Güzellikleri

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
SUYUN ÖBÜR YANI: YUNANISTAN

y1.jpg


Yunanistan, demokrasinin beşiği kendine özgü bir Akdeniz ülkesi, ama biz onu en yakın komşumuz olarak tanıdık. Yunanistan aslında yemekleri, dansları, müziği ile bize çok yakın. Hem Türkler hem de Yunanlılar keyfi sever, İstanbul’daki Rumlar birçok güzelliğe ve sanata sahipti . Onlar ülkemiz için farklı bir renk bir mozaik...

y2.jpg

Biz genelde ne kadar “bozkır” insanı isek, onlarda o denli “denize” bağlıdır. Bebekler bile sahilde güneşlenen annelerine eşlik ederler. Büyürler, serpilirler ve motosiklet veya bisikletle sevgililerini yanına alıp “keşif” gezilerine başlarlar. Anakarada veya adalarda denize inen tüm sokaklardaki tavernalar gençleri bekler. Asırlık çınarların gölgesinde bir fıçı içinde kitabını okuyan “Diyojen’e” yaklaşan Büyük İskender sormuş: “Dile benden ne dilersen?” Diyojen ise ışığını engelleyen İskender’i başını bile kaldırmadan “Gölge etme başka ihsan istemem” diye yanıtlamış.

y3.jpg

Rahattırlar, aceleye gelemezler, her köşede bir kuaför, bir güzellik salonu var. Yani kendilerine iyi bakıp güzel görünmek isterler. Ama ağızlarından “sigara” da eksik olmaz. Başta biraz aksi olabilirler ama onlara “gülümserseniz” o zaman hemen dostluk köprüleri kurulur. Dört yüz yıl Osmanlı egemenliğinde kalmış, 1924 mübadele anlaşması ile nüfusunun 1/3’ü Türkiye’den göç eden Yunanistan’da adım başı Türkçe bilen biri ile karşılaşmak mümkün. Rakının “uzo”, şişkebabın “sütlaki”, işkembenin “podi” olarak isimlendirildiği Yunanistan’da sokaklarda dilenci ya da mendil satan çocuklar artık yok.

y4.jpg


YUNANİSTAN’IN KALBİ: ATİNA

Dört buçuk milyon nüfusu ile Yunanistan’ın kalbi olan üç bin yıllık Atina yılda 300 gün güneşi gören bir şehir. Atatürk’ün arkadaşı Yunan Cumhurbaşkanı Venizelos’un adını taşıyan yeni Atina havaalanı sizi Avrupa başkentlerinin standartları ile karşılıyor. Atina’da insanlar yaz aylarında gündüz uykusuna yatar. Atina kalabalıktır, plansızdır ama mitolojik, arkeolojik ve kültürel değerleri ile bir çelişkinin yumağıdır. Persler, Germenler ve Haçlı seferinde Latinler bu kenti istila etmiş. Osmanlılar, Almanlar derken uzun dönem askeri cuntalar yaşanmış Atina’da. Ama Atina neşesinden, eğlencesinden ve hareketinden hiçbir şey kaybetmemiş.

y5.jpg


O BİR SEMBOL: AKREPOLİS

Yunan mimarisinin en muhteşem ve en etkileyici eseri Akrepolis yüzlerce yıldır çok sayıda gezgini Atina’ya çeker. Yüz elli metre yükseklikteki kayalık bir tepenin üzerine kurulan, bir kale değil, bir dini merkez olarak planlanan Akrepolis, tanrıça “Athena” adına adanan tapınakları , ilginç dokusu zeytinliklerle kaplı çevresi ile her gezgine özel bir haz verir. İşte Akrepolis’in önemli parçaları; dev sütunlarla çevrili dikdörtgen biçimindeki yaşlı tapınak Parthenon, bakireler balkonundaki taşıyıcı sütunları ile Karyatitler, Büyük İskender başı, Arkaik heykeller, rölyefler, çanak ve çömlekleri ile özel Akrepolis Müzesi. Tepenin yamacında yer alan antik Irodion Açık Hava Tiyatrosunda Liza Minelli, Frank Sinatra ve Maria Callas gibi bir çok ünlü konser vermiş.
Ülkemizde Aspendos Antik Tiyatrosunda tarihi doku içinde konserleri izleyebiliyorsunuz.
1896 yılından sonra 2004 yılında da olimpiyatlara ev sahipliği yapan bu kent yılların savaşlarına, çekişmelerine, kinlerine rağmen tanrıları ile iç içe ve özgürce barış içinde yaşıyor. Matematiğin, felsefenin, tiyatronun, heykel sanatının, siyasetin ve mimarinin ünlü kişilerini koynunda barındıran bir şehir; Atina. Yüz kilometre Yüz kilometre uzunluğundaki plajında rahatça denize giriliyor.

y6.jpg

İstanbul’daki Zapyon Lisesi’ni inşa eden ailenin armağanı olan “Zappion Parkında” yeşile olan hasret gideriliyor. Agora’da ise Perikles ile Sokrates’in izlerini sürmek mümkün ! Dut (bez ağacı), turunç ve zeytin ağaçlarına Atina sokaklarının her köşesinde rastlamak bu kente Akdeniz kültürü ile bütünleşen ayrı bir soluk veriyor.
Syntagma (yani Anayasa) meydanı Atina’nın merkezi olarak kabul ediliyor. Klasik Yunan tarzındaki Yunan Parlementosu ve önünde nöbet bekleyen Evsun Kıtası, Atina’nın Pera Palas’ı Grande Bretagne (Büyük Britanya) Oteli bu meydanın dikkati çeken binalarını oluşturuyor.

y7.jpg


ATİNA TAVERNA ve EĞLENCEYİ SEVER!

Saat 14.00 sonrası öğle uykusuna yatan Atinalı akşam olunca evinde duramaz. Zaman “taverna zamanıdır.” Caciki, dolmades, fava, ahtapodi ve kalamari zamanıdır. “Plaka” Atina taverna kültürünün tüm şiddeti ile yaşandığı, her binasından Rebetico müziğinin yükseldiği, çiçek tepsilerinin döküldüğü; turistlerin ziyaret etmeyi ihmal etmedikleri bir mahallesidir. Yedi tepesinin en yükseği olan Likayitus Ayias’a çıkarsanız kahvenizi yudumlarken Atina’yı 360 derece açı ile seyredebilirsiniz.

Alintidir...
 
Ben gittim yunanistana, üstelik vizesiz. Eğer gitmek isteyen varsa aydnlatırım.
Ayrıca b uradan küçük bir bilgilendirme deyapayım yanlış anlaşılmasın nasıl gittiğim.
Ben gemi seyahati yaptım. Gittiğim geminin sahibi yılarca bürokratik konularla uğraşıp sadece kendi gemisi adına vizesiz tur sahibi olmuş. sadece pasaport yeterli oluyor. Gezilerde her bütçeye uygun var. Ben gittiğimde öğrencilerde vardı, çok ünlü bir işadamı ve eşide.
Harika bir gezi oldu. Bana mesaj atanlara hangi turla gittiğimi yazarım..

becerebilirsem resimde koyacağım.
Kendinize ii bakın....
 
Resimdeki kızım olur...
Atina akropolis...
yunanistannnnn052bo3.jpg



Kızım ve kuzeni.
Mykonos sahilinde keyif yaparken....


yunanistannnnn124au4.jpg




Kankiler santorinide yerimseniben


Oia köyü.
Muhteşem bir yer, insanı büyülüyor...
yunanistannnnn175tt1.jpg
 
arkadaşım Selanık nasıl ben anneanemim dedemin memeleketini görmek için gidicem nerede kalırım pasaportum vizesiz
 
Merhaba Seray Hanim,

Ben bu yaz gitmeyi dusunuyorum rica etsem bana bu gezinin bilgilerini ve turun iletisim numaralarini verebilirmisiniz?

Faydali bilgileriniz icin tesekkurler.
 
arkadaşım Selanık nasıl ben anneanemim dedemin memeleketini görmek için gidicem nerede kalırım pasaportum vizesiz

Canım bizim turda Selanik yoktu. Atina, Midilli adası; Santorini ve Mykonosa gittik. Belki selanikli turlarda vardır. özel mesaj atana tur acentasını yazarım...
 
Ben de Avrupa Gönüllü Hizmeti programıyla gittim bu muhteşem ülkeye. Xylokastro kasabasındaydım. Her saniyesi aklımda. Oraya yerleşmeyi bile düşünüyorum.
 
X