- 16 Ağustos 2010
- 292.910
- 602.602
- 43
Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen göz nezlesi nedir, belirtileri ve korunma yolları nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?
Bir ya da iki gözde birden görülebilen göz nezlesi, göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz yüzeyinin bir kısmını örten ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması sonucunda oluşan bir göz hastalığıdır.
Kalabalık ve tozlu ortamların göz nezlesinin bulaşmasına zemin hazırlaması özellikle okula giden çocuklarda görülme olasılığını artırır.
Göz nezlesi neden olur?
Göz nezlesi; yüzme havuzlarındaki klorun ya da makyaj malzemelerinin gözü tahriş etmesiyle ortaya çıkabileceği gibi polenler, duman, virüsler veya bakterilerin enfeksiyona yol açması sonucu da meydana gelebilir. Göz nezlesinin alerjik, bulaşıcı ve kimyasal olmak üzere temelde 3 nedeni vardır. Alerjik göz nezlesi olanlarda bu rahatsızlık genelde dönemlik olarak görülür ya da lensler nedeniyle ortaya çıkar. Bakteriyel göz nezlesi derideki ya da sindirim sistemindeki bazı bakteri çeşitlerinden kaynaklanır. Enfeksiyon ayrıca böceklerden taşıma yoluyla, diğer insanlarla fiziksel temasla, elleri yıkamadan göze dokunmakla veya kirli makyaj malzemesi ve yüz losyonu kullanımıyla ortaya çıkabilir. Virüslerin neden olduğu göz nezlesi ise öksürme ve hapşırma yoluyla insandan insana bulaşır. Kalıcı göz hasarına neden olabilen “Oftalmia Neonatorum” bakteriyel göz nezlesi de tedavi edilmediği sürece oldukça tehlikelidir ve yeni doğan bebeklerde gözlenir. Kimyasal göz nezlesine neden olan unsurlar da belirttiğimiz gibi havuz suları, hava kirliliği ve zehirli kimyasallardır.
Göz nezlesinin belirtileri nelerdir?
*Gözlerde sulanma
*Gözde akıntı
*Göz kapaklarında şişme
*Gözde solukluk
*Gözlerde ağrı, kaşınma ya da yanma
*Işığa karşı gözlerde oluşan hassasiyet
* Göz ve göz kapağının birbirine yapışmasına neden olan çapaklar
*Gözde yaşanan kumlanma hissi
Göz nezlesi nasıl tedavi edilir?
Göz nezlesi, ciddi bir rahatsızlık olmamasına rağmen eğer uzun süre geçmiyorsa ihmal edilmeden doktora gidilmelidir. Göz nezlesinin tedavisi nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kişinin rahatsızlığından kurtulması, gözdeki iltihap ve enfeksiyonun azaltılması aynı zamanda enfeksiyonun yayılmasını engellemek için yapay gözyaşı, gözleri saline ile yıkama, soğuk baskı, antibiyotik, göz damlaları ve kremleri kullanmak tedavide kullanılan alternatiflerdir. Hastalık genellikle 1-2 hafta sürse de nadiren 1 ay kadar devam edebilir.
Kaynak:yumurtalı ekmek