Hacklenmek Türkiye ye pahalıya patladı

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.017
30.373
60
Başta sosyal medya olmak üzere dijital teknolojinin son ürünleri dünya çapında hızla yayılmaya devam ediyor. Bu hıza ayak uyduran hatta geride bırakan tek gelişme ise bilgi teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen korsan saldırılar. İster kullanıcı bilgilerinin çalınması ister şirket verileri olsun, konuya yönelik yapılan çok sayıda araştırma kayıpların hızla arttığını gösteriyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin (CSIS) yayınladığı raporda, geçen sene sanal saldırılar nedeniyle dünya ekonomisinin yüzde 0.8’lik bölümünün yasadışı örgütlerin cebine gittiğini gösteriyor. Yaklaşık 600 milyar dolarlık bir büyüklüğe denk gelen bu miktar her yıl artış gösteriyor.

TÜRKİYE'NİN KAYBI

Araştırmalara göre Türkiye ekonomisinin de yıllık kaybı bu kapsamda yaklaşık 600 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Ancak söz konusu rakamın sadece yaklaşık bir değer olduğu belirtilerek küresel kapsamda asıl kaybın 2-3 trilyon dolar seviyelerinde olabileceği belirtiliyor. Pek çok şirketin imaj kaybı endişesiyle saldırıları duyurmadığına işaret eden uzmanlar güvenlik güçlerinin de sorunlarla mücadele etmekte zorlandığını belirtiyor.

Buna göre geleneksel suç takibi ve tanımına kıyasla büyük farklılıklar gösterebilen siber suçlar, güvenlik güçleri tarafında da tamamen farklı birimlerin oluşturulmasını gerektiriyor. Ancak dünya çapında bu değişim zar zor iler-lerken siber suç örgütleri neredeyse ellerini kollarını sallayarak hemen her alanda terör estirmeye devam ediyor. Raporlara göre geçen sene dünya çapında 800 milyon kişinin kullanıcı bilgileri çalındı. Çalınan bu bilgilerle kazanılan yasadışı geliri ise 160 milyar doları buldu. Pasta bu kadar büyük olunca pay kapmak isteyenlerin de sayısı hızla artıyor.

PERAKENDE GÖZDE ALAN

Raporlar siber saldırı ve kimlik hırsızlıklarının dünya çapında en çok yüzde 55 ile perakende sektöründe olduğunu gösteriyor. Bunu sırasıyla yüzde 20 ile finans izlerken üçüncü sırada ise yüzde 9 ile teknoloji şirketleri yer aldı. Saldırıların neden oldukları zararın asıl faturası ise doğrudan sıradan çalışanlara kesiliyor. Zira iş ve üretim aşamasından çalınan bu kaynaklar dünya çapında her yıl yüz binlerce nitelikli istihdamın kaybolmasına neden oluyor. Sorunun çözümü ise polisiye güçlerden ziyade büyük ölçüde teknolojiyi kullananlarda, yani bizlerde. İnternet ve mobil cihazların kullanımında yalnızca en temel güvenlik önlemlerine bile uyacak olsak kayıplar dramatik bir şekilde düşüşe geçecektir.

FACEBOOK'UN GÜVENLİK AYARLARI TEHLİKEYİ ÖNLER

-Hemen Facebook’un bu gibi durumlar için hazırladığı https:// www.facebook.com/hacked adresine girin.

-Öncelikle hesabınızı bulmak için telefon numarası, mail adresi, kullanıcı adınız gibi bilgilerden birini kullanmalısınız.

-Ortaya çıkacak liste içerisinde sizin olduğunu düşündüğünüz hesabı bulun ve “Bu Benim Hesabım” seçeneğini tıklayın.

-Sistem sizden bir dizi şifre ve güvenlik verisi isteyecektir. Bunları doğru olarak girin. Çok uzun olmayan bu işlem sonucunda hesabınız tekrar size geri verilecektir. Ama bu aşamada hesabınızı neden çaldırdığınızı mutlaka belirlemelisiniz.

-Hemen güvenlik ayarlarınızdan hesabınıza farklı cihazlardan bağlanılması halinde şifre istenmesi seçeneğini aktif hale getirin. Adres defterinizde değişikliklerin olup olmadığına bakın.

TWITTER'IN YARDIM DESTEĞİ HESAPLARI GERİ GETİRİYOR

-Öncelikle https://support.twitter. com/ adresine başvurup zararı en aza indirecek temel önlemleri alın.

-Bu aşamada hesabın gerçekten size ait olup olmadığını kanıtlamanız gerekecektir. Bunun için Twitter destek birimi sizden bir dizi bilgi ve şifre isteyebilir. İstenilen bilgileri doğru şekilde cevapladığınız takdirde hesabınızı olduğu gibi geri alma şansınız çok yüksek.

-Ama bunun için elinizi çabuk tutmanız gerekir. Zira geçen her saniye kötü niyetli olanlar bu sürede sizin adınıza yanlış bilgiler yayabilir.

-Hacklenmemek için şifrenizi çok basamaklı ve mantıksal olmayan karakterlerden oluşturun. Twitter gibi sosyal medya hesaplarınıza ‘ek özellik eklentisi’ adı altında sunulan uygulamaları yüklemeyin.

-Bloglar üzerinden sürekli yenilenen sadece sosyal medya bilgilerini çalmak için üretilen uygulamalar hakkında bilgi edinin.

-Şüphelendiğiniz uygulamalar varsa hemen silin ve gerçekten silinip silinmediğinden emin olun. Hesabınıza yönelik onay mail’ini alacağınız e-posta hesabınızın güvenli olmasına dikkat edin.
haberturk.com
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…