Grip yayılıyor!

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.836
Son günlerde hastanelerin acil servislerinin dolmasına neden olan grip virüsü ünlüleri de vurdu. Doktorlar bu virüsün zatüreye çevirip ölümlere yol açabileceğini söylüyor
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Çağrı Büke son dönemde yaygın olan grip enfeksiyonunu değerlendirdi. Prof. Dr. Büke, "Soğuk algınlığına yol açan bazı virüslerin de gribe benzer ağır ve ciddi hastalığa yol açabildikleri akıldan çıkartılmamalı" dedi.

Sonbahar ve kış ayları, Kuzey yarımkürede, başta grip (influenza) virüsleri olmak üzere soğuk algınlığına neden olan virüslerin de hastalık yapma mevsimleri olduğunu belirten Prof. Dr. Büke, "Bu dönemlerde toplumlarda en yaygın olarak üst solunum yolları enfeksiyonlarına rastlanmakta. Ancak Sonbahar ve kış aylarında influenza virüslerinden farklı pek çok virüs bir başka üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığı olan soğuk algınlığına neden oluyor. Bu durum yanlış olarak grip diye tanımlanabilmekte. DSÖ verileri incelendiğinde Türkiye’de 2013 yılının son haftasında üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle sağlık kurumlarına başvuran olguların sadece yüzde 50’sinde influenza virüsleri saptandı. Bunun diğer anlamı yüzde 50’sinin influenza dışı diğer mikroorganizmalar ile üst solunum yolu enfeksiyonunun geliştiğini gösterir" dedi.
Soğuk algınlığına yol açan bazı virüslerin de gribe benzer ağır ve ciddi hastalığa yol açabildiklerini vurgulayan Prof. Dr. Büke, "Bunun en çarpıcı örneği 2012 yılında ilk defa Suudi Arabistan’da saptanan soğuk algınlığı etkeni yeni bir coronavirus enfeksiyonudur. Bugün Katar, Tunus, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerde de olmak üzere olgu sayısı 170’e ulaşmış ve bunların 72’si pnömoni nedeniyle kaybedildi" diye ifade etti.

Prof. Dr. A. Çağrı Büke, mevsimsel gripte risk gruplarının daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Büke; "Risk grubu olarak adlandırılmalarının en önemli sebebi bu kişilerde gribin seyri sırasında pnömoni (yani zatürre) gelişme riski ve sonuçta ölüm olasılığı var. Günümüzde risk grubu olarak kabul edilen kişiler, kronik akciğer, kronik kalp, kronik böbrek, kronik karaciğer hastalığı olan olgular, şeker hastaları, nörolojik hastalığı olan kişiler, kanser hastalığı olan ya da tedavisini alan kişiler, bağışıklık sistemini baskılayan diğer başka türden hastalığı olan ya da buna sebep olabilen ilaçları kullanan olgular, organ nakli yapılmış olgular ve hamileler dikkat etmeli. Hiçbir hastalığı olmamasına karşın 65 yaşın üzerindeki tüm kişiler, küçük çocuklar ve aşırı kilolu olanlar da risk grubunda yer almakta" dedi.

Risk grubundaki kişilere hastalığa yakalanmadan önce grip aşısı yaptırmayı öneren Prof. Dr. Büke, önlem için de hasta kişilerin buruna ve göze temas etmesinden kaçınmak, elin herhangi bir kişinin eli ile ya da çevredeki eşyalar ile teması sonrası yıkayıncaya kadar asla buruna ve göze değdirmemesini sitedi.

Gripte en sık karşılaşılan yakınmalar boğaz ağrısı, kuru öksürük ve beraberinde kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı ve ateş yüksekliği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Büke, "Gripte karın ağrısı ve ishalin de görülebildiği 2009 yılındaki İnfluenza A H1N1 salgını sırasında görüldü. Ateş yüksekliği antibiyotik kullanımı için asla bir gerekçe değil. Yine zorunlu olmadıkça ateşi düşürmek bazı durumlar hariç her zaman doğru bir uygulama olmayabilir. Antibiyotik ve antipretik kullanımı konusunda hekime danışılmalı. Yatak istirahati ve yeterli sıvı alımı ve beslenme hastalıktan iyileşmeyi hızlandırmakta. Özellikle ateş yüksekliği 5-7 günden daha uzun sürerse, kuru öksürük balgamla birlikte öksürüğe dönüşürse pnömoni (zatürre) akla getirilmeli ve hekime başvurulmalı" dedi.

Bu virüs onları da vurdu

Taraf gazetesi köşe yazarı ve The Economist dergisinin Türkiye temsilcisi Amberin Zaman, zatürre teşhisiyle yoğun bakıma kaldırıldı. Ünlü yazar hastaneye kaldırıldığını twitter hesabından duyurdu.

Galatasaray Odeabank Kadın Basketbol Takımı'nın İspanyol oyuncusu Alba Torens, zatürre başlangıcı teşhisiyle hastaneye yatırıldı. milliyet

Artık virüslerde mutasyona uğruyor sanırım
Geçen seneden beri kimi duysam grip, grip sonrası zatürre oluyor
Zatürre ne kadar yaygınlaştı

Benim oğlumda hasta ewde üstelik kusuyor ve bişi yemiyor annem bakıyor
Yaz gelsin artıkk

hasta olan herkese geçmiş olsun

3 gün yataktan kalkamadım yaw, yılbaşında hem de, sanırım bu yeni virüsümüz bi kaç sene daha bizimle, domuz gribinden daha tehlikeli olduğu söyleniyor, korunma yöntemleri de hava civa, hava yoluyla bulaşıyor sonuçta işe, okula giden bi şekilde kapıyor işte
aşıya da inanmıyorum açıkcası, aşı olanlarda hep hasta

Kendimden cok esim icin endiseleniyorum.
Ben evdeyim haftada 2-3 kez en fazla disari cikiyorum.
Ama esim calistigi icin ve haliyle kalabalik ortamda bulundugu icin virüs kapma ihtimali daha yüksek.
Allah tüm hastalara sifaa versin.
Yataklara düsürmesin insaAllah.

Evet dün itibariyle eşimden bana ve ne kadar korumaya çalışsak da kızıma yayılmış bulunmakta. Ben bi on senedir falan grip olmamıştım. Bu epey saglammıs gerçekten. Süründürüyor insanı resmen.

Ben kolay kolay hastalanıp yataklara dusmem tam bır haftadır aksamları eve ssurune surune gıdıyorum hafta sonunu full yatarak gecırdım
kanda vırus cıktı ıgne vurulduım 5 tane sımdıde 1 hafta hapa devam edıcem
oglumda hastalandı
umarım ıkımızde atlatmak uzereyızdır
oksuruklerımız devam edıyor

Her geçen yıl grip virüsü direnç kazanıyor....bu sene ki tam bir illet......hastahaneler dolup taşıyor.....yeni bir biyolojik silah mı demekten kendimi alamıyorum:26:.....bir köşe yazısında okumuştum yıllar önce......insanlığın sonunu grip virüsü getirecek diye Allah korusun yaaaa......bu hastalığın en kötü tarafı bitkinlik hissi....ama onun için size bir tavsiyem olacak .......

Denenmiştir gayanti verilir

sabah içtiğiniz bir bardak çayınıza 5-6 adet karanfil atın....şöyle 5-6 dakika bekletin için........aman dikkat fazla kaçırmayın benim gibi uykuyu unutursunuz resmen doping etkisi

Son düzenleme:
Bana da bulaştı meret ama benimki grip değil sadece solunum yolu enfeksiyonu sanırım.Ciğerlerimin %50'sini zor tutuyorum:2:

Anneyken hasta olmak zor, hele cocugunla birlikte hastaysan o kabus işte

aynen, ana oğul hastaydık bizde, eşim bize bir gün baktı, günün sonunda, çok yoruldum sırtım ağrıyo diye inliyodu

eee dedim ben size her gün bakıyorum, sırtım falanda ağrımıyor

aynen, ana oğul hastaydık bizde, eşim bize bir gün baktı, günün sonunda, çok yoruldum sırtım ağrıyo diye inliyodu

Kızıma da gece eşim baktı güya iki kere kalktı bu gece hiç uyuyamadim diyo. Ben sadece üstü acik mi diye gecede bi beş kere falan kalkıyorum dedim. Döndü horul horul uyudu

Kızıma da gece eşim baktı güya iki kere kalktı bu gece hiç uyuyamadim diyo. Ben sadece üstü acik mi diye gecede bi beş kere falan kalkıyorum dedim. Döndü horul horul uyudu

Herkese geçmiş olsun bizde ailecek hastasyız,ateş,ishal,sıtma,burun akıntısı,öksürük ne ararsan var hastahaneye gittik tıklım tıklım dolu ilaçlar sayesinde daha yeni yeni kendimize geldik.

Herkese geçmiş olsun bizde ailecek hastasyız,ateş,ishal,sıtma,burun akıntısı,öksürük ne ararsan var hastahaneye gittik tıklım tıklım dolu ilaçlar sayesinde daha yeni yeni kendimize geldik.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…