• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gezi olaylarında hayatı karardı 14 aydır adalet bekliyor

gulay_gulay

Guru
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2009
3.308
5.526
448
Ankara
Geçtiğimiz yıl yaşanan Gezi olaylarında polis tarafından dövülen ve yakın mesafeden atılan gaz fişeği ile bir gözünü kaybeden Hakan Yaman, 14 aydır adalet bekliyor. Olay yerinde iki kez keşif yapıldı, 41 polisin ifadesi alındı. Ancak olayın failleri açığa çıkmadı. Sorumlular bulunamadığı için iddianame de yazılamadı.

İstanbul Sancaktepe’de minibüs şoförlüğü yapan Hakan Yaman, Gezi olayları sırasında polis tarafından dövüldü, yakın mesafeden atılan gaz fişeği başına isabet etti. Dövüldükten sonra yaka paça alınıp yanan ateşin üzerine atıldı. Başına isabet eden gaz fişeği nedeniyle bir gözünde görme yetisi tamamen kayboldu, diğer gözünde ise yüzde 80 görme kaybı oluştu. Vücudundaki ileri derece yanıklar nedeniyle sağlığı bozulan Yaman’ı döven polisler hakkında 14 aydır dava açılmadı.

İki çocuk babası Hakan Yaman, 3 Haziran 2013 tarihinde evine giderken, Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde polisle göstericilerin arasında kaldı. Yaman o gün yaşadıklarını, “Eve giderken Çevik Kuvvet polisini gördüm. İlk başta tazyikli su sıktılar. Sonra karnıma bir biber gazı kapsülü geldi. Yaklaşık beş polis bana vurmaya başladı. Bir tanesi gözüme bir şey sokup çıkardı. Ben o an öyle hissettim. Gaz fişeği kapsülüymüş. O sırada yerde hareket etmeden yatıyordum. Bir polisin ‘Bu gitti, işini tamamen bitirelim’ dediğini duydum. Beni 10-20 metre kadar sürükleyerek ateşe attılar. Sonra gittiler. Ateşten sürüklenerek çıktım. Daha sonra hastaneye kaldırıldım.” sözleriyle anlattı. Yaman’ın avukatı Elif Eylem Kınacılar da, “Her şey çok belirgin ama failler bulunamıyor. O gün görevli olan polisler ‘o bölgede ben yoktum’ diyerek sıyrılıyor. Biz eninde sonunda bu işi yapan polislerin bulunacağına inanıyoruz ancak bulunduktan sonra ceza alırlar mı kuşkuluyuz. Asıl endişe ettiğimiz nokta da bu.” ifadelerini kullandı.

Adli tıp raporuna göre Hakan Yaman polis saldırısından dolayı başından ve yüzünden yaralandı. Burnu, elmacık kemiği ve çenesi kırıldı. Ateşe atıldığı için sırtı yandı. Bir gözünü tamamen kaybetti ve diğer gözünde yüzde 80 görme kaybı oluştu. Hakan Yaman’la ilgili Uluslararası Af Örgütü Türkiye temsilciliği tarafından www.hakanyamananeoldu.org adıyla bir site açıldı, davayla ilgili gelişmeler buradan paylaşılıyor. Af Örgütü tarafından yurtdışı turuna çıkarılacak Yaman, dünyanın önde gelen insan hakları dernekleri ve aktivistleriyle bir araya gelecek. Yaman’a saldıran kişiler hakkında etkin, bağımsız ve tarafsız bir soruşturmanın yapılması için kampanya yürüten kuruluş, 20 binin üzerinde imza toplayarak Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

TOMA’nın numarasının görüntülerde tespit edilebilmesine rağmen yetkililer, söz konusu TOMA’nın yanında görev yapan polislerin kimliklerini ortaya çıkarmadı. Olayın ardından “cinayete teşebbüsten” başlatılan soruşturma, 14 aydır tamamlanmış değil. Savcı, şüpheli gördüğü 41 polisin ifadesini almaya başladı. Olay yerinde de iki kez keşif yapıldı. Ancak hâlâ iddianame yazılmadı. Olayla ilgili açılan idari soruşturma da herhangi bir sonuca ulaşmadan kapatıldı. “Sorumlular bulunamadı.” şeklinde gerekçe açıklandı. 6. ameliyatını olan Hakan Yaman’ın gözüne protez takıldı. Yüzündeki yaralanmalar ve kemik ezilmeleri de ameliyatlarla düzeltilmeye çalışılıyor. Saldırıdan önce minibüs şoförlüğü yapan Yaman, görme kaybı nedeniyle artık çalışamıyor.
http://www.zaman.com.tr/gundem_gezi-olaylarinda-hayati-karardi-14-aydir-adalet-bekliyor_2237093.html
 
Back