• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Göğüsten süt geliyorsa...

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Bebek emziren kadınların dışında süt salgılanıyorsa, bu durum ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Faik Özveren, bebek emziren kadınların dışındaki kişilerde göğüsten süt salgılanıyorsa, bu durumun altında yatan nedenin mutlaka araştırılması gerektiğini belirtti.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Faik Özveren yaptığı açıklamada, "Göğüsten süt salgılanması beyinde bulunan hipofiz adı verilen bezin kontrolü altındadır. Bebek emziren kadında hipofizden kana verilen prolaktin adındaki hormon sütün salgılanmasına neden olur. Ancak bu durum, erkekte veya bebek emzirmeyen bir kadında ortaya çıktığında nedeni mutlaka araştırılmalıdır.

Tıp dilinde galaktore olarak adlandırılan bu durum, meme başının uyarılması, gebelik, doğum sonrası dönem, stress, kan şekeri düşmesi nedenleri ve anneden geçen hormonların etkisiyle 3 aylığa kadar bebeklerde görüldüğünde fizyolojik olarak kabul edilir. Patolojik olarak beyin tümörleri, tiroit hastalığı, böbrek hastalığı ve göğüs duvarı lezyonlarında ortaya çıkabilmektedir. Diğer bir neden de çeşitli ilaçların yan etkisi sonucunda görülmesidir" dedi. Galaktoreye, kadınlarda genellikle adet düzensizliği eşlik ederken, erkeklerde cinsel fonksiyon kaybı olarak görüldüğüne vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Faik Özveren, "Beyinde bulunan hipofiz bezindeki bir tümöre bağlı olarak galaktore görülmüşse kitlenin büyüklüğüne göre görme bozukluğu gibi başka yakınmalar da oluşabilir.

Galaktorenin beyin ile ilgisinin olup olmadığının anlaşılabilmesi için öncelikle hipofiz bezinin salgıladığı hormonların kandaki düzeyleri ölçülür ve ardından Magnetik Rezonans (MR) incelemesi yapılır. Tedavi tümörün büyüklüğüne ve salgılanan prolaktin düzeyinin kandaki yüksekliğine göre ya ilaçla ya da ameliyatla yapılır. Günümüzde prolaktinomanın tedavisinde daha çok ilaç tedavisi tercih edilmektedir.

Beyinde büyümüş olan hipofiz tümörüne cerrahi olarak ulaşımda iki yol söz konusudur. Birincisinde, kafatasından kemik kaldırılarak tümörün yukarısından girilir. Bu yaklaşım görme sinirlerinin ileri derecede basıya uğradığı durumlarda tercih edilir. İkincisinde burun yolu ile tümörün aşağısından tümöre ulaşılır. Diğer bir yöntem olarak ışın tedavisi uygulanabilir. Işın tedavisinin seçilmesi özellikle küçük boyutta olan ve cerrahi ile ulaşılması büyük risk taşıyan tümörlerde tercih edilen yöntemdir" şeklinde konuştu.
 
Back