Gıdada Gamma Radyasyonu Ve Zararları (baharat patates vb) ??

sosomariam

Üye
Kayıtlı Üye
4 Eylül 2013
331
8
16
Ankara
Merhaba

gıda mühendisi ya da konuyla ilgili bilgisi olan üyelerimizden baharat ve bazı gıdalara uygulanan gamma radyasyonunun zararları hakkında bilgi rica ediyorum

örneğin susama bazı sütlere uygulanıyormuş

bazı hazır makarna (suyla pişirilen sosu içinde olanlar ) bunların baharatları bu radyasyonla güya bozulmaktan korunuyormuş

bu çok ürkütücü

acaba insan sağlıgına zararları nelerdir? Her tür radyasyonun tehlikeli oldugunu düşünüyorum

raf ömrünü uzatmak mallarını korumak için neler yapıyorlar

tek kullanımlık tibbi malzemelerde de bu yöntem kullanılıyormus

mesela tek kullanımlık plastik eldivenler

bunlarla hamur yogurmuslugunuz vardır? acaba eldivende etkisi devam ediyor mu? ve uygulandıgı materyalle mekandan mekana taşınıyor mu?

çünkü fukuşimadaki reaktorde meydana gelen kaza sonrası, ülkemize japonyadan gelen tekerlekler bile iade edilmiş, gümrükten sokulmamıstı öyle hatırlıyorumm

WHO(Dünya Sağlık Örgütü) Gama ışınları ile gıda koruma yöntemini incelemiş ve iyi üretim ve iyi ışıma teknikleri uygulandığında güvenli olduğuna karar vermiş...

Ancak gerek ülkemizde gerekse yurt dışında bu tekniklerin kullanımı ne kadar denetleniyor bilemiyorum....

Çünkü ışıma işleminin sonucunda serbest radikaller oluşabilir ve bu serbest radikaller çok çeşitli hastalıklara sebep olabilir....

Sütün pastörizasyon işlemi bile uygun koşullarda gerçekleşmediği takdirde ölümcül sonuçlara sebep olabilecek durumdadır...

Günümüz dünyasında hazır gıdaları öyle yada böyle kullanıyoruz ve inanın gama ışınlarından önce hazır paketli ürünlerde kullanılan pek çok koruyucu sağlığa çok daha zararlı...

hiçkimsenin bir fikri yok mu? en azından mail atılabilir baharat firmalarına

bu işten vazgeçsinler

hepinizin çocugu var

Baharat firmalarına e-mail atmakla birşeylerin değişmesinin imkansız olduğu bir ülkede yaşadığımızı da üzülerek hatırlatırım....

Gerekli resmi kurumlara şikayet dilekçesi bile yazsanız kurumun denetçi gönderip firmalar hakkında işlem yapma süreci bile çok uzun maalesef....

usha, evet haklısınız

bazı izin verilmiş uygulamaların acısı yıllar sonra çıkıyor

şimdilerde yabancı uzmanlar, bunun katiyen uygulanmaması gerektiğini söyliyor

bazı organik markalarla temasa geçtim, bu proseduru uygulamaladıklarını açıkladılar.

Bazıları ürünün raf ömrünü uzatmak için bunu uyguluyor

ürün daha fazla dayansın, satış süresi uzasın diye

elbette buna benzer başka tehlikeler de var ama bu belki de en duyulmamış ve bence en korkunç olanı

usha, evet haklısınız

bazı izin verilmiş uygulamaların acısı yıllar sonra çıkıyor

şimdilerde yabancı uzmanlar, bunun katiyen uygulanmaması gerektiğini söyliyor

bazı organik markalarla temasa geçtim, bu proseduru uygulamaladıklarını açıkladılar.

Bazıları ürünün raf ömrünü uzatmak için bunu uyguluyor

ürün daha fazla dayansın, satış süresi uzasın diye

elbette buna benzer başka tehlikeler de var ama bu belki de en duyulmamış ve bence en korkunç olanı

Zarar serbest radikallerin oluşturduğu bir zarardır...

Yöntem ne olursa olsun hastalığa yol açan serbest radikal oluşumudur...

Bunları da oluşturan tek yöntem yok, hatta gama ışınları teknik şartnamelere uygun olarak uygulanırsa güvenli denilebilecek bir yöntem aslında...

Ancak denetimi çok zor bir sistem bu o yüzden uygulanması istenmiyor...

Ben kendi adıma hazır her türlü gıdadan elimden geldiğince uzak durmayı tercih ediyorum...

Tükettiğim sebze ve meyvenin ''mevsiminde'' olmasına dikkat ediyorum...

Ancak bizi ve çocuklarımızı bekleyen çok ama çok daha büyük bir tehlike var aslında....

O da tüm yurtta korkunç bir şekilde kullanılan ithal gübredir...

Hangi yediğiniz sebze ya da meyvenin tadı 15 yıl önceki gibi sorarım size...

Artım tüm çiftçiler 3 ay beklemek yerine 20 günde olgunlaşan domates ekiyor...

Bütün sebze ve meyvelerde aynı şekilde üretiliyor maalesef...

Sorarsanız ekstra hormon kullanılmıyor. Doğrudur, ancak kullanılan gübre de maalesef pahalıya gelen hayvan gübresi değil de çok ucuza mal edilen ithal gübre....

Hazır gıdaların raf ömrünü uzatma yöntemleri yerine mecburen tükettiğimiz patatese, domatese, soğana bakmalıyız önce...

Buna duyarlı olabilsek belki kendimizi değilde çocuklarımızı kurtarabiliriz...

Back