Günlük rutininiz nedir evin işlerini nasıl hallediyorsunuz

Siz çalışmayı neyle kıyaslıyorsunuz anlamadım bile. Türk insanının genel problemi tembel olması bu apayrı bir şey. Ama bir kadın evin düzenini sağlayamıyor diye tembel olmaz, zaten bu niye sadece kadının görevi o bile meçhul.
3 çocuğunuz varmış, nasıl yetişiyorsunuz mesela 3 çocuğa? Gerçekten yetişebiliyor musunuz, yoksa yetiştiğinizi mi zannediyorsunuz? Çünkü hem tüm evi düzenli tutup, çocukların öz bakımıyla ilgilenip bir de onların bilişsel gelişmelerine tek başınıza destek olamazsınız. Ha bir de eşinizle kendiniz var. Onları katmadım bile. Benim etrafımda bir tane görmedim çünkü bazı şeyleri eksik bırakmadan yapabileni, bakın bir tane bile yok.
Ayrıca örnek verdiğiniz Japonya’da herkes tek çocuk yapıyor ve devletin de birçok desteği mevcut ya da Avrupa ülkelerinde. Oralarda çok çocuklu aile bulmak bile zor.
Mesela ben sabahları iş yapmayı tercih ediyorum ama spor yapıp, duş almayı ve kahve içmeyi de tercih edebilirim. Sonraki saatlerde oğlumu doyurup, uyutsam, onunla oynasam bir kitap okusam. Yemek ve parktan sonra akşam olsa kim beni tembellikle suçlayabilir ki? Bunlardan sonra gün bana yetmeyip işleri yetiştiremeyebilirm. Bundan doğal bir şey yok.

Benim cocugum olmadigi halde bile yetisemiyor gibi hissediyorum. Ev isleri tam anlamiyla bir sarmal. O sarmalin cikis noktasi da yok bence. Plan yaparsaniz belki daha rahat edersiniz yani bi nebze ben oyle rahata eriyorum. Daginik olmasi normal evin cunku kucuk bir cocugunuz var. Temizlik noktasinda da gun icinde bolumlere ayirin ve esiniz de size yardimci olsun elinden gelen islerde.

Annelerimizin zihni bu kadar dolu değildi.
35 yıl önce zannetmiyorum annem beni atak zamanalarını bilerek sabırla büyütmüş olsun, eğitici oyuncaklar almış olsun veya etkinlik yapsın. Otizmden ekrandan korktuğunu da zannetmiyorum. Babam ilgilenmese dert etmezdi çünkü erkektir zaten ilgilenmez modundaydı. Söylediği kelimeleri de tarttığını hiç zannetmem, hala benim oğluma kız gibi ağlama, o emzik ne iğrenç kusucam böğğ diyen bir kadın. Bunu derken oğlum 18 aylık. Pirinç unuyla mama yapmayı teklif etmişti daha 40 günlükti. Yani bu şekilde ben de 5 çocuk büyütürüm. Ama İstanbul gibi zaten dakikalarla yarıştığım şehirde, oğlumun kreşini, kıyafetini, organik gıdalarını arştırayım diye göbeğimi çatlatırken kimse beni ev süpürmüyorum diye tembellikle suçlayamaz. Zira zihinsel olarak fazlasıyla çalışkanım.

Artık çalışkanlık bedenden zihne döndü. İkisini birden kimse yoramaz.

Rahmetlik büyükanneannemi bu ara pek anar oldum nur içinde yatsın, büyükanneannem, hatta anneanne ve babaannem aynen bahsettiğiniz gibi hem 4 çocuk bakmış, hem kayınvalide kayınpeder, görümceler kayınbiraderler, hem ev işleri ki o zamanlar çamaşır makinesi bile nedir bilmemişler, çamaşırlar kazanlarda kaynatılır leğenlerde çitilenirmiş, tarla işleri, ev işleri, örgü dikiş nakış vs vs derken, ki aşırı da titiz insanlardı, büyükanneannem 40'lı yaşlara geldiğinde iki büklüm olmuş, kendimi bildim bileli büyükanneannem yardımsız banyosunu bile yapamıyordu, anneannemin de gözleri seçmez hale gelmişti, bizi bulanık görür, kim olduğumuzu sesimizden tanırdı, babaanemse kendini yıpratmaktan hastalığının üzerine düşmemiş 49 yaşında kanserden vefat etmiş, belki yine ölürdü ama en azından canının kıymetini bilirdi, her gün ev işiydi çocukların kocasının yemeğiydi, bulaşığıydı diye kalan ömrünü işlerle geçireceğine kendine biraz zaman ayırırdı kendini mutlu ederdi, hepsi yıpranarak öldü, şimdi onlara sorma imkanım olsa belki kendilerine bu kadar yüklendikleri için pişmandırlar.

Çevremde kendini evi ve bağ bahçesine adayan ne kadar kadın varsa hepsinde bir yıpranmışlık, yorgunluk var, kendilerine yüklendikleri için de bir sürü sağlık sorunu, hepsi tomarla ilaç içiyor, sorunca ahhh kızım gençlikte kendimizin kıymetini bilemedik diyorlar.

Ben ise tam bahsettiğiniz kadınlardanım rahatım, akşama kadar evde oturup yemek yapmam, ev işi diye kendimi parçalamam, onların hayatından ders çıkardım belki de o yüzden tek çocuk olsun yeter dedim, canım isterse iş yaptım istemezse yapmadım, her şey kadının vazifesi gibi düşünülüyor, hem 3-4 çocuğa bakacak, hem onların okuluydu, yemeğiydi, gelişimiydi ilgilenecek, hem eşine her şeyi eksiksiz sunacak, hem güleryüzünden bakımından ödün vermeyecek, hem aza kanaat edecek, hem dır dır etmeyecek, hem her şeyi yetirecek, hem de mutlu olup eşine çocuklarına pozitif enerji saçıp onları motive edecek.

Kadın tüm bunları yapıp ayakta kalmayı başarıyorsa, evliliği tek kişilik yaşayacaksa erkeğin vazifesi nedir? 8-6 çalışıp akşam elinde kumandayla kendini koltuğa atıp ne yemek yaptın demek mi?

İleri toplumların kaçında her şey tümüyle kadının üstüne yıkılmış? Kaçında evi temiz değil diye söylenen kayınvalide var?
Kaçında yemek vaktinde hazır değil diye karısının boğazına yapışan koca var?

Bazı toplumlarda da bizim gibi ama biz bazı konularda nedense ileri toplumların teknolojisini bilimini örnek alırken, kadın erkek ilişkilerinde kendi geleneklerimizden ödün vermeyip iş yapmayan kadını tembel diye vasıflandırıyoruz, bu arada ben sözlerinizden alınmadım :))) zaten ev işleri konularında kendim diyorum çoook rahatım diye, sevmiyorum istemiyorum sebebini de söyleyeyim kadın her şeyi bilmeli, yapmalı, bunlar kadının vazifesi diyerek büyütüldüm, 9 yaşından itibaren ev işi yaptım, dantel öğrendim, dikiş nakış öğrendim, misafir ağırladım, ziyafet sofraları kurdum, kardeşlerimin sorumluluğunu üstlendim, badana boya bile nasıl yapılır bilirim, sigorta atarsa seramik sigorta nasıl sarılır, soba nasıl kurulur, ağaç kömürü nasıl kırılır bilmediğim pek bir şey yok, 22 yaşında evlendiğimde ideal eş nasıl olunur uygulamalı dersini bitireli çok olmuştu.

Varsın kadınlar rahat olsun, sanki rahat olmadıklarında kıymet biliniyor mu?

Son düzenleme:
Sabah erkek kalkmak tek çözüm. 2 çocuğum var 9 ve 3 yaşlarında. her sabah kahvaltıdan sonra evi süpürüyorum. 2 günde bir siliyorum. Çamaşır suyu tuvalet banyo ya geceden yapıyorum ya da sabah erken. 11 12 gibi bitiyor çamaşır faslı var çünkü oyy ütülerimi gece yaparım çocuklar uyuduktan sonra. ders çalışmak için öğlen uykusunda ya da kitap okuyacaksam bazen yorgunluktan bende gündüz sızıyorum :) Sonra oğlumun dersleri var. kızım ile etkinlik evcilik öyle işte erken kalkınca çoğunluk bitiyor öğlene kadar.

Ben tabi olayı çocuk olarak yorumluyorum, anne değilim çünkü. Ama yeni nesilde genel olarak bir rahatlık var. Toplum değişti, kültür değişti, teknoloji ile çok iç içe, her şeyin hazırının olduğu bir dünya geldi. 43 yaşındayım, benim çocukluğumda hazır giyim yoktu annem dikerdi elbiselerimizi, hazır yoğurt yoktu annem yapardı, ekmeği, çocukların sevdiği hamur işlerini hep anneler yapardı. Merdaneli makinalar vardı, hazır bezler yoktu, sobalı evler vardı, daha bir sürü şey. Ama genel görüşüm eski çocuklar daha sağlıklı, daha özgürdüler. Şimdikilerin şansı annelerinin daha bilinçli olması. Bilinçli olmayıp tembel olanı da var tabi, eskiden obez çocuklar yoktu mesela binde birdi, hatta obez insan yoktu , çocukluğumda hiç bilmem doktora gittiğimi şimdikiler hep hasta. Bu açıdan bir türlü kopamadığımız teknolojinin rahatlıkla birlikte sağlıksızlığı da getirdiğini düşünüyorum.

Ben kimseyi suçlamıyorum
ki böyle bir hakkımda yok ki
kimin ne olduğunu kimbilebilir böyle bir yerde
Çalışmak derken gözünüzde ne canlandı bilmiyorum ama çalışmak her alanı kapsar
Ben tembel insanı sevmiyorum bunun aslında kadını erkeğide yok
Çok tembel bir toplumuz rahat düşünmeyi sevmeyen insanlarız
Kadınımız erkeğimiz haliyle gençlerimiz
Bu tepeden en dibe kadar böyle
Düzensiz çocuğuna bakamayan kirli pasaklı insanı eğer herhangi bir sorunu yoksa çok basittir
Hiçbir şekilde saygı duyamam böylesine
Sırf kendisi rahat etsin diye çocuğun eline telefon verip saçmalık yapan anneleri görüyorum
Tuaf geliyor bana
Joponlara gelince
Japonlar sanai atılımı için mühwndislerini avrupaya teknoloji öğrensin diye gönderdiler bizim gibi onlar teknoloji öğrenirken bizimkiler avrupanın hovardalığını öğrenip geldiler

pepperony dediği gibi tepki almışım
Ben çalışmayı seven dip köşe temizlik yapan çocuklarının peşinde koşan bir anneyim/kadınım
Bunları yaparken
Çok mu yıprandım değil aslında
Ben böyle biriyim
Benide bu halimle eleştirenler vardır elbet
Yorum yazarken
Bu kadar tepki alacağımı kadınlar kulübünde pek düşünmemiştim
Mune nin eleştirilerinden bile payımı almışım
Neyse kızlar benim işlerim yeni doğan bir bebeğim var

Biraz yazı dili biraz da kendini ifade edememe sanırım.
Yaşınız genç muhtemelen, yıpranmışlık sonra sonra ortaya çıkıyor.

Annem kanepeleri dizlerinden destek alarak çeker ve altlarını silerdi (Kaneler aşırı ağırdı, altında babamın küçük çaplı tamirhanesi vardı).Bunu yaparken de çok dikkat ettiğini,yorulmadığını, belini koruduğunu söylerdi.Şu anda 54-55 yaşında, 5-6 senedir kolları problemli. Uzun yolda araba kullanamıyor, örgü öremiyor vs vs. Dikkat ederek yaptığı o işler kollarından çıkarıyor acısını. O zamanlar o da iyiym, yıpranmadım diyordu ki hiperaktiftir kendisi. Tanılı değil, ama çok yüksek ihtimal öyle.

Benim oğlum doğduğu zaman benim tefonum akilli telefon değildi, tv izlemek gibi bir huyum da yoktu ben yine hiç bir işimi halledemiyordum.

Sürekli ağlardı oğlum.Bazen gün içerisindeki bulaşıkların hepsini akşam eşim gelince makineye koyabiliyordum.

Gunduz parca parca uyurdu, o yüzden uyurken iş yapabilme gibi bir durumum olmuyordu.

Çevreden gündüz tv aç o tv ızlerken sen işini yap diyorlardı. Ben oğluma 2,5 yaşına kadar hiç tv izletmedim.
Eskiden çocuklar birbirini buyuturdu. Küçük çocuklara öteki küçük çocuk emanet edilirdi. Yakınlarımda kayinvalidem,Annem, kardeşim olsaydı bu kadar zorlamazdım. Yalnız başına çocuk büyütmek çok zor.

Ben evi bir günde temizleyeceğim diye uğraşmıyorum.Her gün evi süpürüyorum ocağı temizliyorum.Eskiden kafaya çok takardım ama böyle de sonu yok hele bir de çocuk varsa daha da zorlaşıyor.

Aslında size tepki göstermek için yazmamıştım gerçekten öyle mi yazdım yoksa?
Uzun uzun yazdığımın özeti şu aslında siz temizlik yaparak mutlu olursunuz ben eşim ortalığı süpürürken koltukta uzanıp keyfine bakarak mutlu olurum, insanları tembel, rahat vb kalıplara sokmaya tepkiliyim yalnızca.

Örneğin tek çocuklu ve özellikle de sezaryenle doğum yapan kadını anne saymamaya, yemek yapmak kadının görevidir bir yemek de yapmıyorsa ne işe yarıyor o kadın denilmesine, kendisi her işi yapıyor diye yıpranmışlığını anlatırken, elinizde her an toz bezi görmüyor diye sizi sende kadın mısın diye eleştirmelerine, sütünüz yok diye mama vermek zorunda kaldığınızda anneliğinizin sorgulanmasına tepkiliyim.

Hep kadınlar bir kalıba sokulmaya çalışılıyor, ampul değiştirmeyi bile bilmeyen erkeğe kimsenin ses ettiği yok, eşin takamıyorsa sen tak ne var bunda deniliyor, hep kadın becerikli ve erkeği çekip çeviren, arkasını toplayan olmalı diye düşünüyorlar, benden 15 yaş küçük kadın evde anne, ev kadını, eş, gelin, kendi işyerlerinde sabahın 6'sından itibaren koca kasaları bile taşıyan eleman gibi çalıştığından bir sürü sağlık sorunuyla uğraşıyor, ne kayınvalidesi acıyor ne eşi, kız ameliyat olacak dinlenemeden yine tüm işleri sırtlanacak işte bu eşitsizliğe karşıyım.

Evet çok rahat biriyim, kendimi ev işi diye diye de yıpratamam, kaldı ki çocuğuma fiziksel ve zihinsel gelişimi için elimden geleni yaparken anne saçını süpürge eder, baba akşamdan akşama 2 saat eşlik ve babalık yapar fikrini aşılamak istemiyorum, anne baba birlikte çalışır, hayat müşterektir, anne süpürür baba siler, anne pişirir baba salatayı yapar, anne emzirir baba alt değiştirir, çocuklar bizden ne görürse evlenince onu yapıyor, erkek evlat eşine yüklenmesin, kız evlat her şeyi ben yapmak zorundayım diye düşünmesin istiyorum, zira burada dert olarak açılan çoğu konularda büyük çoğunluğunun sorunu eşiyle iş yapmaya erinen erkekler, evde iş yapmalarını beklemek bir yana bir de kayınvalide evinde her işi yapsın diye bekleyen kocalar, annelerinin evinde pencereleri silmedi diye eşlerine surat asıyor, hayatlarında eş mi olsun istiyorlar temizlik elemanı mı?

Yarım gün çalışıyorum yok işlere de yetişemiyorum, mesela bugün pazar günü müydü? En son ne zaman dinlendigimi hatırlamıyorum, hayat bu değil kendimizi zorlamamamiz gerek. Eve yemek çocuğa yemek çocuğun elli kere dağıttığını ellibir kere topla, ha aynı zamanda çalış kendine bak hobilerine zaman ayır aaa bi de eşinle ilgilen eşimle birlikte işlendigimizde bile olmuyor şimdi ben beceriksiz miyim tembel miyim???

Eşim hayatta yardım etmez bardağını bile kaldırmaz çamaşırını bile kirliye atmaz. Son derecede dağınıktır. Çocuklar da babaları gibi rahat. Evde büyük 200m2 temizliK uzun sürüyo
Ben 8de uyanıyorum önce yatakları toparlıyorum. Değişecekse nevresimler değişiyor. Çamaşır varsa makineyi çalıştırıyorum. Sonra hemen kahvaltı Faslı. Mutfağı topluyorum. Ocağı siliyorum. Balkonu yıkıyıp Çamaşırları seriyorum. Sonra evi topluyorum.
Her gün oturduğumuz odayı mutfağı koridoru süpürüyorum. Haftada 2 yada 3 tüm evi süpürüyorum. Süpürme silme olmadığı gün toz alıyorum ve mutfak dolap kapaklarını siliyorum. Haftada 1 yerleri detaylı silme. Haftada 1 gün hızlı silme (Silva mopu lavaboda yıkayıp deterjanla fısfıslayıp tozunu alıyorm yerlerin. )
2-3 ayda bir koltuk silmeye vaktim oluyo iki takım var. Sandalyelerle beraber hepsini siliyorum o gün tek o iş yapıyorum. (Silva el mopu çok pratikmiş bu konuda)
Lavabolar her gün sabahtan fırçalanıyo. Banyo WC 2 günde 1 temizliyorum. Duşakabin haftada 1 Banyo tszmiliği ile detaylı temizliyorum
Buzdolabı her pazar alışverişi öncesi temizliyorum.
Kapı ve camlar 2 ayda 1 :) bazen 2,5’tan 3:) sadece dış kapıyı 10 günde 1 temizliyorum.
Tüm Pencere mermerlerini haftada 1 siliyorum mutlaka.
akşam varsa ütü.
5itibariyle yemek hazırlığı.
market pazar işleri de bende.

kızım 3.5 yaşında. biraz rahat bir insanım. bekarken yalnız yaşarken cts 2 saatte süpür, paspasla, lavabo, toz almaydı.
şimdi ütüm açıkta giyeceğimiz zaman ütülüyoruz, yerleri, balkonu robotum hergün süpürüp paspaslar, lavabomda fırçam, spreyim hazır 1 dk fırçalarım, tuvaleti de. camları ve evi 3-5 ayda bir kadın temizler. duş camını silecekle çekerim. yemeği annem, kv bazen veriyor, bulaşığı makine yıkar birkaç günde boşaltırız, kahvaltıyı eşim hazırlar. çamaşırı biriktikçe hallederiz(yerim olsa kurutma makinesi alırdım), bugün ıslak mendille ünitenin tozunu aldım, mutfak spreyimle tezgahı temizledim. mutfak dolaplarına bir bez gezdirdim, büyük çekmecelere kutular aldım, düzenli oldu. gerekince ortalık toplarım, kızla ilgilenirim, elimde sürünen kitabım, kız uyurken youtube ve instagram, kahvaltı sonrası çayım-kahvem, gezmemiz...
canımızdan önemli değil, evim pırıl pırıl, annem ve kv kendini paraladı da ne oldu kimse eline sağlık demedi. ben evin maaşlı-sigortalı çalışanı değilim. gerektiği kadar yaparım, temizlik nankör şimdi yap sonra yine aynı. kızıma 2 yaşa kadar ekran izletmedim, bol bol ilgilendim. annemse ev işleri ve eş-dostla ilgilenirdi. ben ne kadar negatifsem kızım da bir o kadar pozitif

Çok genç sayılmam
Gerçi kk benim kadar çelişkili bir üye varmıdır bilmiyorum
19 yaşında 17 yaşında kızlarım var birde yeni doğan bir bebeğim
Kızlarla kardeş gibi dururuz dışardan
Çok yıprandığımı söyleyemem
Eşim çok kıymet verir hani çok mucuk mucuk bir koca değildir ama değer verir yardım eder anlayışlıdır
Birazda bunun şansını yaşıyorum sanırım
Kendimi biliyorum bana iş yapmamak oturmak işim varken ihmal etmek ceza gibidir
İşimi yapmadığımda mutsuz huzursuz olurum
Annenizde böyledir büyük ihtimal

aslında en guzeo carelerden biri gece herkes uyuduktan sonra (özellikle çocuk) etrafı yerli yerince bı toparlamak...böyle yaparsanız sabaha toplu eve uyanirsiniz bu da en az 1 saatlik kâr demek...sabah da erken kalkıp ilk işiniz yatak odanızı havalandirip toparlamak...o esnada çocuğunuz uyandığında kahvaltı Faslı başlar yaparsınız , sonra mutfağı halledersiniz ..banyo WC günlük rutin yapılır ..sonra çocukla ilgilenip evi supurursunuz kırıntı çoksa ve ardından yemek yapma Faslı ..aslında kolay ...benim iki tane evladım var çok şükür biri 7 yaşında biri de yeni doğdu ...ben bebekle bu işi yurutebiliyorsam siz de yaparsınız ....detaylı temizlik içinse günlere bölmekten başka çareniz yok...rutin işler bitince bir gün yatak odası ertesi gün çocuk odası sonra mutfak yaparsanız o size uzun bı sure gönül rahatlığı verir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…