- 8 Haziran 2009
- 14.782
- 11.186
- 823
orada güzel bir düzenleme olacak https://www.facebook.com/photo.php?v=10201386557850470&set=vb.219592922884&type=2&theater hatta bakmayanlar bakabilirler. sadece merakımdan soruyorum istemeyenler neden istemiyor?
bende meram edıyorum ıstemeyenlerın dusuncesını..neden ıstenmıyor?Topcu Kıslası neden ıstenmıyor?
demi kardeşim eğer mantıklı nedenleri varsa bilirsek belki bizde istemeyiz. ama ben şehrin düzenlenmesinde bir sakınca görmüyorum
Gezi parkı neden yıkılmamalı ben cevap vermeye çalışayım sizlere;
Korunmalı çünkü...‘
‘‘Taksim Gezi Parkı İstanbul‘un en erken Cumhuriyet dönemindeki ilk ve en kapsamlı şehircilik uygulamasının bir belge niteliği taşıyan en önemli ögesidir, kent planlaması için davet edilen Henri Prost tarafından planlanmış oan‘‘, Taksim Gezi Parkı‘ korunması gereken bir kültür varlığıdır.
Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odasına bağlı tüm meslek kuruluşları olarak gezi parkının bizim için önemi bu.Ve yıkılmasına sonuna kadar karşıyız.
Peki TMMOB ne işe yarar,sizlere ne oluyor diyebilirsiniz;
Bir şehirde yapılması planlanan tek bir apartmanın bile projesi belediyeden onay almadan önce Mimarlar Odasından''mesleki denetim anlamında''onay almak durumundadır.Ülkedeki tüm mühendis ve mimarlar mesleğini uygulayabilmek için TMMOB a kayıtlı olmak zorundadır.''Mimarlar odası,Şehir plancıları odası ve Peyzaj mimarları odası ''olarak bizlerin karşı çıktığı şey TOPÇU KIŞLASI değil, gezi parkının yıkılmaya çalışılmasıdır.
Tarihimize sahip çıkacaksak önce elimizde bulunan mevcut tarihi binalarımıza sahip çıkıp,sonrasında yenilerini yapmak bizim dileğimiz.Örneğin Atatürk Kültür Merkezi…Topçu kışlasında müze yapılabilir deniyor.Müze yapılabilecek o kadar çok tarihi eserimiz varki bizim.''malesef bir çoğu yangın çıkartılıp harabeye dönmüş ve hemen arkasından birilerine rant sağlamak amaçlı otel haline getirilmiş.Keşke FourSeasons Oteli,Esma Sultan Yalısı,Çırağan Sarayı… bir Müze haline getirilse…’’
Burada yazılacak şey çok aslında ama kısa kesip birde AKM ye değinmek istiyorum...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Gezi Parkıyla ilgili toplantısında "AKM yerine opera binası yapacağız" şeklinde bir açıklama yapmış.AKM nin referandumda bile yer almayacağı açıklanmıştır.ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ tarihi bir binadır ve yıkılamaz.Bir ülkenin Başbakanınında 1. derece Anıtsal Yapı niteliğindeki bir binayı çıkıp ‘’Ben yıkarım ‘’ demesi kendini Hukuktan da Yasadan da üstün görmesi demektir.Tarihi yapı ile ilgili yapılan açıklamanın hiçbir bilimsel ve hukuki dayanağı bulunmadığı gibi yıkılması yasal olarak da mümkün değildir.
1. AKM korunması gereken 1. Derece Anıtsal Yapı niteliğinde olup özgün niteliklere sahiptir:AKM'nin Türkiye'nin 1970'li yıllarda, kültürel etkinliklerin en yoğun olduğu kentinde, toplumun kültürel gereksinmelerinin karşılanması için tasarlanan bir yapı olması, bir tasarım anlayışını yansıtması, dönemin yapım teknolojilerine sahip olması, özetle toplumun kültürel yaşamını mekâna yansıtması nedeniyle Belge Değeri vardır.
2.AKM, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile 1. Derece anıtsal yapı olarak tescil edilmiş ve güvence altına alınmıştır.
3.AKM, 9. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla -korunması ve aslına uygun olarak restore edilmesi- yargının güvencesi altındadır.
4.20.12.2009 tarihinde Mimarlar Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Bakanlığı arasında yapılan protokole göre tarihi eserin aslına uygun olarak restore edilmesi karar altına alınmıştır.
Ama hala yıkıcaz deniyor,neye dayanılıyor bilemiyorum.