde var olan sedef hastalığı gibi birincil cilt hastalıkları hamilelikte farklı seyreder.
Gebelik ve lohusalık döneminde bu hastalıkların seyri değişken olup, bir grupta ataklarda artış ve kötüleşme, bir grupta ise dinlenme yani hastalık aktivitesinde azalma görülebilir. Bu nedenle dermatolog kontrolünde olmaları şarttır.
MANTAR: Bu dönemde mantar enfeksiyonları eğilimi artar.
Bu durumda bağışıklık farklılıklarının yanı sıra, kilo ve terleme artışının da payı vardır.
SELÜLİT: Bu döneme uygun hafif egzersizler, gerekli uzmanlar tarafından planlanarak sorun şiddeti hafifletilebilir.
DAMAR SORUNLARI: Toplardamar sorunu olan varis ve hemoroid oluşabilir.

NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

Derinin gerilmesi ve bebeğin basısıyla oluşan değişiklikler, özellikle son 3 ayda görünür.
Cilt çatlakları için gebeliğin erken aylarında dermatolog önerisi ile cilt elastikiyetini artıran, kimyasal olmayan, bebeğe zarar vermeyecek tıbbi kozmetik ürünlerin uygulanmasına başlanmalıdır. Bunlar, masajla tatbik edilmelidir. Gebelik kilomuzu kontrolde tutmak esas olmalıdır, kendimize değil bebeğimize yetecek kadar kilo alınması en doğru olandır.

BANYO SONRASI BAKIM

Hamilelikte ve lohusa döneminde ayrıca mantar enfeksiyonlarına da eğilim artmaktadır. Hijyeni abartmamak ve banyo sonrası anne adaylarının bunlara mutlaka dikkat etmesi gerekir.
* Kulak içi, t Kulak arkası, t Boyun,
* Kol altı, t Göğüs arası ve altları,
* Göbek çukuru, t Kasık bölgesi,
* Ayak parmaklarının;
İyice kurulanması ve pamuklu çamaşır ve çorapların tercih edilmesi gerekir.

NELERDEN UZAK DURULMALI?

* Kimyasal işlemlerden,
* Boya, perma, röfle gibi işlemlerden,
* Vitamin mineral eksikliğine bağlı tırnak sorunları varsa oje temizliyicilerinden,
* Manikür ve pedikürde başkalarının da kullandığı aletlerden,
* Rahatsız ayakkabılardan,
* Korunmasız güneşten.


 
Doğum kontrol hapı kullanmanın aknede ciddi düzelme sağladığı bildirilmiştir. Aklınızda olsun, ama doktorunuzla beraber hareket etmenin endoğru ve sonuca ulaşacak iş olduğuna emin olun. İnternette gördüğünüz her reklama kanmayın. Doktorla yola çıkın.

Aşırı yıkamak, cildinizin yüzeyinin iyice tahriş olmasına yol açar vesivilceler artabilir. Ovalayıp tahriş etmeyin. Yüzünüze, elinizi çok sürmeyin.Zaten ciltte bulunan bu mikrobun yağ kanalına girmesini kolaylaştırırsınız.Yanaklarınıza ve alnınıza değen saçları toplayın. Uyuduğunuz yastık kılıfını mümkünse her gün değiştirin ve deterjan değil rende sabun kullanın. Sivilceleri sıkıp yan dokuya da sıçratmayın, kalıcı izler bırakırsınız.

Allık fırçanızı sık sık mikroplardan arındırın. Yağsız formüllü ve antiseptik içeren fondötenler, kapatıcılar kullanın. Terleme sonrası(gözenekler mikrop girişine daha açık olduğundan) hemen duş alın. Yaz aylarında güneş yüzünden kalınlaşan deri, sivilcelerinizin çoğalmasına sebep olabilir.Formülünde su temeli olan güneş koruyucuları kullanın.

Cildin yağ kontrolünü sağlamak için doktorunuz, aknenin şiddetine göre asitlerle yapılan kimyasal soyma işlemi uygulayabilir veya 6 ay İlaç kullanmanızı isteyebilir Ancak unutmayın ki tedavi bir iki ayda sonuç veren bir şey değildir ve süreklilik, sabır ister.
 
Hamilelik sonrası oluşan çatlaklardan kurtulma yolu: TCA Peeling
"TCA’yı kulak çubuğu yardımıyla çatlak olan bölgeye sürebildiğiniz kadar hızla bir kaç defa süreceksiniz, ilk uygulamada 1 dakika bekletin uygulama yaptığınız bölgeyi bol suyla yıkayın. Bölge kızaracak, merak etmeyin iz bırakmaz, çünkü TCA iz bırakmadan cildi soytan bir maddedir. TCA sonunda iz kalması durumu sadece bölgeyi iyi koruyamaz güneşten muhafaza edemezseniz oluşur.

TCA uygulaması bittikten 30 dakika sonra bölgeye çinko oksit, lavanta suyu, b3 vitamini, c vitamini ve b5 vitaminiyle hazırlayacağınız solüsyonu süreceksiniz. Bu vitaminler ve çinko bölgenin hem çabuk düzelmesini sağlayacak hem de uyarılmış bölgede kollajen ve elastin sentezini destekleyecek. Tarif şu şekilde

1 tatlı kaşığı lavanta suyu
1/4 çay kaşığı B3 vitamini (niacinamid)
1/4 çay kaşığı B5 vitamini (d-panthenol)
1/4 çay kaşığı L-ascorbic Acid (c vitamini)
!/4 çay kaşığı Çinko Oksit

Bu karışımı bir çay tabağında hazırlayın, her sabah akşam TCA uyguladığınız bölgeye süreceksiniz. Böylece soyulma sorunsuz olacak, cilt altı uyarılacak ve iz kalma riskiniz 0’a inecek, ayrıca çatlak olan bölgede kollejen ve elastin sentezi artacak.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…