- 8 Kasım 2014
- 4.824
- 10.486
-
- Konu Sahibi Liona Esposito
doğru aslında önceden sadece kendi hayatlarıyla ilgilenirlerdi, şimdi sosyal medyalardan başkalarının hayatını izliyoruz kendimizinkini yaşamaya zaman kalmıyor. (dedi ve gitti vlog izlediAslında onların fazlası değil eksiği vardı. Telefonları, internetleri ve televizyonları yoktu mesela o yüzden tüm vakitleri onlarındı. Sizde bir hafta telefon, internet, televizyon yokmuş gibi yaşayın asla zaman öldürmeyin elinize bile almayın tek bir günde tüm işlerinizi bitirir, kitabınızı okur üstüne sıkıntıdan bi kaç çeşit yemek yaparsınız. Bizim kuşak olarak tek farkımız bu bence, vaktimiz var ama onu heba ediyoruz. Yoksa sabah 7 de kalsanız 11 e kadar 4 saatte her şey halloluyor.
Mükemmel olmasını beklemeyin. Gayet iyi olduğunu düşündüğünüz şekilde bir bakış açısıyla ev işlerini yapın.evin işine yetişemiyorum ben. bi tane 2 yaşında tazmanya canavarım pardon çocuğum var evde bunu belirteyim ama etrafa bakıyorum tek çocuklu olan ben değilim ama galiba bi tek benim evim bu kadar dağınık.
yapıyorum yapıyorum bi türlü dört dörtlük her oda banyo wc temiz olmuyor. gün içinde bi yeri temizliyosam geri kalan yerler mahvolmuş şekilde kalıyor.
detaylı temizlik zaten hak getire. günlük işlere zor yetişiyorum. mutfağa detaylı girsem evin geri kalan her yeri kalıyor. ya hepsini yapıcam ama detaya girmeden özenmeden kabaca yapıcam ya da birini seçip detaylı temizliycem ötekiler kalacak. ben bi yeri temizlerken eş zamanlı başka bi yeri dağıtan kirleten oğlumu hiç söylemiyorum zaten tahmin edersiniz.
ve gün içindeki zaman bana yetmiyor. siz nasıl yapıyorsunuz günlük rutininiz nedir kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz? mesela kitap okumak, ders çalışmak gibi şeylere zaman ayırırsam ev işi tümden kalıyor. ben galiba zamanımı verimli kullanamıyorum, günlük plan yapamıyorum, sizde durumlar nasıl?
Seni anlıyorum canım benimde ufak oğlum var evin işlerini yapmakta zorlanıyorum anca öyle üstten bi temizlik yapıyorum ufak çocukla detaylı temizlik yapılmıyo bir de tek başınaysan zorevin işine yetişemiyorum ben. bi tane 2 yaşında tazmanya canavarım pardon çocuğum var evde bunu belirteyim ama etrafa bakıyorum tek çocuklu olan ben değilim ama galiba bi tek benim evim bu kadar dağınık.
yapıyorum yapıyorum bi türlü dört dörtlük her oda banyo wc temiz olmuyor. gün içinde bi yeri temizliyosam geri kalan yerler mahvolmuş şekilde kalıyor.
detaylı temizlik zaten hak getire. günlük işlere zor yetişiyorum. mutfağa detaylı girsem evin geri kalan her yeri kalıyor. ya hepsini yapıcam ama detaya girmeden özenmeden kabaca yapıcam ya da birini seçip detaylı temizliycem ötekiler kalacak. ben bi yeri temizlerken eş zamanlı başka bi yeri dağıtan kirleten oğlumu hiç söylemiyorum zaten tahmin edersiniz.
ve gün içindeki zaman bana yetmiyor. siz nasıl yapıyorsunuz günlük rutininiz nedir kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz? mesela kitap okumak, ders çalışmak gibi şeylere zaman ayırırsam ev işi tümden kalıyor. ben galiba zamanımı verimli kullanamıyorum, günlük plan yapamıyorum, sizde durumlar nasıl?
Hatayı burada yapıyorsunuz. 2 yaşında Bi canavar bende de var ama evin her işine yetişiyorum şöyle ki; gece 4 gibi uyuyorum sabah 9da oğlumla uyanıyorum. Geceden evi toplamış oluyorum o yüzden toplama derdim olmuyor. İlkin evi havalandırıp yatağı topluyorm. Oğluma meyve püresi yediriyorm. Saat 12ye kadar oğlumla oynuyorum. Saat 12de kahvaltı hazırlıyorum beraber yapıyoruz. Sonra hemen mutfaği toplayıp oğlumun dağıttıklarını toplayıp balkonları yıkıyorm. Evi süpürüyorum. Oğlum arkamda geziniyor tabi. Saat 13.30 civarı oluyor oğlumu yıkayıp yatırıyorum. O uyurken tuvalet banyo yıkıyorm yerleri siliyorum aynı zamanda akşam yemeğimi yapıyorm. Uyanıyor ama ağlamadığı sürece işime devam ediyorm. Hatta bazen oğlum beşiğine oynarken kahve bile içiyorumgeç kalkıyorum ama geç yatıyorum. 5 gibi uyuyorum 11 civarı oğlumla kalkıyorum en fazla 6 saat uyuyorum
allah bagislasin iki cocugunuz da kiz mi?Mükemmel olmasını beklemeyin. Gayet iyi olduğunu düşündüğünüz şekilde bir bakış açısıyla ev işlerini yapın.
Düzen konusunda, herşeyin bir yeri olsun. 2 yaşındaki oğlunuza da onun sorumluluğunda (oyuncakları, kitapları, çorapları,...) için böyle bir düzen kurun. Kendi boyunun yeteceği bir sorumluluk dolabı verin mesela... (hadi odanı topla değil de) "Hadi oğlum çoraplarını yerine (örn, alt çekmeceye) koy bakalım" diyerek somut şekilde yönlendirin.
Diyelim ki, parmak boyasıyla oynatıyorsunuz oğlunuzu. Oyunu bitince verin ılık su dolu leğeni, parmak boyası yaparken kirlenenlerini (koyun içine) yıkasın.
Kendinize bir yardımcı yetiştirin şimdiden
Ben nasıl yapıyorum: aşağıda örneklendirdim. Umarım fikir verir. Kolay gelsin. Siz mutlu olun, eviniz çok aşırı temiz düzenli olmasa da olur.
Eki Görüntüle 2648018
Bakın burası bizim barbie sokağımız (haydi annecim barbie sokağını düzenleyin diyorum, 2.5 yaşındaki de dahil, hepsi düzenliyor)
Eki Görüntüle 2648019
Burası düzenleme raflarımızdan biri (başka bir odada bulduğum bebeği çocuğumun eline veriyorum mesela, "bu polypocket bebeğin evi neresi, haydi annecim, götür onu evine")
Eki Görüntüle 2648020
Burası mutfakları (bana çay, köfte burger bile ikram ediyorlar :) mutfağınızı topladınız mı demem yetiyor)
robot süpürgeler, bir yere halı kenarına falan takılıp kalmıyor mu, nasıl bişey sizdekiSabah erken kalkarım, başka türlü kendime zaman ayırmak hayal çünkü.
Spor/ okuma/ yazma/ özbakım bu saatte.
Sonra ahali uyanır. Kahvaltı faslı.
Temizlik konusuna çok zaman ayırmam ama planlı olduğum için asla çok kirli olmaz alanlarım.
Şimdi anlatacağım sistem karmaşık gelebilir ama aslında oldukça basit ve zahmetsiz.
Toplama Evresi:
Günlük olarak her odaya 5 dk. ayırıyorum. O odaya ait olmayan ne varsa çıkarılır, her şey yerli yerine konur. Bunu bir yarış halinde yapınca güzel oluyor. Ben kronometre kuruyorum.
Banyolar dahil 25 dk. toplama. Mutfak bonusa sahip ona 15 dk veriyorum.
Pazartesi Y.odası
Salı küçüğün odası
Çarşamba büyüğün odası
vs vs
Böyle bir planım var.
Oda zaten toplu. 30 dk.lık bir temizlik var.
Toz al, yer sil, çarşaf değiştir vs. Bu işler odaya göre değişiyor.
Tabii ben bunları yaparken robot süpürgem her yeri süpürüyor ki kendisiyle aramda sevgi dolu bir ilişki var bu yüzden.
İmkanınız varsa edinin derim, kendinize yapacağınız en büyük iyilik olur.
Bu sistemle asla detaylı ve saatlerce süren, bıktırıcı daha önemlisi ertelediğim bir temizlik gündemim olmuyor.
Maksimum 1 saat. Sonrası ise çocuklar, çocuklar ve çocuklar.
allah bagislasin iki cocugunuz da kiz mi?
bunu sunun icin soruyorum, kiz cocuk ve erkek cocuk arasinda ciddi farklar oluyor. abimin kizi ile oglumun arasi 6 ay, bizimki cok hasere olunca annemler hep benim "terbiye edemedigimden" sikayet ettiler, simdi abimin bir tane de oglu var ve isin terbiye ile olmadigini hepsi anladi.
bu dediklerinizi biz de oglumla cogunlukla yapiyoruz mesela, ama genel itibariyle erkek cocuklar cidden ele avuca sigmiyor. hadi kitap okuyalim diyorsun en basitinden mesela, kitabi okurken bile elinde kitap takla atiyor mesela...
evimde ne tul ne perde kalmadi hepsini kaldirdim. cunku camdan usul usul kedileri izlerken bile o tule siki siki sarilip duvara tirmanmaya calistigi icin kornisi tepesine dusurdu cok sukur uzerine gelmedi.
azicik o durulsun dinlensin ben de nefes alayim iki de isime bakayim diye tv aciyorum (ki 2 yil ekrani hic izlemedi cok dikkatliydim) tv izlerken bile sandalyesini koltugun dayanma minderine cikartip oraya koyup o sandalyede ayaga dikilip izlemeye kalkiyor. o sandalyeden yere atlamaya calisiyor, futbol topunu tv karsisina getirip uzerine cikip ayakta durmaya calisarak izliyor... yani bunlarin siniri yok inanin, her saniye ama her saniye bir adrenalin pesinde. gordugum erkek cocuklarin cogunlugu boyle. kiz anneleri ne guzel evcilik filan oynuyor:)
Sabah erken kalkarım, başka türlü kendime zaman ayırmak hayal çünkü.
Spor/ okuma/ yazma/ özbakım bu saatte.
Sonra ahali uyanır. Kahvaltı faslı.
Temizlik konusuna çok zaman ayırmam ama planlı olduğum için asla çok kirli olmaz alanlarım.
Şimdi anlatacağım sistem karmaşık gelebilir ama aslında oldukça basit ve zahmetsiz.
Toplama Evresi:
Günlük olarak her odaya 5 dk. ayırıyorum. O odaya ait olmayan ne varsa çıkarılır, her şey yerli yerine konur. Bunu bir yarış halinde yapınca güzel oluyor. Ben kronometre kuruyorum.
Banyolar dahil 25 dk. toplama. Mutfak bonusa sahip ona 15 dk veriyorum.
Pazartesi Y.odası
Salı küçüğün odası
Çarşamba büyüğün odası
vs vs
Böyle bir planım var.
Oda zaten toplu. 30 dk.lık bir temizlik var.
Toz al, yer sil, çarşaf değiştir vs. Bu işler odaya göre değişiyor.
Tabii ben bunları yaparken robot süpürgem her yeri süpürüyor ki kendisiyle aramda sevgi dolu bir ilişki var bu yüzden.
İmkanınız varsa edinin derim, kendinize yapacağınız en büyük iyilik olur.
Bu sistemle asla detaylı ve saatlerce süren, bıktırıcı daha önemlisi ertelediğim bir temizlik gündemim olmuyor.
Maksimum 1 saat. Sonrası ise çocuklar, çocuklar ve çocuklar.
Hatayı burada yapıyorsunuz. 2 yaşında Bi canavar bende de var ama evin her işine yetişiyorum şöyle ki; gece 4 gibi uyuyorum sabah 9da oğlumla uyanıyorum. Geceden evi toplamış oluyorum o yüzden toplama derdim olmuyor. İlkin evi havalandırıp yatağı topluyorm. Oğluma meyve püresi yediriyorm. Saat 12ye kadar oğlumla oynuyorum. Saat 12de kahvaltı hazırlıyorum beraber yapıyoruz. Sonra hemen mutfaği toplayıp oğlumun dağıttıklarını toplayıp balkonları yıkıyorm. Evi süpürüyorum. Oğlum arkamda geziniyor tabi. Saat 13.30 civarı oluyor oğlumu yıkayıp yatırıyorum. O uyurken tuvalet banyo yıkıyorm yerleri siliyorum aynı zamanda akşam yemeğimi yapıyorm. Uyanıyor ama ağlamadığı sürece işime devam ediyorm. Hatta bazen oğlum beşiğine oynarken kahve bile içiyorumsonra gün boyu onunla ilgileniyorum inanın bu işleri 1 saatte yapıyorm. Mesela ben sıksık yaptığım için tekrar temizlemek çok kolay geliyor. Çamaşır bulaşık biriktirmem birikince içinden çıkılmıyo malum. Gece 11 de oğlum uyurken yine her tarafı toplarm 12 gibi işim biter ve sonra tam 4 saat kendime zaman ayırırım. Bu arada dip not oğlum çok huysuz ağlak ve inat bir çocuktur uyanık olduğunda doğduğuna pişman eder sağ olsun
Dip köşe modu var. Koltuklarım biraz yüksek. 7cm'den yüksek olan her şeyin altına giriyor. Mutfak, banyo dolaplarının altları, koltuklar vs her yere giriyor. O geldiğinden beri eşya kımıldatmadım. Esya ayaklarına bir kez çarpıp hafızasına alıyor, sonra da bir daha çarpmıyor, etraflarından dolaşarak süpürüyor. Yanlardan çıkan uzun fırçalar özellikle duvar dibi ve köşelerinde başarılı. Ama dediğim gibi şimdiki aklım olsa navigasyonlusunu alırdım. Bunun da bir algoritması var elbette. Tamamen karadüzen temizliyor diyemem.Sadece görünen yerleri süpürüyor değil mi ? Dip köşe , koltuk altı v.s nasıl hallediyorsunuz ?
Hayır kalmıyor. Halıya tırmanabiliyor tabii püskülü yoksa. Sadece bir kez çok yakın iki sandalyenin ayaklarının arasına sıkıştı. Öyle durumlarda uyarı veriyor zaten.Anker Eufy RoboVac 11S - HEPA Filtreli Yüksek Emişli Akıllı Fiyatırobot süpürgeler, bir yere halı kenarına falan takılıp kalmıyor mu, nasıl bişey sizdeki