Halı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Askikubra

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2012
3
0
Halı alırken dikkatli olunmalı

Halı seçiminin kullanılacak mekâna göre yapılması önem taşıyor ve halının dokusu, bu anlamda belirleyicidir. Örneğin çocuk ve oturma odalarında yoğun kullanım etkisi düşünülerek, aşınma ve kirlenmeye dayanıklı, sık ilmekli halılar tercih edilmelidir.

Kaliteli yönlerle dokunan halının ömrü uzun ve lekelere karşı direnci yüksek oluyor. Bunun için fiyat, renk ve dokunun yanı sıra; kolay temizlenebilme, ısı yalıtımı ve ses emiciliği gibi ayrıntılara da dikkat edilmesi gerekiyor. Halının yumuşaklığı, kırışma yoğunluğu, suya ve ışığa karşı duyarlılığı ise önemsenmesi gereken diğer unsurlar olarak öne çıkıyor.

İster makine ister el dokuması olsun halının yapımında kullanılan malzemenin kalitesi ve yünün oranına dikkat edilmelidir. Bunun için en basit yöntemi halının çıkardığı hav oranına bakmak. Kaliteli halılarda hav oranının çok düşüktür. El dokuması halıda kaliteyi belirleyen unsurların başında ilmik sayısı geliyor. Ancak çok sık dokunmasına karşın kalitesiz düğümden oluşan halılara da dikkat edilmelidir. Türkiye'de üretilen halılarda kullanılan düğüm tekniği dayanıklıdır. Buna karşın Çin, Nepal ve Pakistan'dan gelen halılar ise pek önerilmiyor.


Duvardan duvara halı

Yanlış inançları değiştirmek kolay değildir. Ama duvardan duvara halılar için yaygın olan “mikrop yuvası, kokuyor, çürüyor” gibi tüm yanlış inanışlar laboratuarlarda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ışığında artık tarih oldu. Uzmanlar, bu çalışmalar ışığında duvardan duvara halıların diğer sert yer döşemelerine göre daha sağlıklı olduğunu şu maddelerle açıklıyorlar:

1- Kaymayı önler
Duvardan duvara halı kaza riskini ve incinme şiddetini azaltır. Nemi absorbe ederek kaymayı önler. Düşme ve çarpmaların etkilerini de azaltarak yüksek seviyede bir ayakaltı güvenliği sağlar. Sert zeminlerde sıkça karşılaşılan yerden yansıyan güneş ışığının gözü alması ve bu sebeple yaşanabilecek kazalar, halı kaplı mekânlarda olası değildir.

2- Gürültü kontrolü
Halı mükemmel bir ses emiciliği sağlar ve huzurlu, rahatlatıcı, daha sessiz bir iç ortam yaratır. Çocukların öğrenimini engelleyen, stres ve dikkatsizlik yaratan dış sesleri azaltır. Mükemmel akustik avantajlar sağlar. Ses ve gürültü gibi çevresel stresi azaltır, ayrıca dokusu ve rengi sayesinde de görsel huzur ve konfor sağlar.

3- Omurga dostu
Sert yüzeylere nazaran, halının üzerinde yürümek çok daha basittir. İlerleyen yaşlarda meydana gelebilecek omurga ve eklem rahatsızlıklarına karşı bireyi korur.

4- Ayak sağlığı
Çocukların gelişiminde, ayak sağlığına sert zeminlere göre büyük katkılar sağlar.

5- Hava kalitesi
Düzenli olarak vakumlanmış / elektrik süpürgesi ile silinmiş halı bir alerji ve mayt kaynağı değildir. Daha da ötesinde, içinize çektiğiniz dâhili hava, halı varsa daha temizdir. Karşılaştırıcı testler, halıyla kaplı mekânların sert yüzeyli mekânlara kıyasla iki kat daha az toz partikülleri barındırdığını gösteriyor. Uluslararası sağlık kuruluşlarının yaptığı araştırmalar, halı kaplı mekânlarda solunan havada, sert zeminlere göre çok daha az toz ve alerjik madde bulunduğunu gösteriyor.

Astım ve alerji hastaları için yararlı
Alman Alerji ve Astım Birliği 'DAAB' 2005 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen Astım ve Alerji kongresinde, duvardan duvara halıların, toz tutması bakımından astım ve alerji hastaları için yararlı olduğunu belirtiyor

Halıdan leke çıkarmanın püf noktaları
Hemen beyaz kâğıt havlu veya emme özelliği bulunan bir bezle döküleni ovalamadan kurulayın.

Leke çıkarıcı maddeleri önemsiz bir alanda test edin. Halının üzerine temizleyiciden birkaç damla damlatın ve 10 dakika sonra kâğıt havluyla kurulayın. Eğer halının renginde bir değişme olduysa, bu temizleyiciyi bir daha kullanmayın.

Leke çıkarma tablosunda listelenen temizleyicileri, emme gücü olan bir havluyla uygulayın ve hafif hareketlerle dökülen yeri kurutmaya başlayın. Halınızı ıslatmayın.

Aşırı dağılmayı engelleyebilmek için lekenin bir kenarından çalışmaya başlayın.

Leke çıkarıcı, lekeyi çıkarttığında, kâğıt havlu veya emme gücü olan kuru bir bezle basınç uygulayarak nemi alın.

Temiz ve ılık suyla, temiz bez kullanarak durulama yapın. Yine kenardan içe doğru hareket edin. Ovalamayın.

Kurulamak için beyaz kağıt havluyu 1-1,5 cm. kalınlığında katlayıp nemli alanın üzerine ağırlık koyarak yerleştirin. Havlu ıslandıkça değiştirin. Alan kuruduktan sonra, dokunun tekrar düzelmesi için halının havını parmaklarınızla fırçalayın.

Halıdaki yemek lekelerini tıraş köpüğünü 15 dakika leke üzerinde bekletin. Sirke ve su karışımından oluşan sıvıyla durulama yapın.

Halınıza kahve dökülmüşse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin.

Ezilmiş halılar için

Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzletmek için, ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin. Bu işlemi yaparken ütüyü çok fazla bastırmamaya çalışın. Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini göreceksiniz. Gerekirse biraz da fırçalayabilirsiniz.

Halı seçerken bunlara dikkat!

Evinize ‘sıcacık’ bir hava katan halıları seçerken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Fiyat, renk ve boyutun yanı sıra, halının türü ve kullanılacağı mekanın durumu seçimi yönlendiriyor.

İç dekorasyonun bütünleyici detaylarından biri olan halıları seçerken, öncelikle halının ihtiyacınıza cevap verip vermediğine bakmanız öneriliyor. Uzmanlar; her zevke ve keseye göre halı çeşidi olsa bile, içlerinden size en uygun olanını bulmanız için şunları öneriyor:

Halının kullanılacağı zemin seçiminizde önemli rol oynamalı. Oturma odası gibi yaşam alanlarında aşınmaya dirençli halılar tercih edilmeli.

Dayanıklı olmalı

Halının yumuşaklığı, kırışma yoğunluğu, suya ve ışığa karşı duyarlılığı da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Yeni görünümünü uzun süre muhafaza edebilen, dayanıklı ve düşük bakım maliyetli halılar; kullanım kolaylığı ve maliyet avantajı sağlar.

Halının kolay döşenebilmesi, kolay temizlenebilmesi, ses emiciliği ve ısı yalıtımı gibi özelliklere sahip olması, kolay tutuşmayan bir yapıya sahip olmasına da dikkat edilmelidir.

Yer önemli
Çocuk odasında daha yoğun bir kullanım olacağından ve kirlenmeye daha fazla dayanıklı olan sık halılar tercih edilmeli. Neme ve küfe de dayanıklı olan elyaf ile üretilmiş halılar ise dış mekanlarda kullanım için idealdir.

Toplu yaşam alanları için halı seçerken ise kalite ve maliyet arasındaki ilişki gözetilerek daha yoğun kullanıma maruz kalacağı düşünülerek aşınma, kir ve leke oluşumunu engelleyecek çeşitler üzerinde yoğunlaşmalıdır.

Duvardan duvara

Desen, renk ve doku olarak sınırsız seçenekler sunan duvardan duvara halı, sağladığı avantajlarla öne çıkan bir halı türü. Hareket özgürlüğü sağlaması, her türlü zemine uygulanabilmesi ve kolaylıkla sökülebilmesi nedeniyle tercih ediliyor. Isı ve ses yalıtımı ile kaygan olmayan bir yüzey sağlaması da duvardan duvara halıyı avantajlı hale getiriyor.

Açık renk evi geniş gösterir

Halının rengi ve deseni mekanın havasını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Açık renk bir halı, alanın daha geniş ve ferah görünmesini sağlarken, ışığı yansıtma özelliği mekanı daha aydınlık yapar. Koyu renkler ise daha sıcak bir atmosfer yaratılmasına yardımcı olabilir. Orta renk tonlarındaki halılar daha kolay temizlenme imkanı sunar. Düzensiz ve çok renkli desenler, kir ve lekelerin görünürlüğünü azaltır. Büyük desenli halılar, mekanı daha dar, küçük desenli halılar ise daha geniş gösterir.

Nasıl temizlemeli?

Halınızı sadece yıkayarak temizlemeniz şart değil. Yazın güneşli havalarda hav kısmı yere gelmek suretiyle en az üç saat güneşte bekletilip, sırtına hafif darbeler vurarak içinde biriken tozlardan arındırabilirsiniz. Süpürdükten sonra sirkeli ve sabunlu su ile silebilirsiniz.

Temizlik işlemi yapılırken saçaklara çok dikkat etmek gerekir. Saçakların nemden dolayı çürümesi ve eksilmesi, halının değerini düşürür.

Dört-beş ay boyunca hiç havalandırılmayan mekanlardaki halılar güve tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden halıların naftalinlenmesi gerekir.

İpek ve yün halıların birinci ve en önemli düşmanı rutubettir. Bu nedenle halınızı kullanacağınız yeri seçerken malzemesini dikkate almalısınız.

Doğru seçilmiş bir halının düzenli olarak bakımı, sıkışmış kirlerden kaynaklanan aşınmayı, kir ve leke oluşumunu engelleyerek halının ömrünü uzatır. Genel bakımın 12 ile 18 ayda bir yapılması önerilir.
 
Son düzenleme:
X