- 14 Eylül 2009
- 2.345
- 1.123
Ben de Bursa da gürültülü bir mahallede oturmuştum eskiden. Orda da bi amca vardı millete ağzının payını veren.Bizim çocukluğumuzda bi Osman dayımız vardı.
Azıcık sesimiz yükselsin başımızdan aşağı bi kova suyu boca ederdi, iner bütün mahallenin çocuklarını sopayla kovalardı.
Millet evinde oynayamadığı için sokağa koşar, biz sokakta oynayamadığımız için eve kaçardık.
bi kova su ve bi kızılcık sopası da bi fikir hehe
iyi oldu arkadaşım sen de yazdın,rahatladındurumunuz çok zor ama halinize şükredin mi desem,ne desem bilemedim. Aynı dertten muzdaribim ama farklı bir şekilde evim müstakil,yan komşularımız ise 3 oğlu ile birlikte yaşayan bir anne,sabahın köründe kendi aralarındaki kavgayla başlar günümüz ama hafif tartışmadan bahsetmiyorum küfür kıyamet,hakaretler havada uçuşur haftada bir cam kapı mutlaka aşağı iner,sonra öğlene doğru bu üç oğlan hemen benim evimin köşesinde yuvalanmaya başlarlar onları gören bilimum mahalle serserisi ile birlikte bira sefaları arabadan açılan son ses roman havaları,kendi aralarında küfürleşmelerle beraber. Akşam yemeklerini yiyip tekrar köşe başına,bu sefer bira ve esrar partileri başlıyor gecenin 3'üne-4'üne kadar tabii bu arada sokaktan gelip geçen insanlara sataşıp yine ağza alınmayacak küfürler eşliğinde sokakta avaz avaz kavga ederek geçer hayatları. Hayattan hiçbir beklentisi olmayan,serseriliği marifet sayan insanlarla uğraşıyorum,ağzını açıp birşey diyemiyorsun kaybedecek hiçbirşeyi olmayan,heran kavgaya hazır tiplerle ben ve eşim mahalle ortasında bıçaklı kavgalara giremeyeceğimize göre sabredip bu evden ve bu mahalleden kurtulacağımız günün hayali ile yaşıyoruz siz yardım istemişsiniz kendi derdime çare bulamadım ama bu rezillikleri okursanız belki biraz daha katlanılır hale gelir sokaktaki çocuk çığlıkları ve ebeveyn sorumsuzluğu kolaylıklar diliyorum sizede bu arada kendime de tabiii bunlar sadece bu aile ile yaşadıklarımız yolum eskişehirden izmirin en berbat mahallelerinden birine düştü,sabaha karşı kapının önünden geçen her arabanın oldukça kuvvetli baslar eşliğinde roman havaları çala çala düğün salonu tarzında mahallede tur atmasını,etraftaki her komşunun ailesinden birinin hırsızlık,gasp,adam öldürme yada yaralamadan hapiste olduğu gerçeğini,güzide roman hanımlarının kapı önlerinde sıcak yaz günlerinde bağıra çağıra kapı muhabbetlerini sonrasında mahallede hemen hemen her gece sülalecek sokaklara dökülüp silahlı,bıçaklı en masumu bol küfürlü kavgalarını yazmamışım bile,teksasta yaşıyorum yapılan şikayetlerde polisin bile gelmeye tenezzül etmediği işten ayrılmam dolayısı ile bir süreliğine evdeyim,cam bile açmıyorum sokaktaki edepsizlikleri görmeyeyim diye,ooooffffff ne dertliymişim şikayet duvarına döndürmüşüm burayı nolur kusura bakmayın tekrar kolaylıklar diliyorum size
ara sokak mahallede merkezden uzakta kafe kavramı pek yok burda.uzak mesafede birkaç tane düzgün yer var ama ders çalışabilcek yapıda kafeler değiller,nasıl anlatsam bilemedim şimdi. ama bazı mekanlarda ders de çalışılır, arkadaşlarla da buluşulur bazıları tıklım tıkıştır giren çıkan bir trafik olur sürekli. bu dediğim yerle de öyle biraz...Evden cikip sessiz sedasiz oturabileceginiz bir mekan yok mu? Ne bilim kafe olur, baska bir yer olur.
size özel mesajla semti yollarım. ama şunu açıklamak isterim, benim kolay adapte olabilen bir insanım.
olay şu ki üni. sınavına hazırlanırken son ses tv açık odada ders çalıştım. üniversite hayatımda 6 kişilik odalarda kaldım, 40 kişilik etütlerde ders çalıştım . kitabımı da okuyordum, sınavlarıma da çalışıyordum. orada da gürültü vardı? olmamasını düşünebiliyor musun? her yer genç kız, her yer muhabbet. fısıldaşmalar, etütde yemek yiyenler ambalaj sesleri şrak şrak terlik sesleri...binlerce dikkat dağıtıcı ses. ama hepsine alıştım ve çalışmayı başardım. bikaç haftda adapte olabildim. ama bu çocuk sesi. insan beyninin reddedemeyeceği tek ses.
araba sesine, inşaat sesine, her şeye duyarsızlaşabilrsiniz ama çığlığa ve çocuk sesine duyarsızlaşılmıyor. hayatta kalma içgüdülerimiz buna engel. "bir çocuk tehlikede" gibi hissediliyor ve adrenalin maksimumda oluyor bu sefer.
benim de sese pek tahamülüm yoktur. mesela telefonumun bile sesi kapalıdır cogunlukla.
fakat cocuk bu; gulecek bagıracak, aglayacak, sitenin/apartmanın bahcesinde top kosturacak...
cocuklugumu hatırlıyorum da degil bahceyi, bütün mahalleyi inletirdim :/
e araba sesleri icin de yolu başka yere taşıyın diyemeyeceginize göre...?
biraz abarttıgınızı düşünüyorum.
ya da baska bir konuda streslisiniz, o yuzden seslere daha cok takıyorsunuz, tahammul eşiginiz düşmüş...
sorunlarınızın gecici cozumu icin tasınmaktan baska care yok gibi.
fakat sesli bir ortamda kitap okumaya calısmanızı da egzersiz gibi tavsiye ederim. sesten kendinizi soyutlayıp kitabin içine girmeye calıstıkca sosyal hayatta karsılastıgımız sesler icin de böyle davranmanız kolaylasabilir.
stresli de değilim, bir sıkıntım yok bu aralar. tek sorunum bu.araba sesi yok bu arada. yanlış okumuşsunuz. diğer mesajları da okumamışsınız o yüzden böyle diyorsunuz.keşke araba olsa o zaman böyle olmaz durum. ara ara bile araba geçmiyor bu yüzden aileler de çocuklar da çok rahat. ben eğitimciyim. oyunun ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. bu oyun değil. iyice gözlemledim.
Neden bir annenin çocuğuna yemeğe eve çağırmaya 45 dakika ikna etmesini-bu sırada normal diyaloglar olmuyor tabi çığlık kıyamet- dinlemek zorunda kalayım ki?
neden 3-5 tane çocuğun adeta ipini koparmış gibi saatlerce sokağın başından sonuna çığlık atarak koşturmasını dinlemek zorundayım?
neden iki kadının yemek tariflerini camdan cama bağırarak vermesine maruz kalayım ki? telefon denen bir şey var ya da karşı apartmana geçiverirsin.
Arkadaslar cevap yazip ilgilenenlere cok tesekkur ederim. Ama mesajlari okumuyorsunuz sonra "abartiyor musun" diye sormayin lutfen.Gunde kac saat ders calismaniz gerekiyor ? Bu cocuklar 24 saat disar da mi ya.Baktiniz gurultu cokken ev isinizi falan bitirseniz aksamlari ders calissaniz ? Okullar da kapanmadi daha bu kadar cok cocuk nasil olur sokakta.Biraz abartyor olabilir misiniz acaba ?
Tum mesajlari okudum kacirdiklarim olmus sanirim.Vardiya kurmus cocuklar resmen yani:) o zaman annenize gidip calismaktan baska cozum kalmiyor.Ben muhtarla konusmanizinda cok faydali olcagini sanmiyorum.Arkadaslar cevap yazip ilgilenenlere cok tesekkur ederim. Ama mesajlari okumuyorsunuz sonra "abartiyor musun" diye sormayin lutfen.
Sokakta 1 yasindan 10yasina kadar cocuk var. 4-5-6-7 cognlktalar. Daha once yazmistim. Okulu yok bunlarin. Zaten sabahci oglenci durumu var. Vardiyeli rahatsiz ediyorlar yani. Eksik kalmiyoruz gurultu konusunda hicbisekilde.
Bu arada gemlikteyim. İlcemde kutuphanesi olan bir okul ve genel olarak kutuphane yok. Mecliste bunun icin meclis sorusu bile sorusu neden celal bayar kutuphanesi kapatildi diye...ama nedeni belli degil