- 14 Ağustos 2009
- 53.296
- 42.837
- 898
Google'ın 2013 yılı şeffaflık raporu açıklandı. Raporda Türkiye'den Google'a giden içerik kaldırma taleplerinde anormal bir yükseliş olduğuna dikkat çekildi. Türkiye taleplerde dünya birincisi oldu.
Detayları Google'ın kendi blog sayfasında paylaşılan rapor 2013 yılının ilk altı aylık dönemini kapsıyor.
Ocak-Haziran 2013 döneminde Google'a toplam 24 bin 737 parça içeriğin kaldırılması için 3 bin 846 hükümet talebi ulaştığı belirtiliyor.
Google Hukuk Direktörü Susan Infantino imzasıyla paylaşılan raporla ilgili notlarda özellikle dikkat çekilen nokta ise Türkiye'den gelen taleplerdeki ani yükseliş:
"Platformlarımızdan içeriğin kaldırılması için Türk yetkililerden bin 673 talep aldık, geçtiğimiz yılın ikinci yarısına kıyasla neredeyse 10 kat bir yükseliş var. Toplam talep sayısının yaklaşık üçte ikisi, yani bin 126 talep, 5651 Sayılı Kanun'u ihlal eden bin 345 parça içeriğin kaldırılmasını öngörüyor."
5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun, intihara yönlendirme, çocuklara cinsel istismas, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma, Atatürk aleyhine işlenen suçlar gibi birçok konuyu kapsıyor.
Kaldırılan ve kaldırılmayan içerikle ilgili rapordaki detaylardan bazıları ise şöyle:
"Bir siyasi yetkili ve seks skandallarıyla ilgili arama sonuçlarını kaldırmamız için bir mahkeme kararı elimize ulaştı. Sonuçları kaldırmadık.
"Bir hükümet kurumundan Kürt partisi ve Kürt aktivistler hakkında bir blog sayfasını ve Kürdistan haritasını profil resmi yapan bir Google+ sayfasını kaldırmamız için iki talep aldık. Hiçbirini kaldırmadık.
"Bir savcının işinin kalitesini eleştirerek hakaret ettiği iddia edilen bir blog yazısının kaldırılmasını öngören üçüncü tarafa yönelik bir mahkeme kararı aldık. Blogu kaldırmadık.
"Birçok hükümet yetkilisinin telefon numaraları, şahsi e-postaları, banka hesap bilgileri gibi detayları bulunduran blog yazılarının kaldırılması için üçüncü taraflara yönelik üç mahkeme kararı aldık. Ürün politikalarımızı ihlal ettikleri için bu yazıların çoğunluğunu kaldırdık." hürriyet