- 16 Ağustos 2010
- 292.953
- 602.707
- 43
Göz Yangısı Nedir?
Konjunktivit de denilen göz yangısı, gözün beyazı kaplayan şeffaf zarlar ile göz kapaklarının iç çeperlerinin kızarması ve iltihaplanmasıdır. Göz yangısına genellikle bir virüs veya bakteriyel enfeksiyon sebep olur; bununla birlikte alerjiler, toksik maddeler ve diğer hastalıklar da bir rol oynayabilir.
Göz Yangısı Bulaşıcı mı?
Virüse ve bakteriye bağlı göz yangısı son derece bulaşıcıdır. Elleri iyi yıkamama ve bazı eşyaları (örneğin havluyu) hastalıklı biriyle paylaşma yoluyla bulaşabilir. Ayrıca öksürük ve hapşırık yoluyla da bulaşabilir. Göz yangısı teşhisi konan çocuklar belli bir süre okula veya kreşe gönderilmemelidir. Mevsimsel polenlerin, hayvan döküntülerinin, kozmetik ürünlerin ve parfümlerin neden olduğu alerjik göz yangısı ve mobilya parlatıcıları, ağartıcılar gibi sıvı ve toksik kimyasalların neden olduğu kimyasal göz yangısı bulaşıcı değildir.
Belirti: Göz Kızarması
Göz kızarması, hiperemiya, göz yangısının tipik belirtisidir. Göz yangısı nadiren ciddi olan yaygın bir rahatsızlıktır ve vaktinde tespit edilip tedavi edilirse uzun dönemli göz veya görme hasarına yol açmaz.
Belirti: Şiş, Kızarmış Göz Kapakları
Bakteriyel göz yangısının belirtileri genellikle iki gözü birden etkiler. Virüse bağlı göz yangıları genellikle bir gözde başlar ve birkaç gün içinde diğer göze sıçrar. Alerjik göz yangısının belirtileri genellikle iki gözü birden etkiler. Bakteriyel ve alerjik göz yangılarında göz kapaklarının şişmesi en yaygın belirtidir.
Belirti: Göz Sulanması
Virüse bağlı ve alerjik göz yangıları normalden fazla gözyaşına sebep olmakla ünlüdür.
Belirti: Kaşıntılı Ve Yanan Gözler
Eğer başınıza gelirse mutlaka bilirsiniz. Göz yangısında gözler tipik olarak aşırı kaşıntılı olur ve yanar.
Belirti: Gözden Akıntı
Virüse bağlı ve alerjik göz yangılarında berrak, sulu bir akıntı yaygın olarak görülür. Akıntı sarımsı yeşil ise (ve çoksa) muhtemelen bakteriyel bir göz yangısı vardır.
Belirti: Göz Kapaklarının Yapışması
Göz kapaklarınız yapışmış olarak uyanırsanız, bunun sebebi bakteriyel göz yangısının neden olduğu akıntı olabilir. Virüse bağlı göz yangısında göz kapaklarının yapışması çok nadirdir.
Belirti: Işığa Karşı Hassasiyet
Göz yangısı ışığa karşı hafif hassasiyet (fotofobi) yaratabilir. Görüşte değişiklik, ışık hassasiyeti ve şiddetli ağrı gibi ciddi belirtileri olan bir çocukta enfeksiyon, konjunktivitin ötesine sıçramış olabilir ve doktor tarafından yeniden muayene edilmesi gerekir.
Belirti: ''Gözümde Bir Şey Var'' Hissi
Sanki gözünüze bir şey girmiş gibi can sıkıcı bir his yaşayabilirsiniz. Ya da çocuk bu belirtiyi gözüme kum kaçtı diye anlatabilir. Gözdeki iritasyon ve kum hissi göz yangısının bakteriyel olabileceğine işaret eder.
Göz Yangısı Teşhisi
Doktor sadece belirtilere bakarak göz yangısını teşhis edebilmektedir. Bununla birlikte bir yarıklı lamba muayenesi de gerekebilir. Bazı vakalarda sebebi belirlemek için göz akıntısından bir örnek laboratuarda test edilmeye gönderilir.
Ya Sadece Göz Yangısı Değilse
İnatçı göz yangısı vücuttaki başka bir hastalığın sonucu olabilir. Bu hastalıklar genellikle romatoit artrit veya sistemik lupus eritema gibi bir romatizmal hastalıktır. Göz yangısı ayrıca Kawasaki hastalığında (bebeklerde ve küçük çocuklarda yüksek ateşle ilişkili nadir bir hastalık) ve ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kimi iltihabi bağırsak hastalıklarında da görülür.
Göz Yangısını Tedavi Etmek
Bakteriyel göz yangısı enfeksiyonu antibiyotik göz damlaları, yağlar ve haplarla tedavi edilir. Virüse bağlı birçok göz yangısı tedavisi herhangi bir özel tedavi gerektirmez, sadece virüse çekim gitmesi için vakit verin yeter - genellikle bu süre 7 gün kadardır. Bazı virüs enfeksiyonları antiviral ilaçlar kullanmayı gerektirebilir. Alerjik göz yangısı belirtileri alerjen ortadan kalkınca ve alerji tedavi edilence kaybolmalıdır. Kimyasal göz yangısı etkilenen gözün beş dakika boyunca yıkanmasını ve doktoru aramayı gerektirir.
Belirtileri Hafifletmek
Ağrıyı azaltmak, bakteriyel veya virüse bağlı yangının akıntısını silmek için gözlerinize soğuk veya sıcak kompres uygulayın. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için her uygulamada farklı bir havlu kullanın. Her defasında temiz havlu olsun. Akıntıyı göz bölgesinin iç kısmından dış kısmına doğru silin. Alerjik göz yangısında belirtileri hafifletmek için antihistamin kullanılabilir.
Ne Kadar Süre Bulaşıcıdır?
Bakteriyel göz yangısında antibiyotiklere başlandıktan sonra, eğer belirtilerde iyileşme varsa, 24 saat içinde işe veya okula dönülebilir. Virüse bağlı göz yangısı belirtiler devam ettiği sürece bulaşıcıdır. Emin olmak için doktorunuza danışınız.
Yayılmayı Önlemek
Eğer çocuğunuzda bulaşıcı göz yangısı varsa, bölgeye dokunmamaya çalışın ve ellerinizi, özelikle hastalıklı bölgeye ilaç uyguladıktan sonra, sık sık yıkayın. Havlu ve mendilleri asla başkasıyla paylaşmayın ve kağıt mendilleri kullandıktan sonra atın. Çarşafları ve havluları her gün değiştirin. Bütün yüzeyleri temizleyin, tezgah üstlerini, lavobaları ve kapı tokmaklarını dezenkfenkte edin. Hastalık varken kullanılmış olan makyaj malzemelerini atın.
Kaynak:hemen sağlık