Sigarada 4000 farklı zehir vardır. Bir nefes sigara dumanıyla içimize çektiğimiz zehirlerden birkaçı:
Polonyum-210 (kanserojen)
Radon (radyasyon)
Metanol (füze yakıtı)
Toluen (tiner)
Kadmiyum (akü metali)
Bütan (tüp gaz)
DDT (böcek öldürücü)
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehri)
Arsenik (fare zehri)
Amonyak (tuvalet temizleyici)
Karbonmonoksit (egzoz gazı)
Aseton (oje temizleyici)
Naftalin (güve kovucu)
Nikotin (bağımlılık yaratan tek madde)
Dibenzakridin (zehir)…… ve 3885 zararlı maddeSigaranın Zararları:
Bir nefesle içimize çektiğimiz sigara dumanı, ter veya idrar yoluyla dışarı atılana kadar vücudu-muzda çok büyük tahribat yapar. Bir sigara bağımlısının, ağız kanserine yakalanma riski çok yüksektir. Ayrıca tütün ve duman diş eti hastalıklarına ve diş çürümesine sebep olur. Beyine giden oksijende azalma olduğundan beyin damarlarının daralmasında neden olur. Bu durum kişiyi felce kadar götürür. Sigara dumanındaki Hidrojensiyanid, bronşların çeperini yakar. Akciğer salgılarında azalma olur ve bu da kronik öksürüklere yol açar. Sigara içenler, içmeyenlere göre on kat daha fazla akciğer kanseri olma riski taşırlar. Sigarada bulunan Karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Bu yüksek kan basıncının böbreklere de zararı olduğu aşikârdır. Sigara tüketimine bağlı olarak, midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar.
Sigaranın sağlık üzerindeki etkilerini belirlemek için yapılan araştırmalara göre, sigara tiryakisi erkeklerin %40'ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu oran sigara kullanmayanlarda %18'dir. Sigara kullanan kadınlarda ise rahim kanseri riski çoğalmaktadır, hamile kadınların sigara içmesi ise sakat ve ölü doğumlarla sonuçlanmaktadır.
Tüm bunlara rağmen, sigarayı bıraktığınız anda vücut kendi kendini yenileyerek tamir etme-ye başlar.
Pasif İçiciler:
Sigara kullanan kişilerin bulunduğu ortamlarda bulunan kişiler, pasif içici olarak adlandırılır ve sigaranın zararlarından çok fazla etkilenirler. Bu durumu biraz olsun engellemek için toplu olarak bulunulan yerlerde içen ve içmeyen kişileri ayrı ortamlarda tutmaya yönelik çalışmalar vardır. Örneğin birçok restoranda sigara içilen ve içilmeyen bölümler ayrılır. Ancak bu önlemlere rağmen, sigara açık havada bile içmeyenlere zarar vermekte ve rahatsız etmektedir.
Çocuklar için, risk çok daha ciddidir. Çünkü akciğerleri henüz gelişmektedir ve onlar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veririler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda, kulak ve boğaz enfeksiyonları, bronşit ve zatürree sıklıkla görülen hastalıklardır. Çocuk kanserlerinin % 15'i evde sigara içilmesinden kaynaklanmaktadır. Onun için, lütfen evinizde sigara içmeyin.
Dünya sağlık örgütü, sigara alışkanlığının dünyanın en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan etmiştir.
Sigarayı Bırakmanın Yolları:
Sigara tiryakisi olup 10 yıl önce bırakmış bir kişi olarak, en başta şunu ifade etmek isterim ki; sigarayı bırakmak beyinde başlar. Bırakamıyorum diyen insanlar kimse, kusura bakmasın ya yalan söylüyor, ya da gerçekten bırakmak istemiyor, kendini kandırıyor. Azaltılarak sigara bırakmak çok zordur. En etkilisi bir anda ve tamamen bırakmaktır. Başarı sağlanabilmesi için sigarayı bıraktıktan sonraki süreç çok önemlidir. Kesinlikle değil bir dal, bir nefes bile almamak gerekiyor. Gerçi çok hoş anlarda en yakın (!) arkadaşınızın uzattığı bir dal sigarayı almamak, geri çevirmek güçlü bir irade gerektiriyor, ama başarılı olmak da buradan geçiyor. Yani “sigara, ben seni bıraktım” deyip, her ne şart ve durumda olursa olsun sigaraya el uzatmaktan kaçınmalıyız.
Sigara içmeye devam edecek olanlar;
Artık yavaş yavaş toplumdan dışlanmaya başladıklarını,
İçtikleri sigarada 4000'den fazla zehirli madde bulunduğunu,
Akciğer kanserine yakalanan hastaların %94'ünün sigara tiryakisi olduğunu,
Sigara içen annelerin çocuklarının, cenine yeterince oksijen ulaşamaması sebebi ile geri zekâlı olduğunu,
Günde 20 sigara içmek sureti ile 20 yılda vücutta 7 kg is ve katran biriktiğini,
Bütün uyuşturucular arasında en fazla ölüme sebep olan maddenin sigara olduğunu