- 4 Mart 2011
- 10.375
- 11.989
-
- Konu Sahibi Liona Esposito
hayatim boyunca paraya deger veren biri olmadim ama 30 yasindan sonra aslinda hayatin tamamen para ile dondugunu ogrendim. paran varsa temizsin, paran varsa guzelsin paran varsa bakimlisin, paran varsa pozitifsin...beni anlattınız. oğlumun huysuzlukları da zaman yönetimi yapmama engel oluyor aslında. mesela oturup hızlıca yemeğini yiyip oyuna geçmez o yemek illa iki saat sürer uzar da uzar sinirlerim gerilir.
2-3 saat uyku nasıl yetiyor ben 6 saat uyuduğumda bile gün içinde başım dönüyor sersem gibi oluyorum mutlaka en az bi 7 olmalı ki günüm verimli geçsin, maşallah diyeyim size.
valla 3 ay oldu bu eve taşındım, taşınırken ailemle silmiştik cam ve dolapları. daha da ellemedim.
günlük işleri bulaşığı falan yetiştirdim de onlar kaldı sanki :))
bi arkadaşımın evi her gittiğimde tertemiz olurdu camlar dolaplar halılar yerler. şaşırırdım burası nasıl çocuklu ev diye.
bi gün dayanamadım sordum sorun bende mi diye.
kız evine haftada 1 defa yardımcı çağırıyomuş mutlaka. onlar camları dolapları koltukları vs detay isteyen her yeri temizliyolarmış. bu haftada 1 mutlaka oluyormuş ama rutin olarak.
halıların lekelerini falan da siliyolarmış ama çok kirlenince 2-3 ayda bir halı yıkamaya verirmiş.
günlük işleri de kendisi yaparmış. zaten haftada bir yardımcı gelince evi öyle bi toparlıyomuş ki kalan günlerde o düzeni sağlaması kolay oluyormuş.
öle daha kolaylık oluyor ya:)Döküntülü oyuncakların (lego, jenga vs),altına eski çarşaf serdim. Toplarken çatşafla bohça gibi öylece kaldırıveriyorum. Ama bnce çocujlu biri ayda 1 ya da 15 günde yarım olmak üzere kadın almalı ev temizliğine. Eşler alışmalı ve bunu zorunlu gider olarak görmeli. Şimdiden alışöazlarsa ilerde zor olur.
Ona ben bir çözüm buldum sanırım, şu oyuncak örtüleri var ya onlardan sipariş verdim bakalım gelince işe yarar umarım.öle daha kolaylık oluyor ya:)
ben eski kilimi seriyorum yere toplarken oyuncak sepetine atiyorum kilim oyuncakla beraber
hergün ayni olunca bu işi çözüm buldum :d kızımda bu taktiği öğrendi kendi toplamiyor çünkü bu iş tembellik
toplamiyor ama kilimle beraber sepetine boşaltirken yere düşüyor onlari aliyo koyuyor sadeceOna ben bir çözüm buldum sanırım, şu oyuncak örtüleri var ya onlardan sipariş verdim bakalım gelince işe yarar umarım.
mutfaktan artık bıkıyorum bende.yemek pek yapmadığım halde bir çeşit bile yapsan sabah öğle derken akşama mecbur toplanacakOnceden tek cocukla da yetisemezdim, simdi iki tane oldular yine yetisemiyorum. Biri 3 yas digeri 10 aylik olacak, topladığım yer maksimum ben odadan cikana kadar toplu kaliyor. Ben zaten butun gun mutfaktan cikamiyorum ki. Ikisinin ana ve ara ogunleri butun zamanimi aliyor. Bir de buyuk yemiyor bu ara. Iyice çıldırdım
yok 2 yaşında da aynı düzen devam ediyor.ama 2 yaşına girince biraz akıllanıyor bebiş.mutfaktan bütün tava tencereleri topluyor hepsi salonda onlara su koyup koltuklara su dökülüyor oynarken. önceden yemek yediği porselen kaselerini, yemeği bitince yere atardı şakk kırılırdı.2 yaşına girdi artık mutfak masasındaki tabakları atmıyor ve bana mama sandalyesinden kibarca masaya doğru itekliyor tabağını. ki bende tam plastik tabağa geçmiştim.Nasıl çocuklarınız 9 da 10 da kalkıyor nasıl alıştırdınızbenimki 1 yaşında sabah 6 da ayakta. O uyanmadan kalkıp bişey yapmam mümkün değil. Gündüz uykusu da çok değil. Yaşından dolayı mı ? 2 yaşına geldiğinde o da 10 da kalkacak mı çok özledim geç uyanmayı
Halledilmiyor.Misafir geleceği zaman erkenden kalkıp o uyurken yapıyorum ya da gece yapıyorum.Diğer türlü zor oluyor zaten bende eskisi gibi değilim çocuktan sonra misafir gelmediği sürece her yer dört dörtlük olacak kafasından çıktım.Diğer türlü hem cocuga hem kendine halin kalmıyorevin işine yetişemiyorum ben. bi tane 2 yaşında tazmanya canavarım pardon çocuğum var evde bunu belirteyim ama etrafa bakıyorum tek çocuklu olan ben değilim ama galiba bi tek benim evim bu kadar dağınık.
yapıyorum yapıyorum bi türlü dört dörtlük her oda banyo wc temiz olmuyor. gün içinde bi yeri temizliyosam geri kalan yerler mahvolmuş şekilde kalıyor.
detaylı temizlik zaten hak getire. günlük işlere zor yetişiyorum. mutfağa detaylı girsem evin geri kalan her yeri kalıyor. ya hepsini yapıcam ama detaya girmeden özenmeden kabaca yapıcam ya da birini seçip detaylı temizliycem ötekiler kalacak. ben bi yeri temizlerken eş zamanlı başka bi yeri dağıtan kirleten oğlumu hiç söylemiyorum zaten tahmin edersiniz.
ve gün içindeki zaman bana yetmiyor. siz nasıl yapıyorsunuz günlük rutininiz nedir kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz? mesela kitap okumak, ders çalışmak gibi şeylere zaman ayırırsam ev işi tümden kalıyor. ben galiba zamanımı verimli kullanamıyorum, günlük plan yapamıyorum, sizde durumlar nasıl?
Yine de tozuyor ona da bi çözüm bulsak. 10 günde başka çarşafa aktarıyorum:)))) kız tekse sahiden tembellikmiş:)) bnm üçüz oğlan evi komple ça4şaflasam gene kolaylık yoköle daha kolaylık oluyor ya:)
ben eski kilimi seriyorum yere toplarken oyuncak sepetine atiyorum kilim oyuncakla beraber
hergün ayni olunca bu işi çözüm buldum :d kızımda bu taktiği öğrendi kendi toplamiyor çünkü bu iş tembellik
Babaso2 yaşında bebekle olmuyor bir kitabım var aylarlardır elimde sürükleniyordu en son hevesim kaçtı artık bıraktım öylece. Temizlik yaparken babası ilgileniyor yoksa mümkün değil sürekli etrafımda benim düzelttiğimi o bozuyor o yuzden onunla yalnızken pek bir şeye ellemiyorum. Çözümü yok bence kendine zaman ayırmanın ben bu süreci böyle kabullendim kendi kendine oyalanabilecek yaşa gelinceye kadar kitapları da filmleri de rafa kaldırdım.
Babası mı ilgıleniyor? Bizimki çocugun eline tableti verır çocuk hep tablet veriyor mu sznde babası?2 yaşında bebekle olmuyor bir kitabım var aylarlardır elimde sürükleniyordu en son hevesim kaçtı artık bıraktım öylece. Temizlik yaparken babası ilgileniyor yoksa mümkün değil sürekli etrafımda benim düzelttiğimi o bozuyor o yuzden onunla yalnızken pek bir şeye ellemiyorum. Çözümü yok bence kendine zaman ayırmanın ben bu süreci böyle kabullendim kendi kendine oyalanabilecek yaşa gelinceye kadar kitapları da filmleri de rafa kaldırdım.
Valla esime diyorum çocuğa bak ben temizlik yapıcam. Kendisi alıyot tableti veriyor çocuğa da telefonunu açıyorlar youtube u. Hep youtube hep youtube çocuk ayrıca 2.5 yasında. Ah ah babası bilinçsiz 1099 kere söyledim anlamıyor kolayına geliyorÇocuğunuz gün içinde uyuyorsa çok yaramaz olmadığı sürece halledersiniz 3 kisilik bir çekirdek aile sonuçta. Sabah kalkınca ilk işiniz banyo lavaboyu halletmek olsun . Ardından oturma odasının dağınıklığını vs toplayin yatağınızı havalandırın toplayın. Kahvaltı vs derken mutfağı da toplayın cocugunuzun onune de br sepet içine oyuncakları koyun gözünüzün önünde olacak şekilde daha cok ilgisini çeker oynar . Cocugunuzu kontrol ederek süpürün tozunu alın. Zor değil çocuğunuz hangi saatlerde uyanıyorsa ornk 91 saat öncesinde kalkip dağınıklığını toplayip süpürebilirsiniz aksamdan bulaşık vs de koymayın. Çocuğum yok 4 teyzem var :) onlardan gördüm. kendimde cok titiz düzenli biriyimdir annemde baya fazla şekilde az çok bilgim var çocuklu ev hakkında. Oyalanacahi ilgisini çeken şeyler koyun önüne ondan erken kalkin . Hemen butun işi bitir diye birsey yok topladin ettin çocuğunla ilgilen uyuyunca süpür tozunu al . Imkanin varsa da yardımcı birini tutabilirsin . Hergun zaten silinecek diye birsey yok 1 gün arayla süpürür cok tozlanmiyorda 2 günde bir tozunu alirsin . Tüm gün sürmez cok mu geç kalkıyorsunuz dağınık mısınız kendiniz ?... akşam eşiniz ilgilenir halledersinzi bazi şeyleri
2,5 yaşında ve 1 yaşında 2 kızım var. Benim kardeşimle de aramda aynı yaş farkı. Ama annem bizi büyütürken anneanne, babaannene, hala vs çok yakınmış. Komşuluk da akrabalık gibiydi. Yani göz kulak olacak kişi boldu. Ayrıca sokaklarda büyüdük. Annelerimizin motor becerilerimiz için etkinlik yapmalarına gerek yoktu. Akşam eve zorla sokarlardı bizi. Ama şimdi hiç akrabamız yakınlarımızda değil. Çocuklar mecburen evde büyüyor. Parka falan da beraber gidiliyor, zaman kötü. Eee bilinçli ebeveynlik tv, tablet yokHaliyle işler yetişmiyor.