Gündemden Düşmeyen Mesele:Türkiye'de Kadın Olmak

Ausencia

_Alcatraz Kaçkını_
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2012
41.591
141.626
598
Gündemden Düşmeyen Mesele:Türkiye'de Kadın Olmak

Ya da olmaya çalışmak...

Kadının adı var mı bu ülkede?

Ana mı?Karı mı?Kız çocuk mu sadece?

Türkiye yerli yerinde duran bir toprak parçasında kendi halinde bir devlet,senin kadın olup olamamanla ne ilgisi var ki(!)

Peki ya o devletin toplumunu oluşturan ve hiçte masum sayılmayan bizler???

Türkiye'de bir azınlık var kadın olmanın kadın olarak doğmanın keyfini çıkaran,lüksünü yaşayan...

Peki çoğunluk?

Kadın doğduğu gün makus talihi çiziliyor bu çoğunluk içinde.

Onu koridorda kız evlat olarak dünyaya geldiği için hayal kırıklığı ve öfke ile karşılayan bir babaya doğuyor...(cahiliye döneminde değil,günümüzde hala...)

Bu öfkenin endişesini ve erkek doğurmamanın mahçubiyetini taşıyan ne yazık ki hep ürkek bir anne tarafından kucaklanıyor.

Okutulmuyor,okutulsa güdülemeyecek çünkü korkuluyor.

Hep bağlı,hep bağımlı kalsın isteniyor önce babasına varsa abisine hatta sırf erkek diye kendisinden yaşça çok küçük kardeşine.Sonra koca devreye giriyor,işin vehameti artıyor.
Şiddetin ölçüsü ailenin eğitim ve sosyo-kültürel yapısına göre değişse de kadın bir şekilde pasifize ediliyor.

Çoğunluk içinde biraz daha yumuşatılmış bir kısım var ki;burada da kadına uygulanan işlem görünürde farklı özünde aynı.
Bu kısımda kadın okumuş oluyor,mesleğini kazanmış ve çalışıyor durumda.
Ama yine kadın olmanın sırtındaki yükü kalkmıyor.
İki sevgili değiştirse yollu oluyor,iş yerinde kademe atlasa zaten patronla arası iyi anlarsın ya konuşuluyor.
Eve geç gelse komşu teyzelerin bundan ev kadını olmaz yaftasını yiyiyor.
Sokakta biraz alımla dolaşsa herkesin göz hakkı doğuyor.
Utanmasalar bu saatte dışarıda olursan bu tecavüzü tabi ki de hakedersin deniliyor.
Boşansa artık bir numaralı görüşülmeyecek arkadaş listesine alınıyor hem cinsleri tarafından,hiç aramayan erkek tanıdıklarınınsa bir numaralı ''bir ihtiyacın olursa beni mutlaka ara''listesine ekleniyor.
Kadın ne kadar çok şeyle ne büyük bir savaş içinde yaşıyor hayatını?
Tabii ortada ona yaşanılacak bir hayat bırakıyorlarsa....

Kadın olmak bir bana zor geliyor heralde bu ülkede

Yok arkadaşım çok haklısın ve çok güzel yazmışsın. Bu ülkede kadın olmanın ne kadar zor olduğunun ben de farkındayım. Aslında daha çok kişinin de fark etmesi için de çalışıyorum. Çünkü bu konuda çözümler ancak birilerinin farkındalığıyla ve duyarlılığıyla gerçekleşebilir. Bu ülkede kadın olmanın nelerle sonuçlanabileceğini "kadına şiddet güncesi" başlığı altındaki haberlerle de paylaşıyorum. Bu ülkede kadınlar neler yaşıyor. Caydırıcı cezalar olmadıkça, tacizciler, tecavüzcüler serbest kaldıkça, kadınlar ikinci sınıf olarak görülmeye devam ettikçe bu haberler bitmeyecek gibi. Panik butonu falan ne işe yarayacak ki?

Kadına Şiddet Günceni okuyorum.

Gazetelerin 2. sayfaları neden doluyor bu kadar diye düşünüyorum.

Biz gerçekten toplum olarak kadın cinsine birey olma hakkını çok görüyoruz.Mükemmel eş,harikulade anne,hamarat gelin ama özgüveni,kendi kararları,özgürlüğü diye sorunca,cevap yok?

Eğitim seviyesinin yükseklerde seyrettiği o zümrelerde bile kadına karşı ''kadın işte alt tarafı'' sinyallerini kim kodlamışsa şu erkeklerin beynine.....

Atasözlerimize, deyişlerimize baksak bile yeterli nasıl kodlamalar olduğu. Ve nasıl bir beyin yapısıyla mücadele etmemiz gerektiği

Karı gibi gülme
karı gibi dedikodu yapma
karı gibi kıvırma
kancıklık yapma

delikanlı ol
delikanlı kadın
erkek sözü
erkek adam

kadın erkeğin elinin kiri
kızını dövmeyen dizni döver
kız kocaya oğlan hocaya
on beşinde kız ya erde ya yerde gerek
saçı uzun aklı kısa

yani saymakla bitmez de kodlama deyince aklıma geldi bunlar. Bunları söyleyip benimseyen kadınlar da çok.

eğitimli ,güya çağa ayak uydurmuş ailelerde bile çocuklar arasında kız erkek ayrımı oluyor maalesef kendimden biliyorum.Türkiyede kadın olmanın zorluklarından bahsedildiğinde çoğu insanın aklına şiddet gören ya da sosyo-ekonomik yönden fazla gelişmemiş yerlerde yaşayan kadınların yaşadıkları gelir.Ancak çok güzel bir yazı paylaşmışsın özellikle son bölümü bu ülkede biz kadınların 2.sınıf vatandaş yerine konmamak ,kaale alınmak için nasıl çırpındığımızı gösteriyor.
Bu forumda çoğu zaman kadının kadına yaptığı,kadın kadının kurdudur lafı dönüp durur ve genelde 'erkeğini elinden almak' durumları için kullanılır bu.
Ama ben bu lafı tam da sizin bahsettiğiniz nedenler için kullanıyorum daha çok.Kadınlara en çok zararı kadınlar veriyor.En başta o dedikoduları kadınlar yaratır neden çünkü başkasını kötüleyerek erkeklerin gözüne kendileri girmek istedikleri için.Erkeklerin gözüne girmek ne kadar aşağılayıcı bir düşünce ama maalesef öyle.Çok doluyum aslında ama şu an işyerindeyim ,uzun uzun yazmak isterdim.

Dolu olman çok normal...
Bu konuda ne zaman konuşmaya başlasam ya da sanalda yazmaya bir süre sonra '' biri beni durdursuuun '' moduna geçiyorum bende.
Yazıyı yazarken özetlemeye çalıştım bir çok şeyi ama konuşalım uzun uzun.

Hani şu '' Anadolu kadını '' tabiri vardır;çilekeş,fedakar...Evet orada bir hayat var adına hayat denilmekten başka hiçbir yanı yaşama benzemeyen.Okumayan kızlar,dövülen kadınlar,Söz hakkı olmadığı gibi aslında söz hakkının olduğunu bile bilmeyen hemcinslerimiz.
Kadın hakları denilince,kadının adı yok denilince hemen akla gelenler,üzerlerine siyaset yapılanlar.

Sonra diyorum ki biz haklarımızı biliyoruz da ne oluyor?
Sesimizi çıkartıyoruz da ne değişiyor?
İlle bişeyler hep bize yasak,bize günah,bize yanlış...

Kadın olmak masallarda bile zor diye biraz yüz gülümsetecek bir alıntı;

- Ya 7 tane minicik adamla yaşarsın,
- Ya kurbağa öpersin,
- Ya en sevdiğin meyveden zehirlenirsin,
- Ya kuleye kapatılırsın,
- Ya saçlarıelin adamı tırmansın diye uzatırsın,
- Ya gece 12’delkedisi’ne dönersin, elbiselerin yırtılır...
- Ve en kötübazen seni sadece ayak numarandan tanıyan bi salağa âşık olursun.

Hep kadın olmak zor yazılmış ki bunu onaylıyorum ama en önemlisi tehlikeli akşam saat 12 sonra dışarıda gezinsen , ve başına bir iş gelse suçlu yine kadın o saat ne işi var denir !bu konuda kadınalr erkeği yetiştirirken kadına saygılı yetiştirmek zorunda
yoksa zararı yine yetiştirdiği erkek evladına , yoksa hapishanedeki ziyaretine gidereken boşuna göz yaşlarına boğulmasın , onunda hatası olduğun anlasın kimseyide suçlamasın

Bir hortlatma da benden gelsin link yok : p
Bence erkek olmakta zor..Bu dünyada yaşamak zor zaten..Babam hep der tatlı bir yeri var mı ki dünyanın gitsem :)) cvp tabiki yok baba :))

Aaaa neler yazmışım

O zamanlar link kanunu yoktu siyasette efide , kafamıza göre yazıp konu açıyorduk .

Hayat zor be efide

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…