Güzel dilimiz

teolog

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
30 Ekim 2008
7.974
8
0
Afyon
iyi akşamlar kızlar forumda rastgeldiğim ve gözüme takılan bikaç ifadeler var
dilimizle ilgili biliyorsunuz milletleri en iyi kültürleri yansıtır
dil de kültürün içindedir ama yabancı kelimeler girip öztürkçemizdeki ifadeler dururken onları kullanmak yerine öztürkçemize sahip çıksak olmaz mı
ben elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum muhakkak hata yapmışımdır neyse örneklere geçeyim
gerçek hayat değil de reel
hijyen yerine temiz ya da sıhhatli
ironi yerine çelişki demek uygun olmaz mı
bunun dışında kıslar yerine kızlar desek
uyus yerine uyuz desek
ne dersiniz sizin de var mı öyle gözünüze takılan

iyi akşamlar kızlar forumda rastgeldiğim ve gözüme takılan bikaç ifadeler var
dilimizle ilgili biliyorsunuz milletleri en iyi kültürleri yansıtır
dil de kültürün içindedir ama yabancı kelimeler girip öztürkçemizdeki ifadeler dururken onları kullanmak yerine öztürkçemize sahip çıksak olmaz mı
ben elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum muhakkak hata yapmışımdır neyse örneklere geçeyim
gerçek hayat değil de reel
hijyen yerine temiz ya da sıhhatli
ironi yerine çelişki demek uygun olmaz mı
bunun dışında kıslar yerine kızlar desek
uyus yerine uyuz desek
ne dersiniz sizin de var mı öyle gözünüze takılan

güzel bir konuya değinmişsin sevgili teolog.. yanlız ufak bir sorun var, maalesef bazı kelimelerin Türkçesi yok.. yani mesela ironi nin kelimesine karşı gelecek bir kelime maalesef Türkçe de yok, veya bizim Türkçe diye bildiğimiz kelimeler de zaten yabancı kökenli..

Ama özellikle yazım yanlışları konusunda birşey diyemem, çok haklısın.. Noktalama eksikliği ve konuştuğumuz gibi yazmak bence de çok doğru değil.. :hulya:

ironi çelişki diye biliyordum demekki yanlış biliyormuşum sağol ofis cim
sürekli yazdığımız için noktalamaya dikkat etmiyorum küçük büyük harflere ama
kelimeleri katletmemeye çalışıyorum bugün iki defa kızlar yerine kıslar gördüm rahatsız oldum açıkcası

Ohooo buna benzer bir konu açmıştım ama neredeyse taşlanacaktım.
Burası sanal alemmiş burada öyle yazılırmış, o mesajı yada yorumu beğenmiyorsak okumayacakmışız v.s.

güzel bi konuya değinmişsin canım.
vala ne yalan söleyim bende dikkat etmeye çalışıyorumm ama bazen hiç farketmedenn harfleri değiştirerek kullanıyorumm.

p yerine q
z yerine s
c yerine j
v yerine f veya w
ya da geliyorum yerine geliorum

zamnla alışyorsun.şimdi dikkat etsemde bi yere kadar.sonra bakıyorumki yine aynı yazmışımm.

bu msjı yazarken bile zorlandım vala

daha dikkatli olmaya çalışacağım canıma.s

Son düzenleme:

Birde fake çıktı şimdi hadi hayırlı olsun, sahte diyemiyorlar da fake diyorlar yazık...
Keşke yönetim bir uygulama getirse de Türkçeyi bilerek başla türlü kullananlara ceza verilse, mesajları silinse mesela.
Üye olduğum bir sitede böyle bir uygulama var ve çok takdir ediyorum.
Mesajlarda bu türden kullanım varsa o mesaj siliniyor.
Eğer yazım hatasıysa kırmızıyla vurgulanarak düzeltiliyor.
Yönetim bunu dikkate alır mı bilmiyorum ama bence son derece etkili bir uygulama.
Mesajlarının silindiğini gören üyeler daha dikkatli olurlar diye düşünüyorum.

Birde fake çıktı şimdi hadi hayırlı olsun, sahte diyemiyorlar da fake diyorlar yazık...
Keşke yönetim bir uygulama getirse de Türkçeyi bilerek başla türlü kullananlara ceza verilse, mesajları silinse mesela.
Yönetim bunu dikkate alır mı bilmiyorum ama bence son derece etkili bir uygulama.

güzel bir uygulamaymış.
umarım dikkate alnır..elimden geldiğince dikkat ediyorum mutlaka hatalarımız vardır.
ama bariz şekilde yapılan hata ve katledilen o kadar çok kelime varki,

http://www.kadinlarkulubu.com/site-...351-konu-ba351l305klar305-5.html#post13828155
böyle bir link açılmış bu linke yazım hatalarıyla dolu başlıkları bildirirseniz anında düzeltiliyor kızlar

başlıkların değiştirilmesi yerine şöyle bir uygulama daha iyi olur aslında.

fisfisfis

bazen insanlar, buraya gerçekten derin üzüntülerini, acılarını paylaşmak için konu açıyorlar.. Makale yazar gibi, her kelimeye, noktalama işaretlerine dikkat edilmesi çok zor olur.. Çoğu kişide bilmiyor zaten ya neyse...

Yabancı kelime kullanımına kısmen katılıyorum.. Ancak ne var ki burada sadece Türkiyeden katılım sağlanmıyor. Birçok ülkeden insanlar yazıyor.. Türkçede bir kelimeyi unutup, onun yerine sık kullanılan ve anlamı bilinen başka bir kelime kullanılmasını çok yadırgamıyorum aslında.. Kaldı ki Türkçe'miz bazen maalesef çok yetersiz kalabiliyor..

Benim en büyük tepkim insanların; (özellikle hani son zamanlarda Tikky diye adlandırılan kişilerin) konuştukları gibi yazımlarına... Görüntü kirliliğinden başka birşey katmadıklarını görüyorum.. Hadi konuşma gitti, ama bir süre sonra u yazmaya ve okumaya da etki ediyor.. Yazık... :umursamaz:

ya noktalama işaretleri harf düşmesi gibi şeyleri sorun yapmıyorum ben
gerçekten de uzun uzun yazacaksın ne kadar dikkat edebilirsin ki
ama arkadaşların dediği gibi z yerine s
k yerine q
bir ara dikkatimi çekti bir arkadaş duş yerine dush yazdı
kelimenin kökeninin katledilmesi beni rahatsız ediyor sonra yeni yeni yabancı kelimlerin yerleşmesi
uydurma ya da sahte yerine fake
gibi

ben de değil yerine deyil, eğlence yerine eylence yazanlara şaşırıyorum, acaba bilmiyorlar mı...
çağre, miğde yazanı da gördüm.

Back