• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Halkın yarısı neden AK Parti'yi tercih etti?

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Halkın neden yarısının AK Parti'yi tercih ettiği üzerine yapılacak bir araştırma, tercihi anlamamıza yardım edebilir. Halka kızmayı bırakıp, kendimizdeki eksikleri ve halkla aramızda oluşan mesafeyi sorgulasak, daha sağlıklı sonuçlara varabiliriz.

Güneşli bir Brüksel sabahına uyandık. Sonbaharın bütün çekiciliği, en çok parklara yansıyor. Yerleri renklendiren yapraklar üzerinde yürürken ılık ve cazip bir havayı içimize çekiyoruz.

Balkan ülkelerinden ve Türkiye'den gelen gazeteciler, medya uzmanları, Avrupa Birliği ülkelerinden katılan akademisyenler ve araştırmacılarla birlikte, "Batı Balkanlar'da ve Türkiye'de ifade özgürlüğü ve medya" başlıklı toplantıdayız.

Tahmin edilebileceği gibi, toplantının en cazip konusunu, Türkiye'deki gelişmeler oluşturuyor. AB'nin Komşuluk Siyaseti ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'ın konuşması da, büyük ölçüde (ve dolaylı olarak) Türkiye'deki gelişmelere gönderme yapıyordu.

Türkiye'den gelen katılımcıların ağırlıklı kesimi, Türkiye'de son dönemde medyaya yapılan operasyonları, sert bir dille ifade ettiler. "Neden Türkiye ilgili raporu seçimlerden önce yayınlamadınız?" diyerek, AB yetkililerini eleştirdiler.

Yetkililerin cevabı, "haklısınız, biz raporu yazdık ama daha önce yayınlanmadı...üzgünüz" biçimindeydi. Genel yorum, AB üyesi ülkelerin, göçmen sorunu nedeniyle, Türkiye ile ilişkileri bozmamayı tercih ettikleri yönündeydi.

Ancak “Türkiye'nin üyeliği” konusunun şimdi de medya özgürlüğüne takılacağı anlaşılıyor. Hahn'ın açılışta yaptığı konuşma, bu eleştirilere cevap olacak içerikteydi ve şu cümleleri dikkat çekiciydi: "Medya özgürlüğü AB müktesebatının olmazsa olmazıdır. Medyanın durumunun iyiliği ve kötülüğü AB'ye girişte tayin edicidir. Çok yakın zamanda medya ve ifade özgürlüğü, AB genişleme stratejisinin kalbine oturacak."

Tablo bu… Yeni seçimden çıkmış Türkiye konusunda, en azından medya özgürlüğü bağlamında, iyimser yorumlara rastlamak pek mümkün görünmüyor. Son derece sert eleştirel bir söylem kendisini hissettiriyor. Tabii bu görüntü ülke yönetimleri düzeyinde nasıl bir etki yapıyor, bunu tam olarak bilmek mümkün değil.

AK Parti'nin yüzde 50'ye yakın bir oy alarak yeniden tek başına iktidara gelmesi, "halk iradesi" açısından duyarlı olan AB siyaset ortamında nasıl sonuçlar doğuracak? Bu konuda daha net değerlendirmeler yapabilmek için de zamana ihtiyaç var.

'TOPLUMSAL GERİLİĞİMİZ MESELESİ'

İstanbul Brüksel uçağında okuduğum Hürriyet gazetesinde, Yalçın Bayer'in köşesinde yaptığı bir alıntı dikkatimi çekti. Bayer, köşesinin bir bölümünü, araştırmacı Dr. Sezgin Tüzün'ün değerlendirmesine ayırmış. Tüzün, Bianet'e seçim sonuçlarını yorumlamış. Bayer'in, Tüzün'den yaptığı alıntı aynen şöyle: "Açıklaması güç. Bir tür mucize bu. Ama ancak ve ancak Türkiye toplumunun geriliğinin şahikası olarak değerlendirilebilir maalesef..."

Sezgin Tüzün'ün değerlendirmesine şaşırdım. Kabahat yine topluma yıkılıyor. Muhalefetin performansı yerine halkın tercihi eleştiriliyor. Bunun üzerine, değerlendirmenin orijinaline bakmak ihtiyacını hissettim. “Bu kadar da olmaz” diye düşünmüştüm. Bianet'teki metinde orijinal cümleler şöyle: "Açıklanması güç. Bir tür mucize bu. Ama ancak ve ancak geri kalmışlığımızın şahikası olarak değerlendirilebilir maalesef."

Neden Yalçın Bayer bunu köşesine değiştirerek almak gereğini hissetmiş olabilir? Belki de açıklamanın bütününden böyle bir yorum çıkarmıştır.

Tabii, yine de Tüzün'ün değerlendirmesi sorunlu. Maalesef, bizler Türkiye toplumunun tepkilerini anlamakta zorlanabiliyoruz. Bizden farklı şekilde düşündüklerinde onları yargılayabiliyoruz.

Halkın neden yarısının AK Parti'yi tercih ettiği üzerine yapılacak bir araştırma, tercihi anlamamıza yardım edebilir. Halka kızmayı bırakıp, kendimizdeki eksikleri ve halkla aramızda oluşan mesafeyi sorgulasak, daha sağlıklı sonuçlara varabiliriz.

Halkı fazla idealize etmek de gereksiz… “Halk kuyrukçuluğu”na kaymadan, halkı anlamaya çalışmalıyız. Neden bizim (otomatikman) doğru olarak kabul ettiğimiz şeylerin onlar için doğru olmadığını derinlemesine düşünmeli ve sonuçlar çıkarmalıyız.

Her seçim sonucundan sonra, hayal kırıklığına uğrayıp halkı suçlama veya depresif ve şiirsel cümlelere kaçma alışkanlığı, bakalım ne zaman terk edilecek?

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/oral_calislar/halkin-yarisi-neden-ak-partiyi-tercih-etti-1466766

halkın iradesi, düşünce özgürlüğü diye bir şey var insanlar bunu anlamakta neden bu kadar güçlük çekiyorlar anlamıyorum.Chp,mhp,akp yada herhangi bir partiye oy verene neden çirkin yakıştırmalar yapılıyor canım neyi isterse onu seçerim ve bu seçimim birilerinden daha zeki ya da gerizekalı olduğumu göstermez.Mesele tercih meselesidir.

%49 oy mucize olmadı ama AB üyeliği mucize olacak...
Gerekli mi bence değil! şuradaki yazıları okuyunca anlıyorum ki kendi çıkarları için her türlü pis oyunu oynayan bu düşüncenin içinde Türkiye olmasın zaten...

halkın yarısı çoban,cahıl, o yuzden seçti,demokrası yokkı bu ulkede,başına sılah dayandı,o yuzden seçti,ne açıklaması olabılır başka,bu kadar yolsuzluk,saray,pkk işbirliği varken,neden seçsinki,demi ama,
Tabi canım, demokrasi de neymiş? Halkı sınıflara bölelim bence. Bilim adamları, din adamları, burjuva lar filan oy versin sadece. Çoban, işçi vs oy vermesin :):KK50:

Tabi canım, demokrasi de neymiş? Halkı sınıflara bölelim bence. Bilim adamları, din adamları, burjuva lar filan oy versin sadece. Çoban, işçi vs oy vermesin :):KK50:
:)o değilde neye üzülüyorum bılıyomusun,şu cahıllerle benım oyum bır tutuluyor,o cahıllerın seçtiği partı ile yönetiliyorum,daha ağırıda cahıllerle kazanıyor,10 küsur yıldır,bı ınmediler ıktıdardan,vah türkiyem,cahıl cühelenın elıne kaldın,ahhh,ahhh,yerleşcem başka ülkeye,ama her yerde ak partılı var,yurtdışı oylarına bak, :)))))

:)o değilde neye üzülüyorum bılıyomusun,şu cahıllerle benım oyum bır tutuluyor,o cahıllerın seçtiği partı ile yönetiliyorum,daha ağırıda cahıllerle kazanıyor,10 küsur yıldır,bı ınmediler ıktıdardan,vah türkiyem,cahıl cühelenın elıne kaldın,ahhh,ahhh,yerleşcem başka ülkeye,ama her yerde ak partılı var,yurtdışı oylarına bak, :)))))
:KK70:

artık bunları bırakıp herkes işine gücüne bakmalı... gerçi yazıda da onu demiş, muhalefet başarısız, aynı şeyleri yapmakla olmuyor demekki, aynı şeylerle aynı politikalarla birşey değişmiyor, önlerinde bir 4 sene var, güzel değerlendirirler umarım

genel olarak halk başka düşünüyor, cnn de bi kadın demişti seçim günü seçim başlığına da yazmıştım hatta, mesela düşünce özgürlüğü halkın umrunda değil, belki umrunda ama öncelikleri farklı demekki genel olarak

Halkin düşüncesi, halkı anlamak, halkin seviyesine inmek. .. Bila Bila Bila

Halk onların gözünde ne acaba? I.Ö öncesinden kalma bi mamut, dinozor fosili, ya da kafeslere tikip beynini incelemek istedikleri bi maymun. O kadar igreti ve merakla bakıyorlar halka. Bu halkı nasıl egitemidk diye hayiflaniyorlar bir yandan da. Halk onlara göre seviyesine inilmesi gereken bir alt tabaka güruhu. Hem ona inmeye tenezzül etmiyorlar hem muktedir olmak istiyorlar. Tarihin hiçbir döneminde kitlelere tam anlamıyla yön verenler tepeden inme entelijansyalar olmamıştır. Tam tersi halk liderini kendi bagrindan çıkarmıştır. İşte bu yüzden kolay kolay ona sırtını dönmez. Bu halkın daha da ileri gitmesi için tek eksiği yine kendi bagrindan çıkaracağı öz entelijansyasıdir.

Bence Erdoğan'ın inandırıcı ve güven verici bir yapısı olduğu için.
Herkesi bağladı kendine.
Başka açıklama göremiyorum kaç seçimdir insan yüzlerden sıkılır be.

Bence Erdoğan'ın inandırıcı ve güven verici bir yapısı olduğu için.
Herkesi bağladı kendine.
Başka açıklama göremiyorum kaç seçimdir insan yüzlerden sıkılır be.
nıye kız demirelden,ecevitten,özaldan,baykaldan,türkeşden,erbakandan sıkılmayan bır nesilin devamı kuşağıyız,

Gazeteciler kendilerini halktan soyutladıkları için hüsrana uğramaya devem edecekler onlar başka gezegenin insanları paris'te kahvaltı yaparlar , londra sokaklarında dolaşırlar kendi insanını aşağlarlar ve zaten anlamaya çalışmazlar onlara genel kültürü üst düzey halka inemezler
gurme içinde yabancı lokantalarla köşe yazarlar yazılarıyla hava atarlar , iğrenç insanlar , kendilerine çeki düzen vermek zorundalar umarım köşe yazarlık biter objektik haber almalarımız çoğalır ve daha kaliteli gazeteciler yetişir, artık internet var halkı istedikleri gibi yönlendirmeli zor , koalisyon hükümeti yıllarca yaşadık ve çektik o yüksek rakamlı enflasyonları halk oyuna gelmedi
yaşadıklarını tekrar yaşamak istemedi , zaten mhp ve chp koalisyonda anlaşsaydı böyle sonuç çıkmazdı halk bu partileri cezalandırdı

Son düzenleme:
Acı olan da şu ki bu yüzde 50 lilik korkak cahillerden yıllardır oy alamıyorlar :KK70:
Cahilden oy almak kolay olmalı halbüse:p
halkın yarısı çoban,cahıl, o yuzden seçti,demokrası yokkı bu ulkede,başına sılah dayandı,o yuzden seçti,ne açıklaması olabılır başka,bu kadar yolsuzluk,saray,pkk işbirliği varken,neden seçsinki,demi ama,

Ülke bir rahat nefes alsın
Daha fazla insan ölmesin,
Ekonomi düzelsin diye korkudan oylarını verdi birçok insan napsın

Gazeteciler kendilerini halktan soyutladıkları için hüsrana uğramaya devem edecekler onlar başka gezegenin insanları paris'te kahvaltı yaparlar , londra sokaklarında dolaşırlar kendi insanını aşağlarlar ve zaten anlamaya çalışmazlar onlara genel kültürü üst düzey halka inemezler
gurme içinde yabancı lokantalarla köşe yazarlar yazılarıyla hava atarlar , iğrenç insanlar , kendilerine çeki düzen vermek zorundalar umarım köşe yazarlık biter objektik haber almalarımız çoğalır ve daha kaliteli gazeteciler yetişir, artık internet var halkı istedikleri gibi yönlendirmeli zor , koalisyon hükümeti yıllarca yaşadık ve çektik o yüksek rakamlı enflasyonları halk oyuna gelmedi
yaşadıklarını tekrar yaşamak istemedi , zaten mhp ve chp koalisyonda anlaşsaydı böyle sonuç çıkmazdı halk bu partileri cezalandırdı
tarhan erdem 2008 sonuçlarını bıldığı için,anket sonucunda,çok saldırıya uğamış,linç edilmişti,oda senın yukarda tazdıklarını söleyip,gazetecilerin öle yaşadığı için sonucu bılemedığını sölemişti

Back