Makyajsız bir hayat düşünemiyoruz. Gözler ise yüz makyajında önemli bir yer tutuyor. Göz çevresindeki cildin diğer cilt bölgelerinden farklı, ince bir yapısı var. Göz çevresinde kullanılan bütün ürünler sadece göz çevresindeki cilt için değil, göze kaçma ihtimali yüzünden, göz için de güvenlik standartlarını sağlamalı. Pek çok göz kozmetiğinin üzerinde “hipoalerjenik”, “göz doktoru onaylı”, “dermatolog” onaylı gibi ifadeler yer alır. Ürün seçerken sadece bu ifadeleri dikkate almak yerine, güvenilirliği ile tanınan ve gerekli klinik çalışmaları yürüttüğü bilinen bir markayı tercih etmelisiniz. Gözlerimiz için kullandığımız kozmetik ürünler hepimizin bildiği gibi göz farları, göz kalemleri, kapatıcılar, maskara ve eyeliner’dır. Bu ürünlere bağlı olarak alerji problemleri yaşayabileceğimiz gibi, gözlerimizin mikrop kapmasına bağlı problemler de yaşayabiliriz.
Göz alerjileri
Göz ürünlerine bağlı alerjik durumlar 2 tiptir: “Alerjik konjonktivit” ve “kontakt dermatit”. Alerjik konjonktivit gözlerde kaşıntı, kızarma, yaşarma ve şişme ile kendini belli eder. Kontakt dermatitte, göz kapaklarında şişme, ciltte pullanma ve kızarma söz konusudur. Kontakt dermatite bağlı geçici kirpik dökülmeleri de izlenebilir. Bu alerjik problemler, göz için kullandığımız her çeşit makyaj ürünüyle olabilir. Gözlerimizin mikrop kapması ise en çok “bakteriyel konjonktivit” tarzında kendini belli eder. Bakteriyel konjonktivitte gözlerimiz kızarır, çapaklanır, batma - yanma gibi şikayetlerimiz olur.
Sağlıklı seçimler yapın
Mikroplar, maskara ve eyeliner’in sıvı ortamında, farlara kıyasla daha sık ürer. O yüzden üç ayda bir maskaranızı yenilemeniz en sağlıklısı. Sıvı eyeliner’dansa, kalem formunda olanları tercih edebilirsiniz. Ayrıca başkalarıyla maskaranızı veya eyeliner’ınızı paylaşmayın. Maskara ve eyeliner’lar göz kapaklarının altında kalıcı boyamalara yol açabilirler. Bu yaygın ama önemsiz bir durumdur. Makyaj yaparken bazen kazalar da yaşarız. Örneğin maskara fırçasını yanlışlıkla gözümüze değdirdiğimiz olmuştur. Bu kaza gözümüzün korneasında (renkli kısmın önündeki saydam tabaka) bir çiziğe yol açabilir. Bu çizik çoğunlukla 24 saat içinde hiç bir kalıcı iz bırakmadan iyileşir ama nadiren ciddi kornea enfeksiyonlarına da yol açabilir. Böyle bir kaza yaşarsanız, göz doktorunuza başvurun. Ürün seçerken, bu konuları aklımızda bulundurursak, göz sağlığımız konusunda daha özenli davranmış oluruz.
Nasıl ürünler seçmeli?
Doç. Dr. Banu Coşar sağlıklı bir göz makyajı için öneriler veriyor.
• Krem veya losyon şeklindeki ürünler yerine toz farları tercih edin.
• Suya dayanıklı değil, suyla çıkabilen ürünleri tercih edin.
• Eskimiş ürünlerinizi atın, kullanmayın.
• Eyeliner ve maskaralarınızı siyah renkte seçin.
• İçinde 10’dan fazla bileşen içermeyen ürünleri tercih edin.
• Maskarayı kirpik diplerinize kadar getirmeden sürün.
• Göz farlarından yeşil, mavi, mor renklerde olanların, toprak krem tonlarına göre daha fazla alerjik reaksiyona sebep olduğunu aklınızda tutun. Ayrıca pırıltılı farlar, mat olanlara göre daha fazla alerjik reaksiyona yol açar