-
- Konu Sahibi Liona Esposito
Herşeye alınma eğilimim var bu dönemAslında size tepki göstermek için yazmamıştımgerçekten öyle mi yazdım yoksa?
Uzun uzun yazdığımın özeti şu aslında siz temizlik yaparak mutlu olursunuz ben eşim ortalığı süpürürken koltukta uzanıp keyfine bakarak mutlu olurum, insanları tembel, rahat vb kalıplara sokmaya tepkiliyim yalnızca.
Örneğin tek çocuklu ve özellikle de sezaryenle doğum yapan kadını anne saymamaya, yemek yapmak kadının görevidir bir yemek de yapmıyorsa ne işe yarıyor o kadın denilmesine, kendisi her işi yapıyor diye yıpranmışlığını anlatırken, elinizde her an toz bezi görmüyor diye sizi sende kadın mısın diye eleştirmelerine, sütünüz yok diye mama vermek zorunda kaldığınızda anneliğinizin sorgulanmasına tepkiliyim.
Hep kadınlar bir kalıba sokulmaya çalışılıyor, ampul değiştirmeyi bile bilmeyen erkeğe kimsenin ses ettiği yok, eşin takamıyorsa sen tak ne var bunda deniliyor, hep kadın becerikli ve erkeği çekip çeviren, arkasını toplayan olmalı diye düşünüyorlar, benden 15 yaş küçük kadın evde anne, ev kadını, eş, gelin, kendi işyerlerinde sabahın 6'sından itibaren koca kasaları bile taşıyan eleman gibi çalıştığından bir sürü sağlık sorunuyla uğraşıyor, ne kayınvalidesi acıyor ne eşi, kız ameliyat olacak dinlenemeden yine tüm işleri sırtlanacak işte bu eşitsizliğe karşıyım.
Evet çok rahat biriyim, kendimi ev işi diye diye de yıpratamam, kaldı ki çocuğuma fiziksel ve zihinsel gelişimi için elimden geleni yaparken anne saçını süpürge eder, baba akşamdan akşama 2 saat eşlik ve babalık yapar fikrini aşılamak istemiyorum, anne baba birlikte çalışır, hayat müşterektir, anne süpürür baba siler, anne pişirir baba salatayı yapar, anne emzirir baba alt değiştirir, çocuklar bizden ne görürse evlenince onu yapıyor, erkek evlat eşine yüklenmesin, kız evlat her şeyi ben yapmak zorundayım diye düşünmesin istiyorum, zira burada dert olarak açılan çoğu konularda büyük çoğunluğunun sorunu eşiyle iş yapmaya erinen erkekler, evde iş yapmalarını beklemek bir yana bir de kayınvalide evinde her işi yapsın diye bekleyen kocalar, annelerinin evinde pencereleri silmedi diye eşlerine surat asıyor, hayatlarında eş mi olsun istiyorlar temizlik elemanı mı?
kayinvalidenize bakiyorsunuz sanirim.7:15 kalkarım. Eşimin kahvaltısını hazırlarım. 8:20 işe gönderirim. Küçük kızım uyanırsa 9:30 a kadar yatak keyfi oyun. Yatağımı toplarım. Büyükler uyanır.
Ben kahvaltı hazırlarım, onlar ortalık toplar.
Kahvaltı yaparız. KV. Yemeğini yediririm. 11:00 Komşular gelir ya da biz gideriz. Sabah kahvesi. Çocuklar oyun oynar.
12:00 mutfağı toplarım. KV. Altını değiştiririm. Tuvaleti lavaboyu yıkarım. Çocuklar küçük süpürge ile evi süpürür.
13:00 namaz kılarım. Yemek hazırlığı yaparım. Çocuklar etkinlik yapar.
14:30 gibi komşularla kahve buluşması yaparız. Çocuklar oynar.
15:30-17:00 yemeğimizi hazırlarız.
17:00-18:30 arası yemeğimizi yeriz. Üstüne eşimle kahve içeriz, sohbet ederiz.
Eşim kv yemeğini yedirir. Büyük kız küçük kızla vakit geçirir, oğlum kendi halinde takılır. Ben bulaşıkları toplarım. Çamaşır katlama ütü vs. Bir iş olursa bulaşığı başkasına devreder.
20:00 film izleriz. Tv den değil. Tv yok bizde.
22:00 hepimiz odalarımızda kitap okuruz.
23:30 gibi yatış.
Şaşkınlıkla okudum nasıl yetisiyorsunuz bu kadar şeye tebrik ederimBanyoyu haftada bir komple fırçalayarak duvardan aşağı yıkarım. Duş alanını önce çamaşır suyu yaparım. Biraz bekletirim sonra onu akıtıp bulaşık deterjanı ile fırçalayarak duvardan aşağı yıkarım. Çekçekin ucuna eski havluyu takıp fayansları kurularım. Dolapların içini ve makinaları banyo için kullandığım bezle iç dış üst silerim. Çamaşır makinasının lastik arasını silerim. Kullanırken de çamaşırı çıkarınca içinin nemi çıksın diye kapağı biraz açık bırakırım. Banyoyu yıkamadan önce alt tarafındaki kaçak kapağını açıp pis suyu akıtırım. Aynayı ve cam kapıyı cam bezi ile silerim.
Mutfağı ayda bir komple temizlerim. Dolapların içindekileri makinenin kısa programında yıkarım. Dolapların içini dışını üstünü silerim. Hergün dolapların yüzünü tezgahın üstünü ocağı davlumbazı bulaşığı toplayınca silerim. Bulaşık makinasının kapağını açıp etrafını özellikle o alt kısmındaki girintiyi silerim. Fırınlarımı her kullanışta silerim.
Balkonları yazın günlük kışın haftada bir kere yıkarım. Halıları 6 ayda bir yıkatmaya veririm. Ayda bir arap sabunu ile silerim. Koltukları da arap sabunu ile ayda bir silerim. Camları kışın ayda bir yazın haftalık cam bezi ile cam sil kullanarak silerim. Pimapen kanallarını temiz tutarım. Kapıları haftalık silerim. Mutlaka kapı kasalarının üst pervazlarını da silerim. Duvarları mopla iki haftada bir silerim.
Hafta içi pratik süpürge ile üstün körü evi süpürürüm. Haftasonu büyük süpürge ile dip bucak süpürür silerim. Toz alırım.
Çamaşırlarda giysileri beyazlar, açık renkliler, koyu renkliler diye ayırırım. Diğerleri havlular, çarşaflar, sofrabezi masaörtüleri mutfak bezleri vs. hepsini ayrı ayrı yıkarım. Sıvı çamaşır deterjanı kullanıyorum. Beyazlar için makinanın içine bir kapak amway sa8 atarım, 90 derecede yıkarım. Açık renkli lekelilere yine amway sa8 suda çözdürüp fısfısla sıkar 60 derecede yıkarım. Koyu renklileri 30-40 derecede yıkarım. Diğerleri örtüler, çarşaflar, havlular 60 derecede yıkarım. Yumuşatıcı kullanmıyorum.
Buzdolabını haftalık pazar alışverişinde temizler yerleştiririm. Açıkta hiçbirşey koymam. Dolaba koyacağım şişe, kavanoz, saklama kabı, tencere vs. altlarını silerek koyarım. Dolap kapağındaki lastiklerin arasını silerim.
MaşallahBanyoyu haftada bir komple fırçalayarak duvardan aşağı yıkarım. Duş alanını önce çamaşır suyu yaparım. Biraz bekletirim sonra onu akıtıp bulaşık deterjanı ile fırçalayarak duvardan aşağı yıkarım. Çekçekin ucuna eski havluyu takıp fayansları kurularım. Dolapların içini ve makinaları banyo için kullandığım bezle iç dış üst silerim. Çamaşır makinasının lastik arasını silerim. Kullanırken de çamaşırı çıkarınca içinin nemi çıksın diye kapağı biraz açık bırakırım. Banyoyu yıkamadan önce alt tarafındaki kaçak kapağını açıp pis suyu akıtırım. Aynayı ve cam kapıyı cam bezi ile silerim.
Mutfağı ayda bir komple temizlerim. Dolapların içindekileri makinenin kısa programında yıkarım. Dolapların içini dışını üstünü silerim. Hergün dolapların yüzünü tezgahın üstünü ocağı davlumbazı bulaşığı toplayınca silerim. Bulaşık makinasının kapağını açıp etrafını özellikle o alt kısmındaki girintiyi silerim. Fırınlarımı her kullanışta silerim.
Balkonları yazın günlük kışın haftada bir kere yıkarım. Halıları 6 ayda bir yıkatmaya veririm. Ayda bir arap sabunu ile silerim. Koltukları da arap sabunu ile ayda bir silerim. Camları kışın ayda bir yazın haftalık cam bezi ile cam sil kullanarak silerim. Pimapen kanallarını temiz tutarım. Kapıları haftalık silerim. Mutlaka kapı kasalarının üst pervazlarını da silerim. Duvarları mopla iki haftada bir silerim.
Hafta içi pratik süpürge ile üstün körü evi süpürürüm. Haftasonu büyük süpürge ile dip bucak süpürür silerim. Toz alırım.
Çamaşırlarda giysileri beyazlar, açık renkliler, koyu renkliler diye ayırırım. Diğerleri havlular, çarşaflar, sofrabezi masaörtüleri mutfak bezleri vs. hepsini ayrı ayrı yıkarım. Sıvı çamaşır deterjanı kullanıyorum. Beyazlar için makinanın içine bir kapak amway sa8 atarım, 90 derecede yıkarım. Açık renkli lekelilere yine amway sa8 suda çözdürüp fısfısla sıkar 60 derecede yıkarım. Koyu renklileri 30-40 derecede yıkarım. Diğerleri örtüler, çarşaflar, havlular 60 derecede yıkarım. Yumuşatıcı kullanmıyorum.
Buzdolabını haftalık pazar alışverişinde temizler yerleştiririm. Açıkta hiçbirşey koymam. Dolaba koyacağım şişe, kavanoz, saklama kabı, tencere vs. altlarını silerek koyarım. Dolap kapağındaki lastiklerin arasını silerim.
Sağol canım. Güzel bakan güzel görür derler.kayinvalidenize bakiyorsunuz sanirim.
ne güzel bir kalbiniz var
Merhaba link verdiğiniz eufy marka cihazınızdan memnun musunuz?Hayır kalmıyor. Halıya tırmanabiliyor tabii püskülü yoksa. Sadece bir kez çok yakın iki sandalyenin ayaklarının arasına sıkıştı. Öyle durumlarda uyarı veriyor zaten.Anker Eufy RoboVac 11S - HEPA Filtreli Yüksek Emişli Akıllı Fiyatı
Benimki bu.
Bende de vardı bir ara eufy 11s çok seviyordum kendisini. Öncelikle evet çarparak çalışıyor ama asla çok gürültülü bir makine değil. Eufyden roomba 960a geçtik mesela biz, haritalama özelliği olan bir makineydi ama o kadar gürültülü çalışıyordu ki alt katta çalışırken üst katta dahi durulmuyordu. Biz 80m2evde eufyi çalıştırır yatardık 1yaşındaki çocukla hepimiz güzelce uyurduk hiç rahatsız etmezdi o bizi sesiyle. Şimdi neato kullanıyorum ve evet eufy çok uzun sürede süpürüyormuş, neato işini çabucak bitirince anladım eufynin ne kadar yavas olduğunu. Ama fiyat performans açısından bence eufy müthiş bir alet. Kesinlikle tavsiye ederim. Temizliği de çok güzel yapıyor ama köşeleri bırakıyor, yuvarlak dizayn olduğu için köşelere erişemiyor. Ben 2 yıla yakın kullandım şarjı, pili ile ilgili bir sorun görmedim. Sattğım kişi de 1 ay sonra canavar gibi diye teşekkür etti ancak onun evinde hiç halı yokmuş. Halı önemli robot süpürge için evinizde yüksek halınız varsa halıya çıkamıyor ya da halının üzerinde takılıyor.Merhaba link verdiğiniz eufy marka cihazınızdan memnun musunuz?
Kaç yıldır kullanıyorsunuz?
Haritalama yapmadığı için rasgele süpürüyormuş, çok uzun sürüyormuş süpürmesi ve bazen süpürdüğü yeri defalarca süpürüp, süpürmediği yeri süpürmeden bitiriyormuş gibi sıkıntı yaşayanlar oluyormuş. Sizde durum ne?
Aslında yaşının gereği çocugunuzun yaptıkları, sizi aynalıyor. Bir bez de ona verin, oyuncak viledasıyla silsin, minik çalı süpürgeyle süpürsün. Ses çıkaran oyuncak süpürgeler de var. Hatta mielenin çocuk için süpüren süpürgesi bile var. O yaşta mutfagı da cok severler, verin kabakları, elmaları plastik bıcaklarla doğrasın, size yardım etsin, tatmin olsun, büyüdüğünü hissetsin.Yani gün icinde siz is yaparken peşinizden geziniyor mu öyle, benimki anne oyuun diye bacağıma yapışıyor is yaparken, süpürgeyi acsam elimden alir, elime bez alsam onu ister ağlar, bir de bana 5 saat uyku asla yetmez hele ki gün içinde bu kadar is yapiyosam, başım dönüyor az uyuyunca bayilacak gibi oluyorum gün icinde. En az 6-7 saat uyumazsam günüm verimli geçmiyor